Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
KOME DRUGI OVOSEZONSKI TROFEJ?

VIDEO Jedan od najvećih gradskih derbija u spektakularnom finalu FA Cupa

Spektakularno finale FA Kupa donosi sudar gradskih rivala iz Manchestera.

Lanjski naslov prvaka Pep Guardiola proslavio je ležerno pušeći cigaru pred oduševljenim navijačima u centru Manchestera. Samopouzdanog garda, kojim kao da je slao poruku „najbolje tek dolazi“.

I čini se da je došlo. Jer, Manchester City pred povijesnim je dosegom. Osvajanjem trostruke krune. Premier liga je već osvojena, sutra idu u pohod na FA kup, a sljedeće subote protiv Intera i po Ligu prvaka.

Guardiola može stati uz Fergusona

U eri Premier lige taj pothvat uspio je ostvariti samo Manchester United pod vodstvom Alexa Fergusona, 1999. godine. I zato je jedno od pitanja treneru Uniteda, Ericu Ten Hagu, bilo „je li dodatni motiv uoči finala spriječiti City da ponovi legendarnu godinu Crvenih vragova“?

"Mi želimo pobijediti. Želimo osvojiti kup. Ne radi se o tome da želimo njih zaustaviti. Nego o tome da mi želimo osvojiti. Želimo osvojiti kup i imamo veliku priliku", rekao je Ten Hag.

Koliko je velika prilika kad igrate protiv najmoćnije momčadi, predvođene vjerojatno najboljim trenerom modernog nogometa, legitimno je pitanje.

Katalonac je izgradio dinastiju

U eri Pepa Guardiole, Manchester City postao je dinastija. Poput Fergusonovog Uniteda ili Jordanovih Bullsa. Prije dolaska velikog Katalonca, pod vodstvom novih vlasnika osvojili su pet trofeja. Od dolaska Guardiole već deset, od čega pet Premierliga u posljednjih šest sezona.

No, Guardiolini kritičari redovito iznose tezu kako to i nije takav podvig s tolikim sredstvima za pojačanja. Pa, kako na tom polju City stoji u odnosu na United?

Od dolaska Pepa Guardiole u ljeto 2016. City je na pojačanja potrošio milijardu i 240 milijuna eura. Ili, 70 milijuna eura više od Uniteda.

Kad u obzir uzmemo i novac od prodaje igrača, dolazimo do frapantnog podatka da je saldo Manchester Uniteda u Guardiolinoj eri 237 milijuna eura više u minusu od onog Manchester Cityja.

Ten Hag je zadovoljan sezonom

A United je u tom periodu osvojio dva Liga kupa i jednu Europsku ligu. Jedan od ta dva Liga kupa osvojen je prije koji mjesec. U debitantskoj sezoni Erica Ten Haga. Koji smatra da je njegova momčad odradila dobar posao.

"Mislim da je ovo jako dobro kad pogledate odakle smo krenuli. I onda vidite razvoj i napredak momčadi. U teškoj ligi kao što je Premier liga osvojili smo treće mjesto. I osvojili smo Liga kup. I u finalu smo FA kupa. Mislim da možemo biti sretni sa sezonom", potvrdio je.

Nema sumnje da bi navijačima Uniteda sutrašnja pobjeda bila posebno slatka, ali „glasni susjed“ – kako je davnih dana Sir Alex Ferguson prozvao Manchester City – već duže vremena je šef u gradu.


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider