Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
nakon martina...

Starčević potvrdio: Suci su me jako oštetili i gurnuli Rusa u finale!

Božo Starčević i njegov trener bili su ogorčeni na suce koji su Rusa pogurali u finale olimpijskog turnira...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

"Suci su me jako oštetili, progurali su u finale olimpijskog pobjednika i svjetskog prvaka od kojeg sam bio bolji i spremniji", kazao je nakon poraza u polufinalu hrvač Božo Starčević.

Starčević će se boriti za brončano odličje u kategoriji do 75 kg grčko-rimskim načinom na olimpijskom turniru u Rio de Janeiru, nakon što je u polufinalu pružio sjajan otpor aktualnom olimpijskom i svjetskom prvaku Rusu Romanu Vlasovu. Zlatni iz Londona i svjetski prvak sa SP-a u Las Vegasu slavio je sa 6-3, a svih šest bodova osvojio je u prvoj rundi borbe.

Koncem runde činilo se da ga je Starčević uspio tuširati u sjajnom kontranapdu iz borbe u parteru, ali suci nisu željeli provjeravati snimku tog zahvata koji se dogodio pri isteku vremena.Trener Davor Lukić uzalud je prosvjedovao, zaradio i javnu opomenu, ali suci nisu željeli pregledati snimku završne akcije u prvoj rundi.

Starčević se nije predavao i uspio je u drugoj rundi smanjiti zaostatak na tri boda, imao dvaput priliku u parteru još se više bodovno približiti Vlasovu, ali se ruski hrvač obranio u obje situacije, a ni sudac na strunjači nije Starčeviću ostavio previše vremena da do kraja razvije svoj napad.

"U drugoj polovici meča nisam imao osjećaj da se borim protiv svjetskog i olimpijskog prvaka, izgledao je kao moj sparing partner u klubu. Da sam znao da će on kondicijski tako pasti napao bi ranije. Ovako me koštao taj početak, znao sam da je Vlasov takav tip hrvača koji odmah kreće maksimalno i dopustio sam mu tih šest bodova. Šteta, jer će me cijeli život proganjati ova borba za olimpijsko finale", kazao je Starčević, koji je pokraj druge minute borbe napravio zahvat za tuš na Vlasovu koji suci nisu bodovali jer su presudili da se radilo o gušenju.

"Napravio sam dopušteni zahvat za tuš, a suci su me oštetili. Prema pravilima trebali su sačekati deset sekundi, ali to nisu učinili. Jedna sutkinja je dosudila tuš, a ostali gušenje. Sve mi je bilo jasno kada sam vidio suca iz Uzbekistana i ostalih država bivšeg SSSR-a, protiv takvog lobija ništa ne pomaže," rekao je Starčević.

Puno ogorčeniji je bio trener Davor Lukić.

"Ma mi smo mala Hrvatska, što smo mi prema Rusiji i sucima iz bivšeg SSSR-a. Ovo je prvorazredna krađa. Nisu mu dodijelili bodove, nisu uvažili moj protest, nisu htjeli pregledati snimku, ali me nisu ni isključili što je nevjerojatno. Žao mi je jer je Božo bio bolji od olimpijskog i svjetskog prvaka osim na početku meča. Zapravo, nije bio bolji već ga je ubio i trebao je u finale. Ali tko nas male Hrvate sluša, mada mi svi ostali treneri govore da sam bio u pravu", kazao je trener Lukić.

Tako je 27-godišnji član zagrebačkog Metalca ostao bez prilike za još jednu senzacionalnu pobjedu, nakon što je na putu do polufinala prvo svladao trostrukog svjetskog prvaka Turčina Selčuka Čebija (2-1), a u četvrtfinalu bio bolji od (2-0) Amerikanca Andrewa Biseka, dvostrukog osvajača bronce na svjetskim prvenstvima.

"Turčin me namučio jer je hrvao prljavo i stalno se žalio iako mi je u nekoliko navrata gurao prst u usta. S Amerikancem sam odradio sjajnu borbu. Ovo je ostvarenje mog sna, još jedna pobjeda do medalje, prve hrvatske još od Lisjaka 1984. Ali, ponavljam, pamiti ću ovo polufinale i Vlasova, trebao sam ga dobiti".

Ipak, Starčević će imati priliku doći do brončanog odličja protiv jednog od hrvača koji će se kroz repasaž probiti do te borbe. Taj će meč biti na programu kao četvrti od 22 sata po hrvatskom vremenu.

Starčević je četvrti hrvatski hrvač koji je nastupio na olimpijskm igrama. Stipe Damjanović je predstavljao našu zemlju u Barceloni 1992. i u Atlanti 1996. godine u kategoriji do 100 kg grčko-rimskim načinom, dok su 2012. godine u Londonu nastupili braća Žugaj, Nenad do 84 kg i Neven do 74 kg. Nitko od spomenutog trojca nije dospio dalje od osmine finala.

Starčevićev najbolji rezultat u karijeri je osvajanje brončanog odličja na Europskom prvenstvu 2013. godine u Tbilisiju. Starčeviću je olimpijska norma nekoliko puta izmaknula za malo. Na Svjetskom prvenstvu u Las Vegasu bio je sedmi, a prva šestorica izborila su Rio, osim toga triput je na olimpijskim kvalifikacijama bio treći, a prva dvojica su izborila Olimpijske igre. Međunarodna hrvačka organizacija poslala ga je stoga u Rio, prema kriteriju izvrsnosti.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider