Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Još uvijek sije strah

VIDEO Najbrutalniji start i stravični lom koji je zaprepastio Barcelonu

Messijeva ozljeda mnoge je u Barceloni podsjetila na stravičan lom noge Diega Maradone, koji se dogodio točno 32 godine i dva dana prije Messijeve ozljede.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ozljeda Lionela Messija šokirala je i preplašila Barcelonu i čitavu Kataloniju. Iako ozljeda koljena nije bezazlena, na kraju se ipak pokazalo da nije ni preteška te da će Messi najvjerojatnije biti spreman za „el clasico“ 21. studenog, a možda čak i prije velikog meča na Santiago Bernabeuu.

VIDEO Najbrutalnija makljaža u povijesti: Poludjeli Maradona suroviji od UFC borca!

Kako god, Messijeva ozljeda mnoge je u Barceloni podsjetila na stravičan lom noge Diega Maradone, koji se dogodio točno 32 godine i dva dana prije Messijeve ozljede, odnosno 24. rujna 1983., a koji još uvijek sije strah na Camp Nouu. Na utakmici Barcelone i Athletica čuveni „mesar iz Bilbaa“ Andoni Goikoetxea Olaskoaga brutalnim je startom pokosio tada najveću zvijezdu Barcelone i svjetskog nogometa.

Ušao je s leđa u noge Maradoni poput teretnog vlaka u punoj brzini. I to na Camp Nou pred 120.000 ljudi. Tada mlađahnom Argentincu nanio je nekoliko teških ozljeda; jednu nogu mu je slomio, druga mu je napukla, stradala su mu rebra, leđa…

„Nisam ga vidio da mi dolazi, jer bi ih ga preskočio kao i mnoge koji su me pokušali ozlijediti. Samo sam osjetio udar, čuo sam da je nešto puklo, zvuk kao kad se drvo slomi. Odmah sam shvatio što mi se dogodilo“, prepričao je Maradona bliski susret s legendarnim braničem kojeg su obožavali navijači Athletica. Njima je bio totem, drugim mesar. Da bi se shvatio kontekst cijele priče, treba reći da su Barcelona, Real i Atheltic tih godina vodili žestoke bitke za naslove prvaka, a Baski su odnijeli pobjede 1983. i 1984. To su im posljednja dva naslova.

Uglavnom, Maradona se previjao i urlao, iznesen je s travnjaka uplakan od bolova. Iako je na utakmici dobio, vjerovali ili ne, samo žuti karton, Goikoetxea je kasnije kažnjen sa 18 utakmica zabrane igranja. Bila je to najveća kazna u povijesti španjolskog nogometa. Legendarna je Goikoetxeina izjava, nikad doduše potvrđena, da u staklenoj vitrini čuva kopačku s kojom je slomio nogu Maradoni. Argentinac se četiri mjeseca oporavljao od ozljede. „Mesar iz Bilbaa“ zakačio se s Kataloncima dvije godine prije toga kada je teško ozlijedio još jednu Barcinu superzvijezdu, tada mladog Bernda Schustera.

„S vremenom sam oprostio Goikoetxea, ali ne i njihovu treneru Clementu, koji je nakon utakmice izjavio da je ponosan na svoje nogometaše i da će sačekati tjedan da vidi koliko je moja ozljeda doista teška“, kazao je jednom prilikom Maradona.

Da baš i nije tako lako zaboravio, pokazala je sljedeća utakmica s Ahtleticom kada je Maradona tražeći osvetu izazvao neviđenu tučnjavu u finalu Kupa kralja.

„Nakon puno godina, možemo o svemu otvoreno pričati. Kažem da Maradone nije pogonio nakon toga starta. Zanimljivo, sve optužbe protiv mene počele su nakon što smo osvojili naslov prvaka“, kazao je Goikoetxea u jednom intervjuu prije nekoliko godina.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider