Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Island znači sve

Hrvatska u ludoj poziciji: Možemo biti prvi, ali i odmah ispasti!

Od četiri skupine na rukometnom Euru apsolutno najzanimljivija je ona u kojoj se natječe naša reprezentacija.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Uoči posljednjeg kola skupine B Europskog rukometnog prvenstva Hrvatska je vodeća, ali to samo lijepo izgleda jer stanje nije ni približno dobro kako to sugerira trenutna ljestvica.

Neugodni poraz od Norveške uvelike je kompromitirao šanse Hrvatske da u drugi krug prenese kao prva u skupini maksimalna četiri boda. To se još uvijek može dogoditi, ali isto tako je moguća i potpuna katastrofa - posljednje mjesto i ekspresni povratak kući.

Podsjećamo, dalje prolaze prve tri reprezentacije i prenose bodove osvojene u međusobnim utakmicama, a oni koji budu zadnji otpadaju i vraćaju se iz Poljske, bez daljnjeg razigravanja.

U posljednjem kolu u utorak se sastaju prvo Norveška i Bjelorusija, a potom Hrvatska i Island.

Hrvatska prva ako...

Hrvatska će osvojiti prvo mjesto u grupi ukoliko pobijedi Islanđane, a dvoboj Norveške i Bjelorusije završi bilo kojim rezultatom osim trijumfom Norvežana. Štoviše, uspiju li Bjelorusi ponovno iznenaditi kao što su to učinili ove nedjelje protiv Islanda, izabranici Željka Babića će kao prvoplasirani u drugi krug odnijeti sva četiri boda.

Osim naše reprezentacije, iz Katowica u Krakow otišle bi i Bjelorusija s dva te Island s nula bodova dok bi se Norveška oprostila (zbog poraza u međusobnom susretu s Islanđanima).

Hrvatska druga ako...

Iz sadašnje perspektive ne čini se lošom ni opcija prenošenja dva boda u drugi krug s druge pozicije. To će se dogoditi ako Hrvatska pobijedi Island, a Norveška bude bolja od Bjelorusije.

Još vijesti

U tom slučaju Norveška ide dalje sa sva četiri boda (osvojena u susretima s Hrvatskom i Bjelorusijom), Hrvatska prenosi dva (pobjeda protiv Bjelorusije), a dalje će i Bjelorusija zbog slavlja protiv Islanda koji bi otpao, što bi bilo veliko iznenađenje.

Hrvatska treća ako...

Treće mjesto Hrvatska osvaja u slučaju norveške pobjede protiv Bjelorusije i našeg poraza od Islanda. Prolazak u iduću fazu bio bi ostvaren na temelju uvodnog slavlja protiv Bjelorusa koji bi otpali kao zadnji.

Island bi prenio sva četiri boda (pobijedili Norvešku i Hrvatsku), Norvežani dva, a naši reprezentativci našli bi se s nula bodova na kontu u. U tri utakmice u Krakowu možda niti sve tri pobjede ne bi bile dovoljne, a igrali bi protiv Francuske, domaćina Poljske te boljeg iz ogleda Makedonija - Srbija.

Hrvatska četvrta ako...

Za kraj - najgori scenarij o kojem baš ni najveći pesimisti nisu razmišljali prije natjecanja. Posljednje mjesto u skupini značio bi potpuni debakl, automatski oproštaj od ovog natjecanja.

To će se dogoditi ukoliko Bjelorusija dobije Norvešku, a Island Hrvatsku. Bjelorusija bi završila kao senzacionalna prva u skupini i odnijela bi četiri boda u Krakow, Island drugi s prenešena dva boda (pobjeda protiv Norveške u prvom kolu), dok bi Norvežani bili treći. Imala bi u tom slučaju Norveška dva boda na ljestvici, baš kao i Hrvatska, ali bi zbog nedjeljnog poraza naša reprezentacija ispala. Nadamo se da se nikako neće dogoditi...

 

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider