Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Bitka za Bernabeu

VIDEO Najbrutalnija makljaža u povijesti: Poludjeli Maradona suroviji od UFC borca!

Utakmica finala Kupa kralja 1984. između Barcelone i Athletica upamćena je pod kodnim imenom „Bitka za Santiago Bernabeu“.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Barcelona i Athletic Bilbao igrat će u ovogodišnjem finalu Kupa kralja. Finale je na rasporedu 30. svibnja, ali još uvijek se ne zna na kojem će se stadionu igrati. Predsjednik Barcelone Josep María Bartomeu zatražio je od Španjolskog nogometnog saveza da se igra na Santiago Bernabeuu. Finalna utakmica katalonskog i baskijskog ponosa na stadionu Real Madrida izaziva jezu među Kastiljancima. Vjerujemo da ne treba pojašnjavati zašto. Katalonski mediji uvjereni su kako će Real već pronaći neko opravdanje da spriječi odigravanje finalne utakmice svojih najljućih suparnika i jamačno gromke zvižduke španjolskom kralju na njegovom „kraljevskom stadionu“.

Katalonci i Baski zviždat će španjolskom kralju i himni u hramu Reala?

Real se u ovakvim prilikama papagajski poziva na finale između Barcelone i Betisa iz 1997. kada je nakon finala morao obnavljati svlačionice koje su igrači Barcelone uništili u ludom slavlju. Zvuči kao jeftina izlika, kao da Madriđanima to nije bilo plaćeno, ali Real ima pravo odbiti ponudu, to je njegov stadion. Kako god, u finalu se sastaju dvije momčadi koje u svojim trofejnim vitrinama imaju najviše španjolskih Kupova, koji su se kroz povijest različito nazivali. Barcelona je osvojila 26, a Athletic 23 Kupa. Barci će to biti 37. finale, a Athleticu 27. Bit će to njihovo osmo međusobno finale, treći put u posljednjih sedam godina. Barca ima pet pobjeda, Athletic dvije.

Najbrutalnije finale Kupa kralja

Možda najslavnije i sigurno najbrutalnije finale Kupa kralja datira iz 1984., Athletic je slavio sa 1:0, igralo se baš na Bernabeuu, a ostalo je upamćeno po nezapamćenoj općoj makljaži na travnjaku. Utakmica je upamćena pod kodnim imenom „Bitka za Santiago Bernabeu“. Naziv koji puno govori. U to vrijeme Barca, Real i Athletic vodili su bitke za naslov prvaka Španjolske tako da su tenzije između sva tri kluba bila na najvišoj mogućoj razini.

U prvom planu bila su ipak trojica igrača, tada ponajveće zvijezde svjetskog nogometa, Barcine perjanice Bernd Schuster i Diego Armando Maradona te Andoni Goikoetxea, branič Athletica poznat i pod nadimkom „Mesar iz Bilbaa“. Tijekom utakmice Schuster je imao nekoliko incidenata, koškanja i prepiranja s publikom, a okršaj je začinio krajem utakmice Maradona divljačkim ispadom koji je inicirao neviđenu tučnjavu i konfuziju na kompletnom stadionu. Tukli su se svi odreda, igrači, treneri, maseri, liječnici, fizioterapeuti, policajci i dakako navijači. Maradona je već na Svjetskom prvenstvu 1982. pokazao da loše podnosi poraze kada je kung-fu udarcem složio na travu Joaa Batistu, nakon što je Zicov i Socratesov Brazil na proste faktore rastavio Argentinu.

Goikoetxea slomio Schustera pa Maradonu

Međutim, u ovom slučaju poraz je bio sam povod za Maradonin izljev bijesa. Utakmica je imala vatrenu uvertiru, tenzije su dotakle nebo i prije izlaska igrača na travnjak. Prepucavanje između Bilbaa i Barcelone trajalo je danima prije utakmice, u prvom planu bili su Maradona, Schuster i Goikoetxea. Nisu se birali riječi, otvoreno se pozivalo na fizičke okršaje. Ništa umjereniji nisu bili ni treneri. Javier Clemente i Cesar Luis Menotti nadolijevali su ulje na vatru, strasti su bile raspaljene do maksimuma, očekivalo se da će se nešto dogoditi. Na stadionu je bilo 100.000 ljudi, u zraku se mogao osjetiti miris baruta, trebala je samo jedna iskra da sve od k vragu.

Povijest sukoba spomenutog trojca započinje u sezoni 1981/82. kada je Goikoetxea teško ozlijedio Schustera. Mnogi će reći da Schuster nakon toga više nikada nije bio isti igrač, a i dalje je važio za jednog od najboljih na svijetu pa možete zamisliti o kakvom se talentu radilo. Sam Maradona kaže da je Nijemac najbolji igrač s kojim je igrao u karijeri. „Mesar iz Bilbaa“ tu nije stao, u rujnu 1983. upisao se u povijest s jednim od najbrutalnijih startova ikad viđenih. Ušao je s leđa u noge Maradoni poput teretnog vlaka u punoj brzini. I to na Camp Nou pred 120.000 ljudi. Tada mlađahnom Argentincu nanio je nekoliko teških ozljeda; jednu nogu mu je slomio, druga mu je napukla, stradala su mu rebra, leđa…
„Nisam ga vidio da mi dolazi, jer bi ih ga preskočio kao i mnoge koji su me pokušali ozlijediti. Samo sam osjetio udar, čuo sam da je nešto puklo, zvuk kao kad se drvo slomi. Odmah sam shvatio što mi se dogodilo“, prepričao je Maradona bliski susret s legendarnim braničem kojeg su obožavali navijači Athletica. Njima je bio totem, drugim mesar.

'Mesar iz Bilbaa' dobio 18 utakmica suspenzije

Iako je na utakmici dobio, vjerovali ili ne, samo žuti karton, Goikoetxea je kasnije kažnjen sa 18 utakmica zabrane igranja. Bila je to najveća kazna u povijesti španjolskog nogometa. Legendarna je Goikoetxeina izjava, nikad doduše potvrđena, da u staklenoj vitrini čuva kopačku s kojom je slomio nogu Maradoni.
I onda možete misliti kako se dočekivala utakmica finala Kupa kralja desetak mjeseci kasnije. Bilo je žestoko i vatreno, kako na travnjaku tako i na tribinama, Schuester se prepucavao s gledateljima i igračima Athletica, ali utakmica se nekako privela kraju.

No, onda je eksplodiralo. Igrači Athletica počeli su slaviti, navijači su utrčali u teren, u općoj gužvi neki igrači su se koškali, neki i žestoko udarali, a onda je Maradona naprosto poludio. Iz zaleta je koljenom udario u glavu Miguela Angela Sola, koji uopće nije ni igrao, pao je kao pokošen, takvi udarci rijetko se viđaju i u UFC-u. Nastalo je totalno ludilo koje se ne može prepričati nego se mora pogledati.

Athletic je na kraju uzeo dvostruku krunu, u fotofinišu obranio je i titulu prvaka Španjolske, imao je isti broj bodova kao i Real, ali bolji tek za jedan gol, te bod više od Barcelone. Baski otada više nisu bili prvaci, a Maradona je dobio višemjesečnu suspenziju, što je jedan od razloga zbog čega je prešao u Napoli. Glavni razlog je godinama kasnije otkrio slavni predsjednik Barcelone Josep Lluís Núñez:
„Nisam više mogao trpjeti da u svlačionici imam igrača koji šmrče kokain.“ 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider