Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
''HVALA TI, ĆIRO''

Predivni govori na oproštaju od Ćire, puno suza i dugotrajne ovacije za kraj: ''Ujedinio je cijelu Hrvatsku''

Danas se opraštamo od Miroslava Ćire Blaževića, koji je preminuo prije točno tjedan dana.

Galerija Komemoracija za Ćiru Zlatko Dalić i Zvone Boban Komemoracija za Ćiru +10 Zorislav Srebrić

Obitelj, prijatelji, poznanici, suradnici i svi oni koji su voljeli Miroslava Ćiru Blaževića oprostit će se danas od voljenog trenera svih trenera.

  • U tijeku je komemoracija u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski koju prenosimo uživo
  • Pokop voljenog Ćire počinje u 14 sati na Mirogoju, a lijes će biti izložen već od podne. 
  • Svi oni koji se danas neće moći oprostiti od Ćire na Mirogoju od četvrtka će se i dalje moći upisivati u Knjigu žalosti, koja je izložena u Informativno-multimedijskom centru HNS-a u Petrinjskoj ulici.

Oproštaj od Ćire:

11:30 Posljednji govor održao je njegov sin Miroslav, a komemoracija je završila dugotrajnim ovacijama za Ćiru.

11:15 U ime generacije Vatrenih iz 1998. govorio je Igor Štimac.

''Ćiro je imenovan izbornikom, a mene prati iščekivanje kakav će biti susret s njim. S osmijehom toplim veli: 'Dobro došao, sine.' Rukujemo se, a stisak ruke se pojačava. Izraz lica postaje ozbiljniji, unosi mi se u lice: 'Kažu mi da si zajeban lik, da se te pripazim.'

Gotovo tepajući nastavlja: 'Bit ćeš ti moj pozitivni lider na terenu ili te neće biti.'

Deset sekundi mu je trebalo me da osvoji, da ga pratim, slijedim, ma što god rekao, tražio. Vjerovali smo mu toliko i ono kada je lagao. Kada smo znali da laže. Ona topla bosanska duša, šarm, švicarska preciznost i gospoština. Maniri, sve je to krasilo našeg šefa.

Imao sam sreće da sam iskoristio priliku dovesti ga u naš Hajduk. Svi su se pitali kako će to izgledati, njemu je svaki dan bio akcija. Šef se svako jutro naoružao smiješkom i naredio mi: 'Idemo među raju, sine.'

Nije se nikad umorio rukovati, pozdravljati se s bilo kim. Fotografirati se s bilo kim. Topla riječ za svakoga, osmijeh za svakoga, pa i one koji bi s distance dobacili nešto neumjesno. Bio je u stanju otopiti bilo koju santu leda. Falit će silno, naravno, trebamo slaviti njegov život, uspjehe. Letvicu je podigao jako visoko, a u ime njegovih sinova oprostit ću se stihovima koje je posvetio svojoj majci.

'Ne znam da li si daleko ili blizu, ali ja idem na počinak s tobom i s tobom se budim. Ti si uvijek u srcu mom, a onda kad me nostalgija uhvatila tijelo u grč. Ti si u srcu mom.'

Komemoracija za Ćiru Komemoracija za Ćiru (Foto: Robert Anic/Pixsell)

11:00 U ime Dinamove generacije 1982. govorio je Marijan Vlak.

''Teško je u ovim trenucima dočarati ulogu našeg trenera, kako u nogometnom tako i u ljudskom smislu. Njegov dolazak bio je prekretnica za sve nas, za Dinamo, klub, za njega. Formirali smo cjelinu koja je doživjela svoj vrhunac 1982., bili su to temelji na kojima smo gradili. Ponosan sam što vam se mogu obratiti u ime njegovih sinova, kako nas je zvao. Pamtimo ga kao sjajnog govornika, na svoj specifičan i konkretan način znao prenijeti svoja razmišljanja i emocije.

Njihov šarm je bio poseban. Bio je veliki autoritet, inzistirao je na redu i disciplini - postojao je određeni strah prema šefu. U startu je nametnuo kriterije i pokazao ozbiljnost. U momčad je unio posebnu energiju i podigao nas do neslućenih visina. Kreirao je neku novu priču, oko Dinama se rasplamsala euforija. Ljudi su dolazili na utakmice s puno veselja, entuzijazmom. Nama igračima je to bio snažan poticaj da na terenu pružimo više nego što možemo. Probijali smo granice vlastitih mogućnosti.

Marko Mlinarić je postao pokretač i duša Dinama, a Ćiro ga je dodatno podignuo tvrdeći da je on Dinamov Maradona. Nakon povratka s turneje kazao je: 'Sinovi moji, sada sam shvatio da imamo momčad za naslov prvaka.' Trgnuo nas je iz svojevrsne letargije. Na toj turneji sam vratio samopouzdanje, pružio mi je puno povjerenje, a uz takvu potporu želiš pružiti više.

U trenerskom smislu je bio avangarda. Mi nismo išli u veliku taktičku širinu, već smo koristili 3-4 varijante koje smo doveli do savršenstva. Tako smo zabijali puno golova, njegovi treninzi su bili u jednom dahu. Trajali su oko 60 do 75 minuta, ali u jednom intenzitetu. U punom gasu, nije se moglo dogoditi da malo popričamo, odmorimo se. Dinamo je 1982. godine gajio totalni nogomet, igru na cijelom prostoru, a to nije bilo moguće provesti bez discipline. Ponosan sam što sam sudjelovao u njegova tri mandata u klubu. Posebno sam počašćen što sam bio u stožeru hrvatske nogometne reprezentacije.''

Što je Srebriću rekao Ćiro prije smrti?

10:35 Zorislav Srebrić ispričao je neke anegdote o Ćiri.

''Obitelji Blažević dugujemo dodatnu zahvalnost što je bila njegovo uporište da postane istinski pravi, da dođe u status trenera svih trenera. Na odlasku iz Dinama 1994. rekao mi je 'Sine, nemoj žuriti', rekao sam mu: 'Moram ići, čekam vas u Hrvatskom nogometnom savezu'.

1993. – Kup prvaka, prvak Farskih otoka – Dinamo. Kada je Dinamo krenuo na put, bili su loši vremenski uvjeti za slijetanje. Avion se morao vratiti u Škotsku zbog loših vremenskih uvjeta. Tamo su prenoćili, avion se ponovno približio aerodromu, vremenske prilike su bile loše. Spasitelj u toj situaciji je bio Ćiro, koji je zagrmio: 'Spuštaj se!' Utakmica je bila odigrana, Dinamo je pobijedio i nije bilo problema.

Pripreme za SP u Poreču. Čuveni golgeter Davor Šuker bio je član Seville, otamo je došlo pismo da dođe odigrati ključnu utakmicu za ostanak u ligi. To se teško odobrava igračima da odu sa završnih priprema. Davor je otišao, odlično igrao, Sevilla je ostala u prvoj ligi, a Ćirina sposobnost je bila da uđe u svojevrstan rizik i da to ima pozitivne posljedice.''

Ivica Olić i Aljoša Asanović Ivica Olić i Aljoša Asanović (Foto: Davor Pongračić/Cropix)

10:25 ''Otišao je maestro koji je s plavim i vatrenim orkestrom stvarao sjajne simfonije'', rekao je predsjednik Dinama Mirko Barišić, koji je nabrojio sve uspjehe koje je ostvario s Dinamom i Vatrenima.

10:15 ''Ujedinio je cijelu Hrvatsku. Ćiro je značajna ličnost za hrvatski nogomet i za hrvatsku državu. Dinamova 82. godina bila je ključna za podizanje hrvatskog samopouzdanja u bivšoj državi, kao i osvajanje bronce na Svjetskom prvenstvu 1998.'', rekao je prvi od govornika, predsjednik HNS-a Marijan Kustić.

Zlatko Dalić i Zvone Boban Zlatko Dalić i Zvone Boban (Foto: Davor Pongračić/Cropix)

10:00 Počela je komemoracija nastupom Nere Stipičević s omiljenom mu francuskom šansonom.

9:30 Cijela momčad Dinama stigla je u Lisinski.

Nogometaši Dinama Nogometaši Dinama (Foto: Slavko Midzor/Pixsell)

9:25 Na komemoraciji u Lisinskom već se okupljaju neka poznata imena. Stigao je Zlatko Dalić, vidjeli smo i Niku Kovača, Niku Kranjčara, Roberta Jarnija, Marka Mlinarića...

Niko Kranjčar na komemoraciji

9:10 Na sprovodu se očekuje i najviši državni vrh, zagrebački gradonačelnik te brojni drugi uglednici iz svijeta sporta, politike i javnog života.

9:05 Na sprovod stižu zaslanstva svih većih hrvatskih klubova i UEFA-e, Dinamo će stići na čelu s predsjednikom Barišićem i cijelom momčadi.

Niko Kovač na komemoraciji

8:50 Ćiro će biti pokopan u Aleji velikana na zagrebačkom Mirogoju.

8:40 Uz Ćirin lijes tijekom pogreba će se izmjenjivati počasne straže sačinjene od bivših suradnika, igrača, kolega trenera, novinara... Također, vidjet ćemo i djecu koja će nositi dresove svih klubova koje je Ćiro trenirao.

8:20 Naš je Vlado Boban u podcastu Utakmicu po utakmicu ispričao jednu od brojnih anegdota s Ćirom Blaževićem, a prošli tjedan napisao je jedno sjajno sjećanje na Ćiru i osobnu priču.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider