Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Pogledajte najavu

VIDEO Nova skijaška sezona: Dva glavna pitanja uoči velikog jubileja

Već tradicionalno, nova sezona počinje u Austriji.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Austrijsko zimovalište Sölden domaćin je prvih utrka i u ovoj, 50. sezoni Svjetskog kupa u skijanju. Na programu je veleslalom kojeg će u subotu voziti skijašice, a u nedjelju skijaši.

Međunarodna skijaška federacija (FIS) ove godine slavi 50 godina od početka natjecanja najboljih svjetskih skijaša i skijašica.

Sve je startalo 1966. u čileanskom gradu Portillo kada je grupa prijatelja imala ideju da se organizira Tour - natjecanje različitih naselja u različitim disciplinama nakon čega bi se znalo tko je ukupno najbolji.

Od ideje do realizacije prošlo je nekoliko mjeseci i prva utrka održana je u Njemačkoj. Berchtesgaden, mjestašce na samom jugu Bavarske, na granici s Austrijom, bio je poprište održavanja prve utrke 5. siječnja 1967. godine.

Otada je održano ukupno 3188 utrka, a skijanje je doživjelo ekspanziju na način da pobjede i postolja već odavno nisu "rezervirana" samo za Austrijance, Švicarce i ostale iz zemalja kojima se prostiru Alpe. Na tu temu bi ponešto mogli reći i Janica i Ivica Kostelić.

Može li itko zaustaviti Hirschera?

Upravo je Ivica posljednji skijaš koji je bio pobjednik Svjetskog kupa prije nego je Marcel Hirsher započeo s neviđenom dominacijom. Kostelić, koji će se ove sezone pokušati vratiti barem među 20 najboljih u svojoj paradnoj disciplini (slalom), 2011. je osvojio veliki Kristalni globus nakon impresivnih 999 bodova osvojenih samo u siječnju te godine.

Nakon što je ozljeda zaustavila Ivicu od obrane Globusa u Sočiju, na scenu je stupio Hirscher i pet puta zaredom bio ukupni pobjednik. Austrijanac je i uoči početka nove sezone glavni favorit, a od onih koji bi ga ozbiljno mogli ugroziti najbolje kotiraju Henrik Kristoffersen i Aksel Lund Svindal.

Vonn u lovu na "nestvarni" Stenmarkov rekord

U konkurenciji skijašica nema tako izražene favoritkinje za naslov ukupne pobjednice. Postoji nekoliko onih koje bi na koncu mogle slaviti, od prošlosezonske pobjednice Lare Gut, preko povratnice Anne Veith (ex Fenninger) pa do sjajne Lindsey Vonn. Tu su i Viktoria Rebensburg i Tina Weirather kojima bi se moglo otvoriti.

Možda i zanimljivije od ukupnog poretka bit će pratiti može li Vonn srušiti fantastični rekord Ingemara Stenmarka. Legendarni Šveđanin ima 86 pobjeda u Svjetskom kupu, a Amerikanka 10 manje. Ukoliko ju zaobiđu ozljede, za očekivati je da bi se kroz brze discipline mogla dosta približiti Stenmarku, a onda ga i u onoj idućoj (2017./2018.) sezoni prestići.

Što se tiče ostalih hrvatskih predstavnika, najveći adut bit će Filip Zubčić i to baš u veleslalomu. Zubčić je 25. na FIS-ovim listama i od njega u toj disciplini očekujemo ulazak u bodove u svakoj utrci. Filipu su tek 23 godine i pred njim je još dosta prostora za napredak.

Dodajmo kako je i ove sezone Sljeme domaćin dvaju utrka, ženskog i muškog slaloma. Skijašice će se utrkivati 3., a skijaši 5. siječnja 2017.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider