Košarka
SPORTOVI
Košarka
Tko je on da mu sudi?

Optužuju ga da je uništio NBA, ali LeBron ga brani: ''To je odlično za ligu"

LeBron James komentirao je slučaj Kevina Duranta koji je podigao puno prašine u NBA ligi.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prelazak Kevina Duranta u Golden State Warriorse podigao je puno prašine. Već moćnoj momčadi pridružio se jedan od najboljih igrača lige, a rezultat je 15-0 u playoffu i samo jedna utakmica od osvajanja prvog naslova bez playoff poraza u povijesti lige.

Durant se zbog svog prelaska susreo s osudama da je uništio NBA, iako je u njegovom slučaju ''sve legalno'' – došao je u momčad izgrađenu dobrim zamjenama i izborima na draftu, a to mu je omogućila činjenica da glavni igrači ne zarađuju prevelik novac, što je Warriorsima ostavilo dovoljno mjesta pod salary capom. Gotovo nevjerojatno izgleda podatak da je ovakva momčad tek 14. u NBA-u po novcu potrošenom na plaće igrača.

Jasno je da je Durantov prelazak motiviran isključivo željom za osvajanjem naslova, a upitno je bi li mu to pošlo za rukom u Oklahoma City Thunderu, klubu koji nije znao iskoristiti možda čak i talentiraniju generaciju od one Warriorsa, u kojoj su igrali Durant, Westbrook, Harden i Ibaka. Sustav Warriorsa izvukao je najbolje iz Duranta koji nakon prve tri utakmice finala suvereno maršira prema MVP nagradi. LeBron je nakon poraza u trećoj utakmici finala komentirao Durantov slučaj.

''Tko sam ja da kažem je li to pošteno?''

''Je li to pošteno? Ne zanima me, to je odlično za ligu. Pogledajte TV gledanost (najveća od finala 1998.) i novac koji se slijeva u NBA. Tko sam ja da kažem je li to pošteno ili nije? Nema veze protiv koga igram, jesu li to buduća četiri člana Kuće slavnih poput Klaya, Draymonda, Stepha i Duranta, uvijek se veselim utakmicama'', rekao je LeBron.

''Nisam ja taj koji odlučuje je li pošteno da momčadi dovode pojačanja. To je ono što želiš učiniti. To se događa, to je sport. Ako imaš mogućnost potpisati jednog od najboljih igrača, zašto to ne bi učinio? Ako ja postanem vlasnik, pokušat ću potpisati sve najbolje igrače'', dodao je.

Ne treba ići daleko u povijest da bi našli slučajeve megamomčadi složenih na daleko diskutabilniji način od one Warriorsa, a vjerojatno najpoznatiji primjer je upravo onaj LeBrona Jamesa. On je 2010. na vrlo pompozan način, u emisiji ''The Decision'', objavio da će ''odnijeti talente u Miami.''

Stvaranje ovih Warriorsa ne može se usporediti s LeBronovom neslavnom ''Odlukom''

Tamo je udružio snage s Dwyaneom Wadeom, koji je već bio igrač Heata, i Chrisom Boshom, a od momčadi koju su zatekli zadržali su samo Udonisa Haslema, tek draftiranog Marija Chalmersa, Joela Anthonyja i Carlosa Arroya kojeg su otpustili prije kraja sezone. Praktički cijela momčad stvorena je od nule, a takav način stvaranja šampionske momčadi brzo je pretvorio Heat u najomraženiju momčad lige. LeBron je ovu momčad Warriorsa usporedio sa svojim Heatom.

''Razlika u odnosu na moju situaciju je da su oni draftirali tri glavna igrača, pa su ih mogli zadržati prema 'Bird pravilu' (iznimka po kojoj momčadi smiju probiti salary cap za igrače koji su tri godine u klubu) i potpisati još igrača, kao što su napravili ovoga ljeta nakon što su se morali su odreći samo nekoliko igrača'', rekao je.

''U mom slučaju morali su počistiti puno prostora jer nisu imali puno igrača koje su htjeli zadržati. Iskoristili su priliku dovesti mene i Chrisa Bosha. Nakon toga smo našli načina za dovođenje Mikea Millera i još nekoliko igrača, neki od nas pristali su na manje novca,'' prisjetio se LeBron.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider