Košarka
SPORTOVI
Košarka
pregled konferencije

Ususret NBA sezoni: Može li itko zaustaviti LeBrona Jamesa i Cavse na Istoku?

Za manje od 48 sati na scenu ponovno stupaju najbolji košarkaši današnjice. NBA liga kreće u sezonu 2015/2016...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Aktualni prvak je Golden State Warriors, a mi ćemo se u ovom tekstu baviti Istočnom konferencijom. Predstavit ćemo ukratko momčadi i pokušati predvidjeti njihov konačni plasman na kraju regularnog dijela sezone.

1. Cleveland Cavaliers

Prošlosezonski finalist NBA lige i ove je sezone glavni favorit za osvajanje Istočne konferencije. Zapravo, čudo bi se trebalo dogoditi da tako i ne bude. LeBron James još će jednom povesti svoju momčad u pokušaj osvajanja naslova NBA prvaka, prvog za Cleveland. No, ovoga puta ne bi trebao biti 'sam' u tom pokušaju.

U završnici prošle sezone ostao je najprije bez pomoći Kevina Lovea, a potom i bez pomoći Kyrieja Irvinga. Love je spreman za početak sezone, dok će se Irving vratiti oko Nove godine. Uz to ugovor je produžio Tristan Thompson, vrlo važan 'kotačić' u igri pod košem.

Momčadi su tijekom ljeta pristupili veterani Mo Williams i Richard Jefferson, dok se od ozljede oporavio vrlo vrijedni Anderson Varejao. Možda treba očekivati slabiji ulazak u sezonu zbog ozljeda Imana Shumperta, Irvinga i bolnih leđa LeBrona Jamesa, no kako će sezona odmicati Cavsi će postati nezaustavljiva sila, barem kada je Istok u pitanju.

Vjerojatni starteri: LeBron James, Kyrie Irving, Kevin Love, Timofey Mozgov, J.R. Smith.

2. Toronto Raptors

Mnogi vjeruju da bi ovo mogla biti sezona Toronto Raptorsa, koji su odlično krenuli u prošlu sezonu, no potom su je katastrofalno završili. Otvorili su se s 37-17, a zaključili s 12-16 u regularnom dijelu, da bi u prvoj rundi doigravanja bili 'pometeni' od strane Washington Wizardsa.

Protok lopte bio je 'rak rana' kod Toronta u prošloj sezoni, no to bi se dolascima DeMarrea Carrolla i Coryja Josepha trebalo promijeniti. Obojica su stigli iz momčadi koje igraju košarku s puno dodavanja, Atlanta i San Antonio, i to bi igru Toronta trebalo učiniti daleko boljom. Kyle Lowry pokazao je u pripremnom periodu da se odlično pripremio za novu sezonu, smršavio je i postao još opasniji nego što je bio. Bit će, uz DeMara DeRozana, vodeći čovjek Raptorsa.

Vjerojatni starteri: Kyle Lowry, DeMar DeRozan, DeMarre Carroll, Jonas Valanciunas, Patrick Patterson

3. Atlanta Hawks

Pobjednici regularnog dijela sezone na Istoku i finalisti doigravanja Istočne konferencije ne bi trebali ponoviti takav rezultat i ove sezone. Osim odlaska DeMarrea Carrolla nije se puno toga promijenilo u momčadi Mike Budenholzera. Došli su Tiago Splitter i Tim Hardaway Junior, no glavna okosnica momčadi ostala je nepromijenjena.

'Problem' Hawksa je taj što nemaju nijednu zvijezdu. Istina, to nije bio problem prošle sezone, no ove će momčadi biti daleko pripremljenije za ono što Atlanta sprema. Mnogi su mišljenja da je lanjska sezona bila 'krov' onoga što ova momčad može ponuditi u NBA ligi. Slažete li se?

Vjerojatni starteri: Al Horford, Jeff Teague, Paul Millsap, Kyle Korver, Kent Bazemore

4. Chicago Bulls

Krucijalno pitanje kada govorimo o Bullsima je Derrick Rose. Ukoliko on bude zdrav, Chicago bi trebao imati dobru sezonu u kojoj će konkurirati za vrh Istočne konferencije. Bullsi imaju i novog trenera, Freda Hoiberga, čiji je princip rada navodno odmah sjeo svim igračima, pogotovo Roseu koji zbog problematičnih koljena ne može i ne smije igrati po 40-ak minuta kao što je to radio pod vodstvom Toma Thibodeaua. Hoiberg namjerava puno rotirati, no igra Bullsa i dalje će se vrtjeti oko snažne obrane.

Velikih igračkih promjena nije bilo, pa će uz Rosea glavni igrači i ove sezone biti Jimmy Butler, Pau Gasol i Nikola Mirotić.

Vjerojatni starteri: Pau Gasol, Nikola Mirotić, Jimmy Butler, Derrick Rose, Tony Snell

5. Washington Wizards

Još jednu dobru, ako ne i odličnu, sezonu očekujemo od Washington Wizardsa. S oporavljenim Ottom Porterom, i dolascima Garyja Neala i Jareda Dudleyja, Wizardsi su se značajno pojačali u šuterskom dijelu statistike, što ih je prošle sezone puno puta znalo uništiti.

John Wall i Bradley Beal bit će motor Washingtona, no spomenuti Porter i Marcin Gortat trebali bi igrati veliku ulogu u momčadi. Ne zaboravimo i Ramona Sessionsa i Nenea koji svojim iskustvom uvijek mogu dodati pokoji ključni poen.

Vjerojatni starteri: John Wall, Bradley Beal, Marcin Gortat, Otto Porter, Kris Humphries

6. Milwaukee Bucks

Jako dobru sezonu predviđamo Milwaukee Bucksima, koji u novu sezonu kreću s dva velika pojačanja. Zapravo, jedno je novo pojačanje, Greg Monroe, a Jabari Parker je povratnik nakon ozljede. Parker je igrao odlično u prvih 25 utakmica prošle sezone, a onda je ozlijedio ligamente koljena.

Monroe je stigao iz Detroita i bit će veliko pojačanje pod košem. Riječ širina konačno se našla u redovima Bucksima, koji će na klupi imati igrače poput Giannis Antetokounmpa, O. J. Maya, Greivisa Vasqueza i Johna Hensona. Ukoliko ozljede izbjegnu Milwaukee, mogao bi se boriti za pozicije 4-6.

Vjerojatni starteri: Jabari Parker, Michael Carter-Williams, Greg Monroe, Khris Middleton, Rashad Vaughn

7. Charlotte Hornets

Nekoliko zanimljvih imena pojačala su momčad čiji je vlasnik najbolji košarkaš svih vremena - Michael Jordan. Nicolas Batum i Jeremy Lamb odmah bi trebali pronaći svoje mjesto u početnoj petorci, dok će Jeremy Lin i Spencer Hawes svojim ulascima s klupe predstavljati dodatnu opasnost za suparnike. Ne treba zaboraviti ni Codyja Zellera koji je jako dobro odradio predsezonu, a svi spomenuti igrači trebali bi uvelike skinuti pritisak s leđa Ala Jeffersona i Kembe Walkera.

To još nije momčad za ozbiljnije dosege, ali talenta sigurno ne nedostaje. Jedina loša stvar je ta što će Michael Kidd-Gilchrist propustiti cijelu sezonu zbog ozljede ramena. No za mjesto u doigravanju Hornetsi bi trebali biti veliki favoriti.

Vjerojatni starteri: Al Jefferson, Kemba Walker, Nicolas Batum, Marvin Williams, Jeremy Lamb

8. Miami Heat

Ozljede i bolesti moraju zaobići glavne igrače Miamija da bi klub ponovno vidio doigravanje. Dwyane Wade još će jednom povesti svoju momčad u borbu za visoki plasman, no teško da će uspijeti ponoviti sezone u kojima je igrao uz bok LeBrona Jamesa. Tada je u četiri uzastopne sezone igrao veliko finale NBA lige i uzeo dva naslova prvaka.

Uz Wadea tu je i dalje Chris Bosh, koji je propustio drugi dio sezone zbog bolesti. Goran Dragić trebao bi biti dio 'velike trojke'. Miami je pojačanje dobio u Geraldu Greenu, odličnom šuteru za tri poena, kao i Amareu Stoudemireu i Justiseu Winslowu.

Ako Wade i Bosh budu zdravi kroz cijelu sezonu, Heat bi trebao izboriti doigravanje nakon što mu je lani isto izmaknulo u samoj završnici.

Vjerojatni starteri: Chris Bosh, Goran Dragić, Dwyane Wade, Hassan Whiteside, Luol Deng


Boston Celtics

Celticsi su prošle sezone izborili doigravanje odličnom završnicom regularnog dijela sezone. Međutim, ovoga su ljeta propustili dovesti ijednu zvijezdu, zbog čega su njihove šanse za boljim rezultatom u ovoj sezoni svedene na minimum. Zbog svoje širine Boston bi trebao biti u konkurenciji za doigravanje, no čak i da se u njemu nađe vjerojatno će, kao i lani (Cleveland 4:0), vrlo brzo biti okončano.

Pojačanje u redovima Celticsa je definitivno inteligentni centar David Lee, koji je stigao iz prvaka Golden Statea gdje je izgubio mjesto u prvoj postavi. Amir Johnson je također pristigao da pomogne u igri pod obručima, a okosnicu momčadi i dalje čine Avery Bradley, Isaiah Thomas, Evan Turner i Marcus Smart.

Vjerojatni starteri: Marcus Smart, Avery Bradley, Jae Crowder, David Lee, Tyler Zeller

Indiana Pacers

Posljednja momčad kojoj dajemo šanse da izbori doigravanje je Indiana. 'Tornjevi' su 'krasili' igru Pacersa proteklih sezona, no Roy Hibbert i David West više ne stanuju u Indianapolisu. Ian Mahinmi i C.J. Miles bi trebali 'krpati rupe' pod košem, no to vjerojatno neće biti ni izbliza tako dobro kao što su to radili spomenuti prethodnici.

Monta Ellis najzvučnije je pojačanje Pacersa, te naravno oporavljeni Paul George. To istovremeno znači da bi se Pacersi od striktno defanzivne momčadi trebali transformirati u izuzetno napadački nastrojenu. Ellis, George, George Hill, Rodney Stuckey i Chase Budinger su šuteri koje nikako ne treba ostaviti samima, jer će u tom slučaju zatrpati suparnički koš.

Problem je širina, kao i visina, te kilaža pod obručem. Bez toga Pacersi će teško do doigravanja ove sezone.

Vjerojatni starteri: Paul George, Monta Ellis, George Hill, C.J. Miles, Ian Mahinmi

Brooklyn Nets, Detroit Pistons, New York Knicks, Orlando Magic i Philadelphia 76ers su momčadi koje će se gotovo sigurno najranije oprostiti od sezone.

Brooklyn ima solidnu petorku, ali mu je klupa prilično 'mršava. Bojan Bogdanović trebao bi susrete započinjati na klupi, pogotovo nakon dolaska Waynea Ellingtona. Otišao je Deron Williams, no ostali su Joe Johnson, Brook Lopez i Jarret Jack.

Vjerojatni starteri: Joe Johnson, Brook Lopez, Jarrett Jack, Thaddeus Young, Wayne Ellington

Detroit je ostao bez Grega Monroea koji je bio trah i trepet pod obručem. Ostao je doduše Andre Drummond, no ostatak momčadi ne ulijeva previše povjerenja da bi Pistonsi mogli do značajnijeg rezultata u ovoj sezoni.

Vjerojatni starteri: Andre Drummond, Reggie Jackson, Marcus Morris, Kentavious Caldwell-Pope, Stanley Johnson

Najviše je mijenjao New York, koji nije doveo veliko ime, ali je zato napunio roster s više-manje iskusnim igračima. Osim Carmela Anthonyja i Josea Calderona ostatak glavnih igrača je nov. Stigli su Arron Afflalo, Robin Lopez, kao i 4. pick drafta Kristaps Porzingis. S klupe će priliku čekati Derrick Williams, Kevin Seraphin, Kyle O'Quinn, Jerian Grant, Saša Vujačić.

Vjerojatni starteri: Carmelo Anthony, Jose Calderon, Arron Afflalo, Robin Lopez, Kristaps Porzingis

Orlando Marija Hezonje još će jednu sezonu provesti u statusu zanimljive i atraktivne momčadi, ali bez prevelikih šansi za doigravanje. Zašto? Prosjek godina u prvoj petorci iznosi 24 i jednostavno je nemoguće očekivati da će moći nositi s iskusnijim veteranskim momčadima.

Vjerojatni starteri: Tobias Harris, Nikola Vucevic, Victor Oladipo, Elfrid Payton, Channing Frye

Philadelphia je ponovno ostala bez Joela Embiida koji će propustiti i drugu uzastopnu sezonu zbog problema sa stopalom. U 2015. se gotovo sigurno neće vratiti ni Kendall Marshall kao ni Tony Wroten, a jedina nada da se izbjegne rezultatska katastrofa su Jalil Okafor i Nerlens Noel. Ukoliko budu zdravi...

Vjerojatni starteri: Nerlens Noel, Jahlil Okafor, Robert Covington, Isaiah Canaan, JaKarr Sampson

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider