FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
dječak iz dagestanskih planina

Otišao je najdominantniji, ali ne i najveći MMA borac: Presjek nevjerojatne karijere Khabiba Abdulmanapovića Nurmagomedova

Nakon 12 godina profesionalne karijere od MMA se oprostio jedan od najboljih boraca - Khabib Nurmagomedov.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Po mnogočemu se Khabiba Nurmagomedova smatar jednim od najboljih MMA boraca svih vremena, ponajviše zbog dominacije koju je imao tijekom cijele svoje veličanstvene karijere, koju je okončao prošle subote. Dagestanac je otišao sa savršenih 29-0 i to kao najbolji borac lake kategorije svih vremena.

U UFC-u je vlasnik rekorda kada je držanje pojasa u pitanju. Nitko do sada nije držao pojas kao Khabib - 931 dan. On je u travnju 2018. godine postao prvi Rus i prvi Musliman koji je osvojio UFC titulu, a osam toga je bio i dvostruki prvak svijeta u Sambu. Od listopada ove godine Nurmagomedov je najpopularnija ruska ličnost na Instagramu s više od 24 milijuna sljedbenika.

gol expired VIDEO: Khabib ''uspavao'' Gaethjea pa se psihički slomio i rasplakao te na kraju objavio kraj karijere! divider

Brutalni treninzi od najmlađih dana s - medvjedom

Da bi ostvario sve što je ostvario Khabib je morao imati dobru ruku vodilju, a imao ju je u svome ocu Abdulmanapu, trener i prijatelju koji je preminuo u lipnju ove godine.

Khabib je rođen u avarskoj obitelji 20. rujna 1988. godine u selu Sildi u Dagestanu, a kao dijete je zajedno s cijelom obitelji preselio u selo Kirovaul, gdje je njegov otac donji kat dvokatnice pretvorio u dvoranu za trening hrvanja, juda i samba.

Jedna od najpopularnijih snimki treninga iz njegovog djetinjstva datira iz 1997. godine kada je devetogodišnji Khabib hrvao s mladim medvjedom pred budnim okom svog oca.

gol expired Ovako je sve krenulo prije 23 godine: Legendarna snimka Khabibovog hrvanja s medvjedom ponovno je hit divider

Otac ga naučio svemu što zna

Kada je napunio 12 godina preselio je s obitelji u Mahačkalu, glavni grad Dagestana, gdje nastavlja trenirati hrvanje, a s 15 godina u svoj trening uvodi i judo.

Sa 17 ga je otac počeo učiti borilačkoj tehnici sambo, a samo četiri godine kasnije već je bio prvak svijeta do 74 kilograma. Godinu kasnije osvojio je zlato do 82 kilograma i nakon toga se u potpunosti okrenuo MMA-u.

Na zimu 2011. godine potpisao je prvi profesionalni ugovor s UFC-om, nakon što je do tada upisao 16 laganih pobjeda u profesionalnoj MMA karijeri.

gol expired Khabib se oglasio dvjema porukama: Jedna tjera suze na oči, a druga potvrđuje mirovinu divider

Potpisao s UFC-om 2011. godine, navodno izgubio u drugom meču

Ugovor je bio na šest borbi, a debitirao je u siječnju 2012. godine protiv Kamala Šalorusa. Slavio je prisiljavanjem na predaju u trećoj rundi.

Već u drugoj borbi imao je velikih problema i prema mišljenju pet od šest najutjecajnijih MMA medija tada, izgubio je od Gelisona Tibaua, iako su mu suci dvoboja dali pobjedu na bodove.

Nakon tog meča problema za Nurmagomedova više nije bilo. Slavio je u svih preostalih 11 dvoboja profesionalne karijere, a najveći problem stvaralo mu je skidanje kilograma zbog čega je u dva navrata promašivao potrebnu kilažu na vaganju no u oba je slučaja slavio.

gol expired Jones poludio nakon Khabibova zahtjeva i krenuo u obračun: "Tražit ću UFC pojas prvaka, pa da vidimo" divider

Rivalstvo s McGregorom mu obilježilo MMA karijeru

Karijeru mu je definitivno obilježila borba, ali i nekoliko incidenta s Conorom McGregorom. Meč se dogodio u listopadu 2018. godine, a završio je polugom na vratu koju je Khabib isporučio svom mrskom rivalu.

Uslijedio je opći kaos pri čemu je Khabib iskočio iz kaveza i napao McGregorovog sparing partnera Dillona Danisa. Nedugo nakon toga Khabib je krenuo dalje i zaključio da je to ružno poglavlje njegove karijere završeno i da je McGregor za njega "mrtav".

Bila je to njegova prva obrana naslova prvaka, nakon koje su uslijedile još dvije protiv Dustina Poiriera i minulog vikenda protiv Justina Gaethjea.

gol expired McGregor odgovorio Gaethjeu pa izbrisao poruku: "Bio si sramotan!" divider

Neprežaljeni okršaj protiv Tonyja Fergusona nije se dogodio

Nikada nismo uspjeli vidjeti okršaj protiv Tonyja Fergusona, koji je dogovaran čak pet puta no svaki se put je nešto stalo na put tom okršaju.

Trebali smo ih gledati ove godine, no zbog nemogućnosti putovanja Khabib nije mogao doći na okršaj, pa je priliku dobio Gaethje i maksimalno ju iskoristio.

Ostao jednu pobjedu kratak od brojnih rekorda

Khabib je otišao u mirovinu, ali je ostao jednu pobjedu kratak u rušenju nekoliko rekorda. Izjednačen je na vrhu ljestvice s B.J. Pennom, Frankiejem Edgarom i Bensonom Hendersonom po broju obrana titule prvaka (3), po broju uzastopnih obrana naslova prvaka (3) i po broju mečeva za titulu prvaka (4), dok zaostaje jednu pobjedu za Fergusonom po broju uzastopnih pobjeda u lakoj kategoriji (12). Iako ih ima 13 u lakoj kategoriji, Khabib se dva puta borio u "catchweightu".

Khabib će ostati zapamćen kao najdominantniji, ali ne i najveći MMA borac u povijesti ovog sporta. Za tako nešto je potrebno puno više borbi za titulu, obrana naslova prvaka, ali i duži period vremena provedenih u sportu. Njegov boravak u MMA-u nažalost je uskratila smrt oca, odnosno obećanje koje je dao majci...

gol expired Khabib objasnio zašto je otišao u mirovinu: "Dao sam riječ i moram je održati" divider

Hvala mu na svemu što smo gledali ovih godina u oktogonu. Bila nam je čast pratiti i izravno prenositi borbe jednog od najvećih u povijesti 🦅

Objavljuje gol.hrPonedjeljak, 26. listopada 2020.

Uf, za naježit se. Motivacije mi ne nedostaje nakon ovog 💪

Objavljuje Neven RihtarNedjelja, 25. listopada 2020.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider