Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
A na dnu – ludnica

Velika bitka za Ligu prvaka: Zbog Kraljice provincije "plakat će" jedan od dva velikana

Odigrano je pretposljednje kolo talijanskog nogometnog prvenstva, u nedjelju slijedi sami rasplet.

Serie A 2018./2019. (Foto: Facebook)

Nakon odigranog pretposljednjeg kola Serie A situacija se dodatno zakomplicirala i u borbi za Ligu prvaka i pri dnu ljestvice, oko zone ispadanja.

Iz Italije će u Ligu prvaka (izravno, bez igranja kvalifikacija) prva četiri kluba s prvoligaške ljestvice. Odavno se zna da će dva od ta četiri biti prvak Juventus i drugoplasirani Napoli, iza čijih leđa se odvija spektakularni troboj između Atalante, Intera i Milana.

Doduše, i šestoplasirana Roma ima još teoretske šanse za biti među četiri, ali to je toliko nevjerojatno da nećemo Rimljane spominjati među ozbiljnim kalkulacijama.

Povijesna prilika za Atalantu

Najveći dobitnik utakmica koje su se igrale ovog vikenda jest Atalanta, koja je izvukla kapitalni bod na gostovanju kod Juventusa i sama će odlučivati o sebi. Kraljica provincije, kako Talijani zovu Atalantu, u nedjelju u posljednjem kolu dočekuje ne odveć zainteresirani Sassuolo i ako pobijedi, kakvi god bili drugi rezultati, završit će treća na kraju sezone, što bi joj bio daleko najbolji plasman u povijesti kluba.

S trenutno jednakim brojem bodova poput Atalante (66) četvrtoplasirani Inter ima meč-loptu protiv Empolija, ali u toj utakmici će Nerazzurri imati kudikamo motiviranijeg suparnika nego što će to biti sa Sassuolom kod Atalante iz razlog jer Empoliju gori pod nogama i uz Genou je glavni kandidat za ispadanje.

Milan čeka nečiji kiks

Kiks ili Atalante ili Intera čekat će Milan koji ide u goste SPAL-u, klubu koji je već prebrodio sve brige o ostanku u društvu najboljih.

Sve ide u smjeru da će Atalanta iskoristiti povijesnu priliku koja joj se ukazala i na taj način rastužiti jednog od dva milanska velikana, ali nogomet je toliko puta pokazao da je nepredvidljiv (idealan primjer je ovosezonsko izdanje Lige prvaka), stoga pričekajmo nedjelju za konačan rasplet.

Pet klubova može ispasti

Podjednako uzbudljivo i zapravo mnogo stresnije bit će u opasnoj zoni, gdje nitko od petorke ugroženih (Fiorentina, Bologna, Udinese, Empoli, Genoa) ne želi završiti na 18. poziciji i skupa s već prežaljenim Chievom i Frosinoneom ispasti u Serie B.

Zasad je ispod crte Genoa, ali njezine akcije ne stoje loše. Naime, od Empolija, koji ima samo bod više, klub iz Genove ima bolji međusobni omjer, što je glavni kriterij određivanja poretka u slučaju jednakog broja bodova na ljestvici.

Empoli, kao što već rekosmo, ide u goste Interu koji mora juriti pobjedu kako bi se plasirao u Ligu prvaka. Genoa pak gostuje kod Fiorentine i ako bi se dogodilo da ta utakmica završi neriješeno, a Inter (očekivano) pobijedi Empoli, onda bi se Genoa spasila, dok bi Empoli ispao među drugoligaše.

U nekim ludim kombinacijama ispasti mogu još i Fiorentina (ako kod kuće izgubi od Genoe i još se neki rezultati poklope) i Udinese našeg Igora Tudora, koji gostuje kod Cagliarije i Bologna koja će ugostiti Napoli, ali ti scenariji su u domeni onog da se Roma dokopa Lige prvaka. U prijevodu, gotovo pa nemogući...

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider