Košarka
SPORTOVI
Košarka
bit će pravi rat

Ususret NBA sezoni: Nikad brutalniji Zapad; Svi žele srušiti Warriorse

Stigli smo pred vrata nove, 70. NBA sezone. U noći s utorka na srijedu odigrat će se prve utakmice najjače košarkaške lige svijeta...

Nakon predstavljanja Istočne konferencije, red je došao na 'divlji' Zapad. Nekako nam se čini iz sezone u sezonu sve luđi. I dok na Istoku određene momčadi, koje su lani bile debelo ispod pozitivnog omjera, ove godine imaju šanse za doigravanje, na drugoj strani vodit će se totalni rat. Prvih šest pozicija donekle je zacementirano, a za preostale dvije konkurira nekoliko izvrsnih ekipa.

Ususret NBA sezoni: Može li itko zaustaviti LeBrona Jamesa i Cavse na Istoku?

Zanimljivo će biti vidjeti kako će u žestokoj konkurenciji odgovoriti aktualni prvaci Warrioris, kako će izgledati redizajnirani Spursi, koji su imali odličan prijelazni rok, ali i koliko stvarno može Oklahoma s novim trenerom i Durantom u zadnjoj godini ugovora. Nešto će se pitati i turbulentne Clipperse te raspucane Rocketse.

Naravno, očekuje se i nekoliko iznenađenja. Puno je upitnika iznad Kobeovih Lakersa, Minnesota je puna mladih i perspektivnih igrača, a Utah se potajno nada povratku u playoff. Tu je i monstruozni Davis sa svojim Pelicansima od koji se očekuje iskorak u odnosu na lani. U svakom slučaju, uzbuđenja bi moglo biti na pretek.

1. Golden State Warriors

Kao aktualni prvak, Kerrova momčad morat će odgovoriti na sve izazove koji im se spremaju. Poznato je da je puno teže obraniti titulu, pogotovo u konkurenciji kakva će biti na Zapadu. Dosta je pretendenata na naslov, a Golden Stateu su neki zavidjeli komentiravši kako su prošle sezone jednostavno imali sreće. Unatoč činjenici da su im se mnoge stvari poklopile, njihov trijumf apsolutno je zaslužen. Bili su najbolja i istovremeno najatraktivnija momčad lige.

Sastav je ostao na okupu, s time da bi Curry i Thompson mogli imati veću podršku nego prije. Bogut je smršavio deset kilograma i mogao bi dobiti nešto veću minutažu u igri s četiri mala. A tu su najopasniji. Očekuje se i napredak Barnesa, dok su Iguodala i Green praktično nezamjenjive karike i igrači zadatka od koji možemo očekivati sličan učinak. Za Warriorse će najvažnije biti zadržati konstantnu i nositi se s pritiskom, jer su od 'lovaca' postali 'lovina'.

2. San Antonio Spurs

S godinama smo naučili da se Spurse nikad ne smije otpisati, a u ovu sezonu ulaze kao momčad koja je perfektno trgovala na ljeto i dovela najboljeg mogućeg slobodnog igrača u vidu LaMarcusa Aldridgea. Trebat će neko vrijeme dok se privikne na Popovichev sustav igre, ali on i Duncan trebali bi činiti ubojiti napadački dvojac pod košem. Velika vijest je zadržavanje Dannyja Greena pod manjim ugovorom nego što je mogao dobiti negdje drugdje. Ali to je i najveća odlika Spursa - momčad i tradicija ispred svega.

Ginobili je također pristao odraditi još koju sezonu zajedno s Timmyjem, stigao je i David West, dok je Leonard dobio maksimalni ugovor i gotovo sigurno će uz Aldridgea biti glavna napadačka opcija. Parker i ostali će pratiti. Ionako kod Spursa nitko ne igra više od 30-ak minuta te je realno očekivati jednaku raspodjelu i ove godine. No, ostali su bez nekoliko važnih igrača s klupe (C. Joseph, Splitter i Belinelli) pa će Pop morati pronaći nova rješenja u rotaciji.

3. Oklahoma City Thunder

Lako bi mogli završiti regularni dio sezone na prvom mjestu. Po potencijalu možda i najbolja momčad lige. Spektakularan napadački arsenal, velika širina i novi trener nude optimizam uoči ključne sezone za Oklahomu. Naime, Durant ulazi u zadnju godinu ugovora i sve ispod NBA finala za njega, ali i njih mogao bi biti koban udarac. Upravo je i to jedan od razloga zašto je Brooks dobio otkaz. Bilo je mnogih koji su kritizirali njegovu igru, ali nekako su ga uvijek spašavali rezultati.

Sada je okrenuta nova stranica. Westbrook, Durant i Ibaka su gladni uspjeha i jedni od najvećih kandidata za prsten, a Billy Donovan (dva desetljeća vodio sveučilišnu momčad Floride) je određen za čovjeka koji bi ih trebao povesti na dugačko putovanje. Tamo sve do lipnja. Oklahoma je prošle sezone propustila doigravanje zbog brojnih ozljeda, a sada se očekuje slatka 'osveta' za sve one koji su sumnjali u njih. Ili, u suprotnome, potencijalni raspad sjajne generacije, jer podugačak je red za Durantove usluge.

4. Los Angeles Clippers

Prije par mjeseci prošli su put od najvećih gubitnika do najvećih sretnika prijelaznog roka. Saga s DeAndreom Jordanom prepričavat će se još godinama. Na kraju je izigrao Cubanove Maverickse i priklonio se Clippersima te Docovu momčad od playoff 'davitelja' pretvorio u ozbiljnog kandidata za naslov. Naravno, još je puno upitnika nad Clippersima. Paul i Griffin nikad nisu igrali konferencijsko finale, a prošlosezonski poraz od Houstona nakon što su poveli s 3-1 još uvijek baca sumnju u ovu momčad.

Konačno je napravljeno nešto po pitanju jačine klupe. Paul Pierce, Josh Smith i Lance Stephenson su svi odreda igrači koji mogu prelomiti, ali isto tako svaki sa svojim minusima. Od dijametralno različite forme i konstantnosti do toga da svakome treba lopta. A tu je još i Jamal Crawford pa će trebati vremena da sve sjedne i posloži se u jednu cjelinu. I njima je ovo, poput Thundera, godina istine nakon koje će puno toga biti jasnije.

5. Houston Rockets

Iznenađujući preokret protiv Clippersa vinuo ih je u visine i otvorio neke nove vidike, ali protiv Warriorsa u finalu Zapada vidjelo se kako nemaju sve što je potrebno za veće domete. Prva stvar je obrana, bez koje teško da se može do prstena, a potom i zdravstveni bilten (igrali cijelo doigravanje bez playa) u kojem će se najviše gledati ime Dwighta Howarda. Zvijezda Rocketsa nije opravdala očekivanja od kada je stigla iz Los Angelesa. Ne na način koji smo imali priliku vidjeti u Orlandu.

Harden je pokazao kako može vući momčad, ali ne i sam pobjeđivati ključne utakmice. On sam može prelomiti koju na Houstonovu stranu, ali trebat će mu više podrške od samih trica u kojima su Rocketsi momčadski bili u samom vrhu lige. Najveća promjena na rosteru je upravo na poziciji playmakera. Iz Denvera je doveden problematični Ty Lawson, ali u klubu tvrde da će uz nove suigrače postati onaj stari i biti prevaga kad za to dođe vrijeme.

6. Memphis Grizzlies

Ne bi čudilo da Memphis na koncu bude i bolje plasirani od šestog mjesta. Uostalom, to su pokazali i zadnjih sezona. Obrambeno čvrsti i agresivni, a napadački strpljivi i organizirani. Uvijek problematični za velike momčadi i prava playoff ekipa. Bez izrazite zvijezde, ali s vrlo dobro posloženim sustavom i hijerarhijom u igri. 'Crna mačka' za mnoge, a nisu ostali ni bez jednog važnog igrača.

Dapače, Memphis se pojačao Mattom Barnesom, dok je umjesto ponajboljeg back-up centra Koufosa stigao defenzivno lošiji, ali ofenzivno pokretljiviji Brandan Wright. Još uvijek su u potrazi za jednim dobrim šuterom, što im je najveći nedostatak. Na krilima već pouzdanih Gasola i Randolpha ponovno će imati jednu od kompletnijih visokih linija, dok u Allenu i Conleyju imaju vrhunske braniče na perimetru.

7. New Orleans Pelicans

S najboljim mladim igračem u ligi i sada već jednim od top 10 uopće sve je moguće. Prošle godine su u dramatičnoj završnici izborili doigravanje, izbacivši iz njega potentnu Oklahomu. Ovaj put se očekuje korak više pa i otuda mjesto više u prognozi Zapada. U prilog tome trebalo bi ići i imenovanje Alvina Gentryja za novog trenera. Pomoćni trener lanjskih prvaka Warrriorsa poznat je kao odličan stručnjak za napad i upravo je to segment igre gdje bi New Orleans trebao doživjeti najveću promjenu.

Momčad je ostala gotovo ista. Doduše, načeti su ozljedama. Tyreke Evans propustiti će prvih šest do osam tjedana, Holiday još nije stigao uhvatiti ritam nakon povratka na parket, Ašik je van terena, a cijeli drugi dio prošle sezone igrali su bez sjajnog šutera Ryana Andersona. Ukoliko uspiju ostati zdravi i uhvate konstantu, mogli bi biti vrlo zanimljiva ekipa za gledati.

8. Utah Jazz

Posljednje mjesto za doigravanje dodijelili smo Utah Jazz. Njihov povratak na scenu polako se nazire. Lani su nakon All-Stara bili najbolja obrambena momčad lige, mladi su i dovoljno talentirani da se sa svima uhvate u koštac. Nemaju velikih zvijezda, ali su dobro pokriveni na svim pozicijama. Pogotovo pod košem, gdje će dominirati Gobert i Favors.

Možda su najtanji na playu, ali samo zato jer su ostali bez Exuma do kraja sezone, a Burke se nije pokazao dovoljno kvalitetnim. Na toj poziciji bi mogli malo lutati, no Hayward i društvo žele napraviti iskorak i vjeruju kako bi ovo mogla biti Utahina povratnička godina u playoff. Svakako treba obratiti pažnju na njih.

Nažalost, na Zapadu bi trebalo deset pozicija za doigravanje kako bi se sve nagradilo. Toliko je dobrih ekipa. U najmanju ruku. Uz već spomenute New Orleans i Utahu, svoje mjesto među osam tražit će Dallas, Phoenix i Sacramento. Pritom su najveća enigma Kingsi, koji bi lako mogli 'eksplodirati', ali isto tako i potonuti. Nowitzkog i društvo najviše će koštati nezaliječen i nedovoljno kompetitivan roster te pokoji karakterno sumnjivi igrač (čitaj: Deron Williams).

Svoje mjesto pod suncem teško da će pronaći Lakersi, Nuggetsi, Wolvesi i Blazersi. Svaki zbog svojih razloga. Najviše jer su u fazi pomlađivanja i slaganja momčadi za budućnost. No, Kobe Bryant još nije rekao zadnju riječ i nesumnjivo motiviran kreće u novu sezonu, ali pitanje je koliko će ga poslužiti zdravlje. Okružen je nekim novim klincima, kao i Kevin Garnett u Minnesoti, koja ima fenomenalan potencijal i vrlo uzbudljive mlade košarkaše.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider