Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Čudesno

VIDEO Najveći sretnici kvalifikacija: Trenutak kad su shvatili da su na Euru

U dramatičnom raspletu kvalifikacija za Euro 2016. godine, Turska je pogotkom Selcuka Inana u posljednjim trenucima utakmice pobijedila Island 1-0 te izborila direktan plasman u Francusku...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Turcima je pomogao i Kazahstan koji je na gostovanju pobijedio Latviju 1-0, te je gurnuo na začelje ljestvice. Inan je posebno rastužio Mađare koji su do minutu prije kraja utakmice u Istanbulu bili putnici na EP, no ovako će morati u dodatne kvalifikacije. Bilo bi to prvi put nakon 1972. godine da su se plasirali na Euro.

EURO 2016: Još osam 'lovaca' na četiri slobodna mjesta

Turskoj je za plasman na EP, osim domaće pobjede protiv Islanda trebao i trijumf Kazahstana. Kazahstanci su svoj dio posla obavili, no kada je Turska u 78. minuti pri rezultatu 0-0 ostala s igračem manje, činilo kako će Mađari biti najbolja trećeplasirana ekipa.

Mađari su strepili i dan ranije, kada je Španjolska izvela B momčad protiv Ukrajine. No, sve se dobro završilo i činilo se kako imaju vrlo dobre šanse za izravan plasman. Ipak, Inan je golom u 89. minuti izazuvao euforiju na stadionu u Konyji i bacio Mađarsku u očaj, kojoj ne ide u prilog ni to što vjerojatno neće biti nositelj u dodatnim kvalifikacijama.

Turcima se osmjehnula sreća kao protiv Hrvatske u četvrtfinalu Eura 2008. godine, a trenutak kad su shvatili da su se plasirali u Francusku, bacio je igrače u trans. Turska je na koncu osvojila 16 bodova, jedan bod više od Mađarske, a prije tri kola bila je u nezahvalnoj situaciji nakon remija kod kuće protiv Latvije.

Međutim, tada je uslijedila uvjerljiva domaća pobjeda protiv Nizozemske od 3-0, zatim slavlje u Češkoj i već opjevana utakmica s Islanđanima. Pritom Turci u posljednja tri kola nisu primili ni pogodak. Nagrađeni su na najbolji mogući način. 

Konačna ljestvica trećeplasiranih reprezentacija:

1. Turska (A) 16 bodova

2. Mađarska (F) 15

3. Ukrajina (C) 13

4. Norveška (H) 13

5. Danska (I) 12

6. Švedska (G) 12

7. Irska (D) 12

8. BiH (B) 11

9. Slovenija (E) 10

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider