Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Slična situacija i u Barci

Panika u Realu uoči paklenog mjeseca: Ovo bi moglo loše završiti

Uoči paklenog mjeseca dva velika rivala imaju slične probleme.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Travanj će biti mjesec odluke na Pirenejskom poluotoku. Pred Realom i Barcelonom je pakleni raspored koji uključuje i njihov međusobni susret u Madridu i koji će vjerojatno prelomiti sezonu.

Real najprije čeka gradski derbi protiv Atletica 8.4.. 12.4. je na rasporedu gostovanje u Münchenu protiv Bayerna, a 18. uzvrat u Madridu. Između te dvije utakmice je na rasporedu gostovanje kod Gijona koji se bori za opstanak i može biti vrlo neugodan suparnik. Kulminacija je 23.4. kada je na rasporedu El Clasico.

Barcelona do te utakmice dočekuje Sevillu 5.4., 11. putuje u Torino na susret s Juventusom, a 19. je na rasporedu uzvrat u Barceloni. U međuvremenu će 15.4. dočekati neugodni Real Sociedad koji im je već jednom ove sezone „ukrao“ dva boda.

Pakleni mjesec koji će prelomiti sezonu

Ovih dvadesetak dana bi moglo prelomiti sezonu i odlučiti o pobjednicima i gubitnicima. Ako neki od ova dva kluba ispadne iz Lige prvaka, sezonu će morati spašavati na El Clasicu što nikad nije lagan zadatak. Osim toga, kada se u jednadžbu dodaju i druge neugodne utakmice, rezultat bi mogla biti sezona bez trofeja za Real koja bi trenera Zinedinea Zidanea vrlo lako mogla koštati posla.

Ne bi to bilo ništa novo ni neviđeno u Kraljevskom klubu čiji predsjednik Florentino Perez nije imao milosti prema Carlu Ancelottiju koji sezonu prije otkaza osvojio Ligu prvaka. Zidane je taj uspjeh ostvario prošle sezone, što mu ne garantira da će ove sačuvati posao ako kola krenu nizbrdo.

Zidaneu ne ide na ruku činjenica da se Real praktički cijelu sezonu muči s igrom. Posljednja utakmica s Alavesom je, unatoč naoko uvjerljivoj pobjedi 3-0, pokazala mnoge slabosti njegove momčadi koje bi u susretima s teškašima mogle biti do kraja razotkrivene.

Real ne zna pobijediti bez panike

Utakmica protiv Alavesa je bila otvorena sve do 85. minute kada je Isco „izmislio“ gol iz nemoguće situacije, a konačnih je 3-0 postavio Nacho nakon prečke Balea iz slobodnog udarca. Završni juriš je umirio publiku koja je već negodovala zbog loše igre svojih ljubimaca – jer, kao što je općepoznato, u Realu se ne traži samo rezultat nego i atraktivan nogomet.

Ovakav je rasplet utakmice zabrinuo medije bliske Realu. Marca piše kako „Zidane ne zna pobijediti bez straha“ za sve navijače koji moraju strahovati i protiv objektivno puno slabijih protivnika. Upozoravaju da problem nije u želji ili kvaliteti igrača, nego u taktičkim zamislima na kojima će Zidane morati poraditi ako želi pobjednički završiti sezonu.

Dva najveća problema zbog kojih će Zidane morati raditi prekovremeno se zovu Gareth Bale i Luka Modrić. Zidane mora pronaći optimalnu ulogu Velšaninu i izvući maksimum iz njega, a Modrić već neko vrijeme nije pravi što brine i medije i navijače koji prate Kraljevski klub. Na utakmici protiv Alavesa je ponovno bio zamijenjen u 68. minuti, što je već treći put u posljednje četiri prvenstvene utakmice da je napustio igru i to relativno rano, između 62. i 71. minute. As je već ranije pisao o njegovim sve lošijim brojkama koje prati upitno fizičko stanje umornog i ozljeđivanog Modrića.

Barcelonu muče slični problemi

Stanje uoči paklenog travnja nije ništa bolje niti u Barceloni koja se također muči sa sličnim problemom neuvjerljive igre. Napadački trojac MSN često djeluje odsječeno od ostatka momčadi, a osim nogometnog, takav raspored postavlja i pitanje identiteta. Je li Barcelona odustala od svoje klupske i nogometne filozofije kada je financijske i igračke resurse podredila skupom, elitnom napadačkom trojcu?

Prednost Luisa Enriquea je što, za razliku od Zidanea, može raditi puno opuštenije. Njemu otkaz ne prijeti jer je već ranije sam odlučio da napušta klupu na kraju sezone, a ako i ostane bez dva najveća trofeja imat će priliku za onaj utješni – u finalu Kupa kralja će igrati protiv Alavesa.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider