Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
odluka se isplatila

Conteova ''revolucija'' se itekako vidi: Pronašao dobitnu formulu za ludu utrku

Nakon četiri pobjede u nizu sunce sije na Stamford Bridgeu i kroz tmurno londonsko vrijeme.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Daleko se sada čine oni porazi od Liverpoola i Arsenala. Nakon potopa na Emiratesu čak se i Roman Abramovič malo detaljnije pozabavio situacijom pa su engleski mediji javljali o ''radnim ručcima'' s Antonijem Conteom.

Navodno su slagali mozaik novog Chelseaja koji se dodatno trebao početi zidati već ove zime. I vjerujemo da će koja nova cigla biti dostavljena majstoru iz Italije koji je pak u posljednja četiri kola podigao zid s materijalom koji mu je raspolaganju. Četiri utakmice, četiri pobjede, niti jedan primljeni gol, a zabijenih 11!

Odluka koja je sve promijenila

Da, Conte je očito našao formulu uspjeha nakon početnih traženja. Napravio je to uz donedavno u Engleskoj pomalo nezamislivih (ali ne i neviđenih) trojicom igrača u posljednjoj liniji. Njegov 3-4-3 očito melje sve pred sobom, pad je doživio tek kod Slavena Bilića u Liga kupu prošlog tjedna uz nešto promiješanu momčad (ali ne i sustav). Posljednji je put s četvoricom u obrani zaigrao kada ga je s 3:0 isprašio Arsenal i to je bio prijelomni trenutak za Talijana nakon kojeg je baš Bilić prešao na također obranu s trojicom.

Za Conteove momčadi neki će reći da je upravo trener pola ekipe. Od taktičkih zamisli do brige da se ona provode u djelo tijekom same utakmice. Neki ne vole takav način vođenja utakmice, ali njegovi igrači definitivno dobiju na znanje što moraju raditi. Diego Costa je već ove sezone zbog toga izgubio živce pa je protiv Hulla tražio da ga mijenja kad mu se već toliko ne sviđa što ovaj radi na terenu.

Ali to je Conte. Skakanje, urlanje, ''baltazarsko'' hodanje lijevo – desno, ulasci u teren, isprike četvrtom sucu… Sve to je manje važno kad Juventus osvaja tri titule u nizu, kad Italija osvaja srca na Euru ili sada kada Chelsea pregazi Mourinhov Manchester United s 4:0 o čemu smo pisali u taktičkoj analizi te utakmice.

Matić, Costa, Hazard, Moses...

Talijan želi pojačanja u obranu, vabi Bonuccija u London, ali barem sudeći prema posljednjim utakmicama ekipa se u posljednjoj liniji uigrala u kombinaciji Azpilicueta – David Luiz – Cahill. Čovjek zbog kojeg je Hrvoje Milić dobio nevjerojatnu priliku da nakon Hajduka zauzme lijevi bok Fiorentine, Marcos Alonso igra na lijevom boku, dok desnu stranu drži maratonac Victor Moses za kojeg ove sezone žali Slaven Bilić koji ga je imao na posudbi u West Hamu.

Uz obranu i Mosesa, ističe se i središnji par veznjaka. Za N’Gola Kantea se znalo kako je jedna od boljih kupovina u cijeloj Europi, a izgleda da je odlično kliknuo s već otpisanim Nemanjom Matićem. Htio ga je Juventus, navodno i Mourinho, ali nakon početnih neslaganja s Conteom srpski se veznjak prometnuo u jednog od najvažnijih igrača.

A što tek reći za Diega Costu. Čini se kako je njegova svađa s Conteom završena. Sad ga Talijan i grli nakon utakmica, a kako i ne bi kad je Brazilac sa španjolskom putovnicom prvi strijelac Premierlige s osam pogodaka. Costa igra sjajno, terorizira suparničke obrane u kombinaciji s probuđenim Edenom Hazardom koji je u nedjelju postigao svoj već peti pogodak.

Chelsea prati ritam Arsenala, Liverpoola i Cityja

Ono što je zanimljivo je da je na suprotnoj strani od Belgijca pomalo zaboravljeni Pedro. Statstički nije na razini Coste i Hazarda, ali Conte voli njegovu brzinu i nepredvidljivost. Čak je i jedan Willian zbog njega u zadnje vrijeme na klupi, a da ne govorimo o skupom pojačanju Batshuayiju koji zbog Coste dobiva mrvice.

''Prerano je za nas govoriti kako smo kandidati za titulu. Trenutno mislim da to nismo'', rekao je Conte nakon što je kod Southamptona pratio povisivanje uloga vodećeg trojca.

Manchester City, Arsenal i Liverpool su s ''četvorkom'' u gostima najavili kako ne misle stati. Chelsea ih prati s bodom manje, a Tottenham je iako jedini bez poraza s petim remijem u deset kola mrvicu zaostao. Zadan je pobjednički tempo i tko posustane, kao Man United, morat će u sljedećim mjesecima drastično podići formu ukoliko želi na proljeće ući u, vjerujemo, jednu od najluđih utrka za engleskog prvaka u ovom stoljeću.

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider