Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Totalno 'poludjeli'

VIDEO Ovo je do jučer bilo nezamislivo: Brazilci ostali u čudu, Europa drhti

Sportska priča tjedna u Floridi pa i cijelom SAD-u jest debitantski derbi Orlando Cityja i New York Cityja u MLS-u, elitnoj američkoj nogometnoj ligi.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Na travnjaku su se sudarile dvije nekoć velike zvijezde Real Madrida i Barcelone, Kaka i David Villa. Ne baš bogzna kako kvalitetna utakmica završila je miroljubivim remijem 1:1. Kaka je postigao izjednačujući pogodak iz slobodnog udarca u finišu utakmice izazvavši delirij na stadionu. I tu stižemo do priče tjedna.
Na Citrus Bowlu, najvećem multifunkcionalnom stadionu u Orlandu, okupilo se čak 62.500 gledatelja. Stadion je bio pun kao čep, a atmosfera brazilska.

Gotovo svi su bili u bojama Orlanda, mnogi ogrnuti šalovima i sa zastavama u rukama, a kada je Kaka zabio gol, stadion je naprosto eksplodirao. Doista neviđen entuzijazam i navijanje na američkim terenima, praktički do jučer je takvo što bilo nezamislivo. Malo tko je mogao predvidjeti da će nogomet dobiti takav zamah u američkom gradu poput Orlanda. Kada je Phil Rawlins prije nekoliko godina najavio kandidaturu za dobivanje MLS licence u Orlandu, mnogi su mu se smijali.

„Ma gdje ćeš sa 'soccerom' u Orlando“ ili „prije će na vrbi grožđe roditi“, tako nekako glasili su komentari tamošnjih sportskih analitičara. Čovjek je imao viziju, a čini se i dobar nos za posao. Rawlins je zajedno s brazilskim poslovnim partnerom Flaviom Augustom da Silvom riskirao i već nakon prve utakmice može se zaključiti kako je pogodio. Bila je to druga najposjećenija debitantska utakmica u MLS-u, rekord drži LA Galaxy sa 70.000 gledatelja, taj bi rezultat jamačno bio nadmašen da je kapacitet Citrus Bowla veći. Orlando je zahvatila nogometna groznica, pred vratima stadiona ostale su tisuće gledatelja, na crno su ulaznice od 40 dolara dosegle cijenu od 300 dolara.

Kaka vraća uloženo

Da to neće biti samo jedna lasta, govori i podatak kako se godišnje ulaznice sjajno prodaju. Čak ni najveći optimisti nisu mogli zamisliti takvu euforiju i zanimanje žitelja Orlanda i okolice za europski nogomet. U Orlandu već sada razmišljaju da povećaju kapacitet isključivo nogometnog stadiona koji će uskoro započeti graditi. Predviđen je stadion od 20.000 mjesta, no kako stvari stoje, možda će biti i prilično veći. Kupovina Kake pokazuje se pametnim poslovnim potezom. Brazilac ih skupo stoji, desetak milijuna dolara godišnje, ali čini se da će se svaki uloženi dolar isplatiti. I igrama i još više magnetskom privlačnošću za ljubitelje nogometa.

Mnogi su došli pogledati Kaku izravno iz Brazila.
„Nije to više onaj stari Kaka, ali voljela bih ga vidjeti u našem Sao Paulu. Sudeći prema današnjoj utakmici, neće se to tako skoro dogoditi. Sigurna sam da je uživao igrati u ovoj atmosferi, u Brazilu toga više nema“, prokomentirala je za lokalni Orlando Sentinel odvjetnica Ana Clara Silva koja je na utakmicu došla isključivo zbog Kake, ali, kako kaže, u buduće će dolaziti i zbog sjajne atmosfere. Kakva je nogometna „vibra“ vladala na stadionu svjedoči i mladi Brazilac na studiranju u SAD-u.

Brazilci zavide Amerikancima

„Nikada nisam iskusio takvu atmosferu na brazilskim stadionima“, priznao je 21-godišnji Bruno Boa dodajući da će mnogi Brazilci zavoljeti MLS.
„Ne samo zbog Kake, već i zbog rapidno napredujuće lige, rasprodanih stadiona i sjajne atmosfere na njima.“

Nogomet je uhvatio nezaustavljiv zamah u SAD-u. Vidjeli smo kakvu je euforiju izazvala američka reprezentacija prošlog ljeta odličnim nastupom na Mundijalu u Brazilu, no i MLS liga napreduje velikim koracima. Liga danas broji 20 klubova, 17 u SAD-u i tri u Kanadi. Tko bi prije nekoliko godina rekao da će Seattle i Portland totalno „poludjeti“ za nogometom, sada se uključio i Orlando, nema sumnje da će i New York dodatno narasti ulaskom u ligu NY City FC-a, prate ih i ostale sredine. Amerikanci ulažu sve više u nogomet, i to ne samo u ocvale zvijezde. Toronto je, primjerice, doveo iz Juventusa mladog Talijana Sebastiana Giovinca za plaću od 7 milijuna dolara godišnje plus bonusi.

Nogomet se ubrzanim tempom probija u samu špicu američkih sportova. Ima ogromnu bazu, statistike već godinama govore da klinci u najvećem broju treniraju „soccer“. Sve skupa posljedično povlači i sponzore i medije. Čini se da je samo pitanje vremena kada će nogomet razbiti monopol četiri najveća američka sporta. Ne bi se trebalo previše čuditi ako za šest-sedam godina MLS bude jedna od najjačih liga svijeta. Nije tajna da „Ameri“ imaju istančan osjeća za biznis, bujice dolara već su potekle, a uskoro bi mogle i prave rijeke. To znači da bi se težište moći polako ali sigurno moglo prebacivati iz Europe u SAD. A znamo da moć odnosno novac slijede i najveće zvijezde.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider