Košarka
SPORTOVI
Košarka
SP u punom jeku

Litva šokirala Amerikance, Kanađani izbacili svjetske prvake: Ovo su parovi četvrtfinala SP-a

Kanda je bila bolja od Španjolske rezultatom 88-85, a Litva od SAD-a 110-104.

Victor Claver i Shai Gilgeous-Alexander (Foto: Afp)

Košarkaška reprezentacija Kanade izbacila je aktualne svjetske prvake Španjolce iz borbe za odličja, svladavši ih s 88-85 u posljednjoj utakmici grupne faze natjecanja, čime su Kanađani osvojili prvo mjesto u skupini i za mjesto u polufinalu će se boriti protiv Slovenije, dok će drugoplasirana Latvija igrati u četvrtfinalu protiv Njemačke.

Borbena Kanada slomila Španjolsku

Izabranici Sergia Scariola su uspjeli dvaput ispustiti dvoznamenkastu prednost, prvi put su do nje došli na kraju prvog poluvremena (48-38), a sa završni 11-0 u trećoj četvrtini stvorili su zalihu od 12 poena (73-61) za posljednjih deset minuta.

No, borbeni Kanađani su u oba navrata pronašli način kako se vratiti u utakmicu, a na kraju dvoboja i osigurati pobjedu. Nakon što je u uzbudljivoj završnici Shai Gilgeous-Alexander pogodio oba slobodna bacanja za vodstvo 88-85, Španjolcima su ostale 4.5 sekunde za posljednji napad. Uspjeli su doći na desetak metara od koša, ali je šut Alexa Abrinesa za produžetak završio na obruču.

Kanađani su ovom pobjedom ostvarili dvostruki dobitak: prvi put nakon što su bili domaćini SP-a 1994. probili su se u četvrtfinale, a ujedno su izborili mjesto na olimpijskom turniru u Parizu sljedeće godine, što će im biti prvi nastup na OI od Sydneyja 2000.

Uz Kanađane mjesto na olimpijskom turniru osigurala je i reprezentacija SAD-a, kao drugi predstavnik američke zone, dok ćemo dva europska predstavnika doznati tek nakon četvrtfinalnih, a možda i polufinalnih utakmica.

Do velike pobjede nad Španjolskom, Kanađane je predvodio jedan od ponajboljih igrača na ovom turniru Shai Gilgeous-Alexander koji je ubacio 30 koševa i podijelio sedam asistencija. Dillon Brooks je postiga 22 poena, a RJ Barrett 16.

Španjolske strijelce je s 25 koševa predvodio Willy Hernangomez, dok je Santiago Aldama ubacio 20 poena. Španjolci ne samo što su ostali bez prilike za obranu naslova osvojenog 2019. u Kini, već će morati igrati i kvalifikacije za plasman na Olimpijske igre u Parizu.

Poznati parovi četvrtfinala

Nokaut faza Svjetskog prvenstva će biti odigrana u Manili, a do četvrtfinala se probilo šest europskih i dvije američke reprezentacije. Prve dvije četvrtfinalne utakmice su na rasporedu u utorak, 5. rujna, a igrat će Litva - Srbija (10.45 sati) i Italija - SAD (14.40). Dan poslije na rasporedu su preostala dva četvrtfinalna dvoboja: Njemačka - Latvija (10.45) i Kanada - Slovenija (14.30).

Reprezentacije koje su utakmice grupne faze igrale u Jakarti (Kanada, Latvija) i Okinawi (Slovenija, Njemačka), dobile su dan više za putovanje do Manile u kojoj će biti odigrane sve preostale utakmice do kraja ovog Svjetskog prvenstva.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider