Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Mrtva utrka

Perišićev plan za povratak: Može li pomoći Hajduku već protiv Dinama i biti odlučan faktor u utrci za prvaka?

U 28. kolu HNL-a Hajduk dočekuje Dinamo na Poljudu, a ishod tog derbija igrat će jako važnu ulogu u utrci za prvaka…

Ivan Perišić (Foto: Vojko Basic / CROPIX)

Ista meta, isto rastojanje na vrhu. Nakon 26. kola SuperSport HNL-a poredak je ostao isti. Rijeka je prva s 56 bodova, Hajduk ima 55, a Dinamo 51 i utakmicu manje.

Lecce - Verona Luđački skandal u Italiji dobio svoj epilog: Trener Leccea ekspresno otpušten! divider

Ipak, na kladionicama je došlo do promjene. Sada su Dinamo i Hajduk izjednačeni po koeficijentu za prvaka (2,6), dok je na Rijeku i dalje 3. Kolo prije Dinamo je bio glavni favorit s koeficijentom 2,5, dok je na Hajduk bio 2,7.

Do promjene je došlo i u borbi za četvrto mjesto. Lokomotiva se s dvije uzastopne pobjede izjednačila s Osijekom, koji je u posljednja tri kola skupio samo jedan bod. Sada obje momčadi imaju po 36 bodova.

Lokomotiva stisnula Osijek

Izgleda da će biti mrtva utrka za prvaka, ali i za to četvrto mjesto. Osijek u gostima izgleda očajno. U posljednjih pet kola skupio je samo dva boda na strani, dok je Lokomotiva upisala tri pobjede i jedan remi.

Rijeka je u prošlom kolu na Rujevici rutinski pobijedila Osijek (3:0). S istim rezultatom Hajduk se prošetao kroz Veliku Goricu, dok je Dinamo s dosta muke slomio otpor Slaven Belupa u Maksimiru (5:2). Nećemo preskočiti to da je puno polemika na društvenim mrežama izazvao jedanaesterac za Dinamo kod rezultata 2:2.

Razvan Lucescu Upalio se alarm u redovima PAOK-a, Rumunj nezadovoljan: ''Ubio nas je ritam, moramo naći motiv za Dinamo'' divider

Dvije su sporne situacije u istoj akciji. VAR je pregledavao prekršaj Lepinjice na Baturini i potencijalno zaleđe Špikića koje je prethodilo jedanaestercu. Nakon duge provjere zaključeno je da je sve čisto. Dosuđen je jedanaesterac za Modre, koji je Kulenović pretvorio u pogodak. Doduše, na YouTube kanalu VARCheck imaju drukčiju procjenu kod pitanja zaleđa, a vidjet ćemo što će reći sudački eksperti.

Dinamo mirno putuje u Solun

Kako god, Dinamo je na dan inauguracije novog predsjednika Velimira Zajeca upisao pobjedu i može se mirno spremati za uzvrat u Solunu protiv PAOK-a u osmini finala Konferencijske lige.

Modrima ide na ruku raspored jer u sljedećem kolu igraju protiv otpisanog Rudeša tako da Sergej Jakirović ne mora odveć razmišljati kako da dozira momčad u ovotjednom gustom rasporedu. Rijeka, pak, gostuje u Koprivnici kod Slavena, dok Hajduk dočekuje zahuktalu Lokomotivu.

Ivan Martinović Hrvatska razbila Austriju i stigla na korak do plasmana na Olimpijske igre! divider

Nakon toga slijedi reprezentativna pauza, a onda je u 28. kolu (30. ožujka u 19:30) na rasporedu možda i najvažnija utakmica prvenstva, veliki derbi između Hajduka i Dinama.

Perišić radi punom parom

Neke informacije govore da bi na toj utakmici možda mogao nastupiti i Ivan Perišić. Insajderi tvrde da mu je to pritajeni cilj i da se za to sprema punom parom, no to se u ovom trenutku čini preoptimističnom prognozom. Koliko god da Perišićev voljni momenti nije upitan, koliko god žestoko radio i koliko da je u fizičkom smislu prava zvijer, ipak se čini da bi to bilo dosta riskantno, pogotovo u svjetlu nadolazećeg Eura.

Osim toga, ostaje pitanje koliko Perišiću zapravo odgovora to što će sudjelovati u predstojećoj bliskoistočnoj akciji Vatrenih. Možda bi mu bilo bolje da je ostao u Splitu i na miru se nastavio pripremati, a možda Perišić baš na turniru u Emiratima namjerava upisati prve minute nakon ozljede koljena. Je li izbornik Dalić odškrinuo tu mogućnost u objašnjenju zašto je uopće pozvao Perišića?

Hoće li zaigrati za Vatrene?

"Turnir u Abu Dhabiju vrlo nam je važan u pripremi za Euro, s posebnim naglaskom na osnaživanje dobre atmosfere i zajedništva. Zato je s nama i Ivan Perišić, koji je u posljednjoj fazi oporavka, ali neovisno o tome hoće li moći zaigrati, bitno je da kao dokapetan i jedan od lidera ekipe bude dio ovog okupljanja koje vidimo kao priliku za team building“, kazao je Dalić.

Ključna je rečenica „neovisno o tome hoće li moći zaigrati“. Čim to spominje, znači da ne odbacuje tu mogućnost.

E, sad, ostaje otvorenim koliko Perišić može pomoći Hajduku čak i da se u ekspresnom roku vrati na teren, pa i da zaigra protiv Dinama. Ako bi ga i zaobišle sitnije ozljede mišića, koje su obično posljedica dugog izbivanja s travnjaka, forma se ipak ne hvata tako lako.

Može li Perišić biti ključan faktor u utrci za prvaka?

Sve je to pod velikim upitnikom, mač s dvije oštrice. Nekako je dojam da Hajduk ne bi trebao polagati prevelike nade u Perišića. Ako želi biti prvak, to će morati iznijeti igrači koje trenutačno ima na raspolaganju.

Ako se Perišić vrati i brzo uhvati formu te izdrži zaključiti prvenstvo bez problema, to će biti samo dodatan plus. No, tko zna, u nogometu se nikad ne zna, pa ne treba odbaciti mogućnost i da bude ključan faktor u završnici sezone. 

Sudeći i prema procjenama kladionica, u ovom trenutku doista je teško procijeniti tko će na kraju slaviti. I Dinamo, i Hajduk i Rijeka imaju jake argumente. Sve je otvoreno i potpuno neizvjesno, što daje posebnu draž hrvatskoj ligi i povećava zanimanje navijača i ljubitelja nogometa u cjelini.

Standings provided by Sofascore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider