Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
legende sporta

Hrvati koji su zaludili Ameriku: 'Znate mi smo borci, biti Hrvatom je nevjerojatno'

Sjevernoamerikanci hrvatskih korijena zlatnim su slovima upisani u povijest američkog sporta.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Amerika je nedavno u Brazilu opet dobila UFC prvaka. Ovaj put je to Stipe Miočić koji je pred cijelim stadionom punim domaćih navijača pobijedio Brazilca Fabricija Werduma. No, nema samo SAD novog prvaka, ima ga i Hrvatska.

''Obožavam Hrvatsku! Biti Hrvatom je nevjerojatno, znate mi smo borci, ratnici'', pričao je američkim medijima Miočić nakon osvajanja prestižne titule.

''S Hrvatima se ne šalite, ne ulazite s nama ni u kakve rasprave. Mi smo čvrsti ljudi, ponosan sam na svoj narod. Moj djed je nekad boksao. Bio je čvrst tip. Baka mi je pričala te priče. Obožavam ih. I borim se za svoje, za svoju obitelj, za svoje pretke'', kazao je Miočić.

Roditelji su mu američki imigranti, a on je prva generacija koja se rodila preko Bare. Cijeli svijet ga prepoznaje po kvadratima, ako ne, Miočić ih na to upozori.

''Majka i otac ponosni su na mene, a ja na njih. Ponosan sam što sam Hrvat, na nacionalnost i na sve ljude u zemlji. To je prekrasna zemlja sa sjajnim ljudima.''

Stipe se nada Cro Copu na svadbi

Miočić je u Hrvatsku prvi put došao tek nedavno, kada je trenirao s Mirkom Filipovićem u Zagrebu. Stigao je u Hrvatsku metropolu s bratom i ocem.

''Vrijeme i novac bili su problem za put u Hrvatsku. A kad sam došao, ta dva tjedna prošla su mi prebrzo. Naučio sam u Zagrebu mnogo o sebi, uživao, bio napokon opušten.''

''A trenirati s Cro Copom bilo je iskustvo za pamćenje. Sjajna je osoba, možda mi čak dođe i na vjenčanje. Nadam se da će uspjeti, obećao je da će doći. Naučio sam toliko od njega...'', govorio je Miočić.

Ovih dana upravo je on čovjek koji pronosi slavu diljem svijeta. Posljednji je od velikih, zlatnih Hrvata...

Sakic NHL legenda, treneri osvajali NBA i NFL

Krenimo redom, idemo se podsjetiti tko je sve iz dijaspore podizao najprestižnije titule i predstavljao našu zemlju. Neki će se sjetiti Marka Pavelicha, sina hrvatskih useljenika odraslog u Minnesoti i čovjeka koji je osvojio olimpijsko zlato u hokeju na Ledu na Igrama u Lake Placidu 1980. kad je blistao protiv vječnih američkih rivala, tadašnjeg SSSR-a, čak i namjestio gol za zlato. Poslije će Mark igrati u napadu najrazvikanijih momčadi, poput New York Rangersa ili San Jose Sharksa. Zanimljivo, svoje je olimpijsko zlato, prodao na aukciji za – 62.500 $.

Kad smo već kod hokeja, Kanađanin Joe Sakic bio je NHL prvak s Colorado Avalancheom 1996. i 2001. godine. Kao dijete, sin hrvatskih roditelja, teško se snalazio u vrtiću jer nije znao – engleski. Govorio je samo hrvatski koji ga je naučila majka.

''U kući smo govorili samo hrvatski. A moji roditelji su naporno radili. Otac je teško zaradio svaki novčić. A tako sam i ja nastavio raditi u hokeju. Samo rad me mogao dovesti do vrha. Neki put, nakon kakve loše utakmice, ne želim se javljati na telefon. Čujem da zvoni, znam i tko je s druge strane. Otac, koji će mi reći: “Sine, nisi dovoljno radio”, kazat će Šakić.

Trener Rudy Tomjanovich podrijetlom je s Brača, a vodio je Houston Rocketse do titula NBA prvaka 1994. i 1995. Igrali su tada Clyde Drexler, Žan Tabak i Hakeem Olajuwon. Igrao je i on, a osvojio pet titula MVP-a na All Stars utakmicama.

''Otac mi je bio siromašan postolar, a ja sam odrastao u Detroitu, u kojem sam bio jedini bijeli klinac koji je igrao košarku'', reći će Tomjanovich.

Mikan prvi NBA 'superstar'

U NBA ligi prva je velika zvijezda bio – Hrvat. Čiji su roditelji iz Ozlja. Sin, centar George Mikan, osvojio je pet titula, a bio i trener LA Lakersa. Bio je pionir NBA lige, Shaquille O’Neal svoga doba. I u američkom nogometu, koji na ovoj strani svijeta nije popularan, Hrvati su blistali. David Diehl u dva je navrata osvojio Superbowl, a čak je svojedobno u Splitu razmišljao o kupnji Hajduka, čiji je veliki navijač. lma još. Legendarni NFL trener Bill Belichick šest je puta osvojio Superbowl, posljednji put 2014. godine...

A završit ćemo s Kanađaninom Georgeom Chuvalom, čovjekom kojeg ni Cassius Clay, kasnije Muhammad Ali, nije uspio nokautirati.

''Chuvalo je bio najčvršći boksač s kojim sam se ikad borio'', rekao je Ali.

Stipe Miočić njegov je nasljednik...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider