Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Bez velikih najava, ali...

EP rukomet: Što zapravo možemo očekivati od Hrvatske u Poljskoj?

Pred hrvatskom rukometnom reprezentacijom novi je turnir prepun nepoznanica.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Jedino veliko natjecanje kojeg nije uspjela osvojiti nijedna generacija hrvatskih rukometaša jest Europsko prvenstvo.

Hrvatska rukometna reprezentacija smotru u Poljskoj počinje u Katowicama gdje će u Spodek areni u skupini B protiv Bjelorusije, Norveške i Islanda tražiti što veću bodovnu zalihu za drugi krug.

Kažemo drugi krug jer premda će Hrvatska u Poljskoj biti s novim izbornikom Željkom Babićem i u pomlađenom sastavu, prolaz u iduću fazu trebao bi se podrazumijevati.

Od četiri reprezentacije iz svake skupine dalje idu tri i samo će najlošiji otpasti. Koliko god očekivanja javnosti bila znatno niža nego u posljednjih 10-ak godina, ona ipak nisu toliko niska da bi oko plasmana u iduću fazu postojali ikakvi upitnici.

Još vijesti

U Krakow, gdje će po tri najbolje iz skupine A i B odmjeriti snage u boju za polufinale, bilo bi idealno donijeti maksimalna četiri boda. To bi vrlo vjerojatno značilo da bi u novooformljenoj skupini Hrvatskoj i jedna pobjeda u tri utakmice mogla biti dovoljna za polufinale.

Naravno da nije zabranjeno sanjati medalje, ali kao što smo već spomenuli, bezbroj je nepoznanica oko snage i kvalitete hrvatske reprezentacije koja je u pripremama znala pokazati svakakva lica.

Što se tiče igračkog kadra, svakako je najveća novost izostanak Igora Vorija, koji je više od desetljeća bio prvi hrvatski pivot na baš svim natjecanjima. Izbornik Babić je procijenio da mu Vori ne treba, da nadiru mlađi i potentniji te će biti zanimljivo vidjeti kako će se snaći Ilija Brozović, Marino Marić i Krešimir Kozina.

Babić je još i ranije, doduše ne svojom voljom, ostao bez ozlijeđenog Luke Stepančića za kojeg je ova sezona završena. Na njegovoj poziciji (desni vanjski) moglo bi biti problema jer niti novi kapetan Marko Kopljar niti talentirani Luka Šebetić nisu potpuno spremni i na 100 posto.

'Nova' Hrvatska: Bez Vorija, Stepančića i Ivića, sa Šebetićem, Mamićem i Stevanovićem

Također, nisu ni jedini. Duvnjak je u Kielu ove sezone već odigrao 35 utakmica i njegov je standardni problem premorenost. Da će Hrvatska u utakmicu protiv Bjelorusije ući s puno problema jasno je i zbog činjenice da osim svih navedenih, ni Karačić, ni Slišković ni Mamić nisu skroz fit.

Prilikom finaliziranja igračkog popisa izbornik Babić je izostavio dvojicu Ivića, Šimu i Filipa, vratara PPD-a Zagreb kojem je pretpostavio klupskog suigrača Ivana Stevanovića uz obrazloženje kako "Filip Ivić jest budućnost hrvatskog rukometa, ali Stevanović je spreman, stabilan i ima vrlo dobru sezonu iza sebe".

Zanimljivo je kako je od debakla na EP-u u Švedskoj 2002. i zauzimanja posljednjeg, 16. mjesta, Hrvatska na svakoj od šest idućih europskih smotri uspjela izboriti polufinale što ovaj put nije postavljeno kao imperativ pred izbornika Babića i igrače.

Što očekujete od hrvatskih rukometaša na EP-u?

Ukupno glasova:

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider