Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
'Nabrijana' Rijeka čeka Dinamo

Zna li itko odgovor: Zašto derbi sezone 'mora' suditi baš Bruno Marić?

U derbiju 32. kola Prve HNL Rijeka na Rujevici dočekuje Dinamo....

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Povjerenik za suđenje u Prvoj HNL Ivan Peraić odlučio je da će Bruno Marić biti glavni sudac derbija sezone između Rijeke i Dinama.

Ako se složimo da je Marić jedan od najkontroverznijih sudaca Prve HNL, te da je gotovo „persona non grata“ u Rijeci, gdje mu zamjeraju štošta, jasno je zbog čega njegov izbor izaziva kontroverze u hrvatskoj i napose riječkoj sportskoj javnosti. A kad tomu dodamo da je Rijeka u posljednje vrijeme izrazito nezadovoljna suđenjem, te da njezini čelnici sve češće prozivaju suce i HNS, cijela priča odlazi na „entu“ potenciju.

Možemo sada naširoko raspravljati jesu li kritike Riječana na račun Marića opravdane, odnosno koliko je doista griješio kada je sudio Rijeci, no jasno je da se njegovim delegiranjem stvara nepotrebna nervoza i potiču razno-razne spekulacije a da utakmica još nije ni počela. To je poznata stvar i ne treba je previše elaborirati svakome tko je imalo upoznat sa zbivanjima u hrvatskoj ligi. Pa zašto onda Peraić delegira baš kontroverznog daruvarskog suca?

Teško je reći, možemo samo spekulirati i nagađati, ali logike baš i nema. Em se stvara nepotrebna nervoza, em se samog suca stavlja pod enormni pritisak. Neće ni istrčati na travnjak Rujevice a već će biti suočen s negodovanjem publike. Lako je zaključiti da će navijači Rijeke unaprijed donijeti sud o namjerama Marića pa će svaka njegova odluka protiv domaćina biti popraćena negativnim reakcijama tribina. O dvojbenim odlukama da i ne govorimo. Na taj način se samo stvara zapaljiva atmosfera koja se lako može pretvoriti u buktinju.

U takvim uvjetima doista je teško suditi, Mariću sigurno neće biti lako, međutim, tu se vraćamo na početno pitanje: zbog čega ga onda delegiraju da sudi ovakve utakmice? Kako god, Rijeka će na svojem bunjištu loviti pobjedu kako bi ostala u realnoj utrci za prvaka. Dinamu je dovoljan i remi s kojim bi održao četiri boda prednosti i osigurao si mirnu završnicu prvenstva.

Ako Rijeka pobijedi, doći će na samo bod razlike, a u tom slučaju sve je moguće. Dakle, jasno je kakvi su ulozi i koliko je utakmica važna pa stoga i rizična. Nadajemo se da će sve proteći u sportskoj i „fair“ atmosferi. I neka pobijedi - bolji.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider