Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Bišćan forsira teški bunker i mučenje lopte: Može li Rijeka bolje i kako pobijediti Gent?

Rijeka je u Belgiji izvukla aktivan rezultat, no igrom nije oduševila…

Galerija Trener Rijeke Igor Bišćan (Photo: Goran Kovacic/PIXSELL) Tibor Halilović i igrači Rijeke slave pogodak (Foto: AFP) Tibor Halilović i Antonio Čolak (Foto: AFP) Tibor Halilović i Michael Ngadeu (Foto: AFP)

Rijeka je sinoć u Belgiji ostvarila vrlo aktivan rezultat za uzvrat, izgubila je s 2:1, no reakcije hrvatske sportske javnosti, sudeći po brojnim komentarima na društvenim mrežama, dosta su negativne.

Naravno, razlog je – igra. S obzirom na to što se događalo na travnjaku, Rijeka je rezultatski jako dobro prošla i može biti zadovoljna ostvarenim rezultatom. Jer, realno, mogla je doživjeti puno teži poraz. Statistika u nogometu nije uvijek najmjerodavnija, ali ponekad puno toga otkriva.

Rijeka propustila šansu

Gent je bio osjetno bolji, no u nogometu se broje samo golovi, nije važno koliko ste imali šansi ili udaraca na vrata suparnika. Rijeka je iz prvog i posljednjeg udarca u okvir Gentovih vrata zabila pogodak.

Realizacija je bila odlična, jedna šansa – jedan gol, to je uvijek važan podatak, ali jasno je da Rijeka izvukla puno bolji rezultat od prikazane igre. Kada se tijekom utakmice uglavnom oslanjate na Fortunu, to nikako ne može biti dobro.

Rijeka povela i stala: Gent uraganski preokrenuo, ali Bijeli imaju vrlo aktivan rezultat Tibor Halilović i igrači Rijeke slave pogodak (Foto: AFP) Tibor Halilović i Antonio Čolak (Foto: AFP) Tibor Halilović i Michael Ngadeu (Foto: AFP) Gent - Rijeka (GOL.hr)

Čini se da je Rijeka propustila šansu učiniti nešto više kada joj se već utakmica tako lijepo otvorila. Kada povedete krajem prvog poluvremena iz prvog udarca na vrata, nakon manje ili veće dominacije suparnika, to je uvijek velika psihološka prednost.

Suparnika obično uhvati nervoza, frustracije su u takvim trenucima neminovne. To se vidjelo i na igračima Genta. Nakon pogotka Tibora Halilovića u nevjerici su širili ruke i hvatali se za glavu, govorom tijela kao da su poručivali: „Je li moguće da su nam ovi zabili?“

Kako su ušli u utakmicu, prilično opušteno i mlako, moglo se zamijetiti da su igrači Genta nemalo podcijenili Rijeku. I nije pretjerano iznenađenje, prije utakmice davali su prilično bahate izjave. Lako se moglo zaključiti da gotovo svi odreda misle kako će lako riješiti taj slučaj.

Suviše defanzivna igra

Rijeka je iskoristila situaciju i povela, no nakon toga se previše zatvorila. Naš je dojam da je to bio trenutak za hrabriju igru. Samopouzdanje je bilo na vrhuncu i trebalo je to više iskoristiti. Gent je u drugom dijelu uraganski krenuo i brzo je preokrenuo. U mnogome mu je pomoglo, naše je mišljenje, suviše defanzivna igra Rijeke.

Nismo previše iznenađeni, zna se kako igra Rijeka pod Igorom Bišćanom. Protiv kvalitetnijih suparnika, recimo Dinama ili ovaj put Genta, to je uglavnom klasični bunker. Mnogima su to ne sviđa, sigurno nije gledljivo, ali ključno je pitanje je li i funkcionalno?

Nisu u Bernu divljale samo Delije, Švicarci bocom pogodili atraktivnu PR-icu Zvezde Tatjana Šajković (Youtube Crvena zvezda) Tatjana Šajković (Youtube Crvena zvezda) Tatjana Šajković (Youtube Crvena zvezda) +5 Tatjana Šajković (Youtube Crvena zvezda)

Može li Rijeka uopće igrati drukčije i biti uspješnija? Sve ovisi s kim razgovarate. Bišćan očito misli da Rijeka ne može drukčije. Stječe se dojam da čelnici Rijeke ne dijele to mišljenje.

Ne jednom smo čuli iz njihovih usta kako smatraju da Bišćan ima u rukama kvalitetan kadar. Da ne misle tako, ne bi bili tako optimistični pred utakmicu s Gentom. Po toj logici ne bi se trebali složiti s Bišćanovom superobranaškom taktikom. Takvom taktikom odaje mišljenje da u svlačionici nema igrače za kvalitetniju igru.

Može li Rijeka bolje?

I neki stručnjaci s kojima smo razgovarali misle kako Rijeka ima bolji kadar od igre koju demonstrira. Drugi su opet mišljenja da Bišćan izvlači maksimum iz ove momčadi Rijeke.

Rezultati mu daju za pravo, Rijeka je pod Bišćanom osvojila drugo mjesto u hrvatskoj ligi i pobijedila je favorizirani Dinamo u finalu Kupa, čime je napravila veliko iznenađenje, a sada je stigla u završnicu kvalifikacija za Europsku ligu i izvukla je povoljan rezultat u Belgiji, protiv suparnika koji je na papiru favorit za prolaz dalje.

gol expired Rebić zamijenjen nakon samo 45 minuta, trener jako ljut: ''Sjest ćemo s njim i popričati'' divider

Doista je veliko pitanje može li Rijeka više od toga? Je li realno očekivati više? Bi li Rijeka bila uspješnija da igra ofenzivnije? Puno je pitanja na koje nema jednoznačnog odgovora.

Istina je vjerojatno negdje u sredini. Mišljenja smo da Rijeka nema kvalitetu upustiti se u otvorenu bitku s momčadima tipa Genta, to ne bi dobro završilo, no isto tako je jasno da s ovako zatvorenom igrom teško može napraviti nešto više osim časnog poraza.

Taktika za uzvrat

Kretanje rezultata i događaji na travnjaku diktiraju tempo utakmice i određuju taktiku. Čini nam se da je Bišćanova taktika previše jednolična, Rijeka igra uvijek isto, gubila ili vodila. Čini nam se da u Belgiji nije prepoznata situacija da se barem pokuša postići drugi pogodak. Da bi se ostvario pothvat, ipak je potrebno preuzeti malo veći rizik.

Rijeka na Rujevicu donosi povoljan rezultat. Poraz od 2:1 može se lako nadoknaditi, dovoljan je samo jedan gol. Međutim, ostaje pitanje kako će se Rijeka postaviti, hoće li Bišćan primijeniti istu taktiku? Vjerojatno neće puno mijenjati.

Polugola djevojka utrčala u teren (Screenshot) Incidenti u Bratislavi: Žestoki sukobi, upad polugole djevojke i dobar posao hrvatskih sudaca divider

Ako već moramo prognozirati, Rijeka će se vjerojatno zatvoriti i igrati na kontre, pokušat će što dulje održati 0:0 kako bi utakmicu dovela u neizvjesnu završnicu.

To je vjerojatno najracionalnija taktika, ali ako žele veće šanse za prolaz, Riječani će ipak morati igrati malo ofenzivnije. U nogometu je sve moguće, ali s bunkerom kao u Belgiji mogu proći samo s obilatom dozom sreće. Ne mogu se Riječani pouzdati samo u to da će Gentovi napadači promašivati. Morat će nešto i odigrati.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider