Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kolumna Ivice Mede

VIDEO Najveća opasnost za Kovačića u Realu: Robbenova sudbina upozorenje!

Je li Kovačić trenutačno pojačanje ili ulaganju za budućnost, vrijedi li 35 milijuna eura i konačno je li uopće igrač za Real?

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Mateo Kovačić ekspresno je debitirao u dresu Real Madrida. Samo pet dana nakon službene potvrde transfera mladi hrvatski veznjak upisao je prvi nastup za madridski klub u Gijonu. Nije se očekivalo da će mu Rafael Benitez dati šansu već u prvom kolu španjolskog prvenstva, no razvoj situacije na terenu natjerao je trenera Reala da pokuša s Kovačićem.

VIDEO Barca 'pogurana', Real oštećen: Benitezu uspjelo nemoguće!

Djelovao je suzdržano i oprezno, što se moglo i očekivati. Najvažnije mu je bilo da ne napravi neku kardinalnu pogrešku. Igrao je tako da se vidjelo kako je tek stigao u novu sredinu. U tih dvadesetak minuta ništa se ne može zaključiti. Jasno da bi bilo sjajno da je startao golom ili asistencijom za pobjedu, to bi bio debi iz snova, ali priče iz bajke rijetko se događaju, realnost je ipak drugačija. Kovačić će teško u skoro vrijeme postati član udarne postave, ali čini se kako mu Benitez namjerava davati lijepu minutažu. Možda je utakmica u Gijonu ilustrativan primjer koga će najčešće mijenjati. Simptomatično je i prilično sugestivno da je ušao umjesto Isca.

Šesti Hrvat u Realu

Kovačića je na travnjaku dočekao kolega iz reprezentacije, Luka Modrić. Drugi put u povijesti dogodilo se da dvojica Hrvata zaigraju za Real na istoj utakmici. Davor Šuker i Robert Jarni bili su prvi, i to u sezoni 1998./1999. Nakon Igora Jovičevića, Roberta Prosinečkog, Šukera, Jarnija i Modrića, Kovačić je šesti hrvatski nogometaš u Realu. Jovičević je u potpunosti „izgorio“ i nije ostvario ni djelić onog što se očekivalo, nikad nije ni stigao do prve momčadi. Prosinečki je došao u Real kao jedan od najboljih svjetskih nogometaša, možda i najbolji u tom trenutku, bio je to najveći transfer, no ozljede i Robijeva neprilagodljivost i tvrdoglavost u ne odstupanju od svoje vizije nogometa učinili su svoje. Jarni je trajao tek jednu sezonu, uglavnom je ulazio s klupe. Šuker je ostavio daleko dublji trag, ali ni on nije igrao koliko je mislio da treba igrati, čak ni u godini kada je postao „zlatna kopačka“.

Modrić jedini uspio

Najviše od svih, daleko najviše, napravio je Modrić, koji je postao jedan od ključnih igrača Reala i ljubimac njegovih navijača. Tu nema nikakve dvojbe. Može li se Kovačić približiti Modrićevu značaju ili ga možda i nadmašiti? Pitanje na koje je u ovom trenutku jako teško dati odgovor. Kovačićev transfer iz milanskog Intera u Real izazvao je brojne polemike u hrvatskoj, talijanskoj i španjolskoj sportskoj javnosti, posebice onog dijela koji je naklonjen „kraljevima“. Taj je transfer mnoge iznenadio. Je li Kovačić trenutačno pojačanje ili ulaganju za budućnost, vrijedi li 35 milijuna eura i konačno je li uopće igrač za Real? To su pitanja koja dominiraju kada se razgovora o Kovačiću. Madriđani su očito uvjereni da Kovačić jest igrač za njih. Da je zalog za budućnost sugeriraju njegove godine, tek mu je 21., a s obzirom da ga je Benitez odmah bacio u vatru, može se zaključiti kako vjeruje da je i trenutačno pojačanje. Vrijedi li 35 milijuna eura potpuno je relativno u kontekstu razbacivanja novcem koje traje posljednjih godina. Ako znamo da je Andy Carroll plaćen više od 40 milijuna eura, ništa nije preskupo ni previše.

Da je Kovačić iznimno talentiran, nesumnjivo je i neporecivo, to se zna već odavno. Međutim, u Interu, objektivno rečeno i uz sve simpatije prema mladom igraču, nije bio na razini očekivanja. Imao je tek nekoliko bljeskova koji su otkrivali veliki potencijal i puno više osrednjih pa i ispodprosječnih partija. Dovoljno je pogledati u statističke rubrike da bi se došlo do tog zaključka. Kovačićeve igre bile su bolje od Interovih rezultata, što i nije bilo tako teško, ali ne previše, tek ponešto. To je i razlog zbog čega je njegov transfer izazvao brojne polemike. Da je u Interu palio i žario i da je Inter osvajao trofeje, što je u logičnoj korelaciji, prelazak u Real svima bi bio logičan i očekivan. Ovako, ostalo je puno upitnika pa ne čudi što su mišljenja podijeljena.

Real ne čeka dugo

Je li Kovačić bio lošiji od očekivanog jer je premlad došao u veliki klub s limitiranom momčadi ili jednostavno nije dovoljno dobar da kao najveća zvijezda ponese suigrače na svojim leđima? U Realu su očito procijenili da je ovo prvo, da su u Interu previše očekivali od tako mladog igrača. S jedne strane Kovačiću će biti lakše u Realu, a s druge teže. Lakše jer će igrati s boljim igračima od sebe i puno boljim suigračima nego u Interu, a teže jer će imati puno jaču konkurenciju. Realova povijest govori da niti jednog igrača nije dugo čekao, vremena je uvijek premalo. Real je uvijek kupovao gotove igrače, zvijezde koje će odmah biti pojačanja ili će ubrzo morati na transfer listu. No, u zadnje vrijeme sve češće poseže za golobradim mladcima, poput Odegaarda, što sugerira da donekle mijenja politiku. No, Kovačić ne spada u klasu Odegaarda, on je negdje između, ni premlad, ali ni sasvim zreo. Uostalom, puno je skuplji. Vrijeme će pokazati hoće li Real imati dovoljno strpljenja da "sačeka" Kovačić, ako bude potrebno. Puno toga će ovisiti o rezultatima u novoj sezoni.

Najveća opasnost za Kovačića

Kovačiću će biti lakše ako Real bude dobro igrao i osvajao trofeje, pritisak će biti puno manji i navijači će mu lakše progledati kroz prste lošije partije. Bude li obratno, Kovačić će biti puno izloženiji kritici medija i navijača, tjerat će se mak na konac i sve će biti puno teže. U tom slučaju lako bi moglo doći i do promjene na samom vrhu. Ne osvoji li Real prvenstvo ili Ligu prvaka, Florentino Perez lako bi mogao odstupiti i tko zna kako bi se postavila nova garnitura na čelu kluba? Dolaskom novog predsjednika obično stiže i nova metla. Neki se igrači prokazuju promašajima, postaju koleteralne žrtve i primjer pogrešne politike, kupuju se nova pojačanja i tako u krug. Prisjetimo se samo posljednje Perezove abdikacije i što je uslijedilo nakon toga. Ili kada je Arjen Robben morao napustiti Reala povratkom Pereza na predsjedničko mjesto. Uvijek netko mora biti žrtveno janje kod promjene vlasti. To je Real, tako funkcionira najveći klub na svijetu. To je i potencijalna opasnost za Kovačića. Iako je mlad, iako se na njega računa u budućnosti, vjerojatno neće imati previše vremena. Utakmica u Gijonu sugerira da se na njega odmah ozbiljno računa. Ne bi bilo zgorega da se što prije nametne, jer to je jedini sigurni recept za opstanak i uspjeh na Santiago Bernabeuu.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider