Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nije ga štedio

Predsjednik splitskog HDZ-a opleo po Mariću: ''Odluke su na štetu Hajduka, tko je odgovaran za ovu sramotu?''

Predsjednik splitskog ogranka HDZ-a Tomislav Šuta oglasio se na Facebooku povodom press-konferencije Brune Marića.

Tomislav Šuta i Andrej Plenković (Foto: Bozo Vukicevic/Cropix)

Predsjednik Sudačke komisije nogometnih sudaca HNS-a Bruno Marić održao je press konferenciju povodom snimki iz VAR sobe koje su izišle u javnost, radi se o snimkama s utakmice između Hajduka i Varaždina.

Marić je na press-konferenciji objasnio tri sporne situacije koje su Splićani istaknuli na svojoj digitalnoj platformi te je poručio da su sve tri odluke sudaca bile ispravne.

Presica je bila pomno praćena širom Hrvatske, a pogotovo u Splitu, gdje se ne stišavaju reakcije na Marićeva objašnjenja. Tako je podužu objavu na Facebooku Mariću posvetio Tomislav Šuta, predsjednik splitskog ogranka HDZ-a.

Ivan Bebek Pitate se koliko zarađuju naši suci? Glavna su tema razgovora, a rijetko bi tko za ovaj novac trpio paljbu divider

Šutinu objavu prenosimo u cijelosti.

''Od jučer društvenim mrežama i medijima cirkuliraju audiosnimke i videosnimke iz VAR sobe tijekom subotnje utakmice Hajduka i Varaždina, a HNK Hajduk objavio je cjelovite snimke s čitavim kontekstom, a danas je šef sudačke organizacije Bruno Marić održao presicu u kojoj je glavni zaključak sljedeći: 'Nismo oštetili Hajduk, vjerujte nam na riječ.' Dakle, bez konkretne elaboracije i argumentacije ključnih situacija.

Bruno Marić referirao se na protokol korištenja VAR-a koji je ispravan i to nitko ne spori. No nije se referirao na sadržaj odluka i razinu komunikacije među sucima, već je poklonio bezuvjetno povjerenje kolegama premda ne postoje argumenti kojima bi obranio nedosuđeni penal za Hajduk i poništen Livajin gol zbog zaleđa.

Ne ulazeći u meritum sporta, nogometnih pravila, autonomije sudaca, kao ni činjenice kako su sporne snimke dospjele u javnost - razvidno je kako je riječ o nesnalaženju sudaca, općoj konfuziji i donošenju ad hoc zaključaka na štetu Hajduka.

Bruno Marić Marić noć prije presice viđen u Hiltonu u uglednom društvu, evo što je kazao o tome divider

Postavlja se pitanje može li sudačka organizacija uslijed svega zadržati kredibilitet i trezvenost nakon ovakvog curenja podataka? Pogotovo u finišu prvenstva gdje tri kluba pretendiraju na titulu. Jutros je objavljena i nova snimka s utakmice Dinama i Rijeke, a pitanje je koliko je snimki još izišlo izvan VAR sobe i što još možemo očekivati?

Tko bi trebao biti odgovoran za ovu sramotu koja ne šteti samo klupskom nogometu već i čitavom hrvatskom sportu? Što je radila sudačka organizacija više od desetak godina?

Indikativan je i podatak da hrvatska reprezentacija od 1998. pa do danas ima tri medalje sa SP-a, a HNL je daleko najjača liga na ovim prostorima. Kako to da smo uspješni na svim međunarodnim poljima osim kad su u pitanju suci? Očito nešto ne funkcionira. Jer ne žali se samo Hajduk. Koliko vidim i čitam i drugi klubovi dižu glas. Očito je dugoročno rješenje u revitalizaciji Udruge prvoligaša na kojoj uz Hajduk inzistiraju i još neki klubovi.

Ako hrvatska javnost nije primijetila ovdje je riječ o temi koja je usijala ogroman broj ljudi u svim dijelovima Hrvatske. Nemojmo se praviti da ovakve situacije ne pridonose polarizaciji i radikalizaciji društva. To kao odgovorni građani trebamo zaustaviti odmah.

Kao neskriveni navijač Hajduka, očekujem od nadležne institucije, odnosno HNS-a, objašnjenje i žurno djelovanje. Svjedočili smo i nebitnijim situacijama u hrvatskom nogometu pa su reakcije stizale žurno.

Bruno Marić Marić otkrio tko ima pristup VAR snimkama: "Točno se zna kad je ta osoba bila na serveru" divider

Ovo što sada gledamo i slušamo ne ide u povoljnom smjeru za hrvatski nogomet i sve hrvatske navijače. Previše godina iz Splita smo gledali prema otuđenim nogometnim strukturama koje su služile interesima i klubu koje ovdje neću spominjati jer svi znaju o kome i čemu se radi.

Kao navijač tražim samo objektivnost, poštenje i ujednačene kriterije. Ništa više'', zaključio je.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider