Košarka
SPORTOVI
Košarka
UPALI U OPAKU KRIZU

Epilog poraza od Hrvatske: Turci dvjema košarkaškim zvijezdama oduzeli državljanstvo!

Drastične mjere povlače se u turskoj košarci nakon neočekivanog neuspjeha na predkvalifikacijskom turniru.

Ergin Ataman (Foto: Afp)

Turska je uz Argentinu svakako najveća košarkaška velesila čija reprezentacija trenutno ne nastupa na Svjetskom prvenstvu.

Bilo je to veliko razočaranje za njih, ali tugu su se nadali utopiti u predolimpijskim kvalifikacijama, kojima su bili domaćini i koje su trebali donijeti jedan novi početak.

Hrvatska poslala Tursku na svojevrsno dno

Bili su i veliki favoriti turnira na kojem su dogurali do finala bez veće drame, ali onda ih je tamo iznenadila Hrvatska. Nije to nikakvo čudo, iznenadili su i nas. No, nas su teško mogli pozitivnije iznenaditi, dok su kod Turaka stvorili dodatnu krizu.

Krizu u kojoj su se počeli odabirati drastični potezi, sve zbog razočaranja koje je ovo sve donijelo i zbog kojeg Turci neki jači turnir neće vidjeti do kolovoza 2025. godine, kad je Europsko prvenstvo na koje se također tek moraju kvalificirati.

Iskalili se na Amerikancima

Tko zna, možda bi Ergin Ataman i njegova momčad bili na boljem putu da su na raspolaganju imali naturaliziranog Amerikanca. Takvu trenutno imaju dvojicu, odnosno Shane LarkinScottie Wilbekin posljednjih su godina nosili turski reprezentativni dres.

Ovog ljeta imali su druge planove te se nisu stavili na raspolaganje pa ih je zbog toga stigla kazna. I to u obliku oduzimanja državljanstva od strane Turskog košarkaškog saveza.

Naravno, savez nema pravo to napraviti s pravne strane, budući da državljstvo može dodijeliti i oduzeti samo najviše državno tijelo, no oduzeli su im sportsko državljanstvo na način na koji to mogu napraviti.

Obojici je oduzet status domaćeg igrača u prvenstvu, što će zbog ograničenog broja stranaca stvoriti probleme Anadolou Efesu za koji igra Larkin te Fenerbahceu čiji je član Wilbekin. Također su trajno izbačeni iz reprezentacije. 

Drastičan pad donio je drastične mjere. Vidjet ćemo znači li to da će Turci krenuti u lov na novog Amerikanca ili će se odsad okrenuti samo domaćim igračima. 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider