Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
finale u Madridu

Katalonci i Baski zviždat će španjolskom kralju i himni u hramu Reala?

U finalu Kupa kralja opet će igrati Barcelona i Athletic Bilbao, a svi znaju što to znači…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Igrat će finale Kupa koji se u igra u čast španjolskog kralja, ali navijači Barcelone i Athletica niti se smatraju Španjolcima niti ih  briga za kralja. Opet će se igrati finale u kojem će se opet pričati o politici koliko i nogometu, jer Katalonci i Baski najpoznatiji su borci za nezavisnost povijesnih nacija sa sjevera Španjolske (uz Galiciju).

A navijači ova dva kluba najžešći su nacionalisti u Kataloniji i Baskiji. Barcelona je simbol otpora cijele Katalonije, dok je Athletic otišao toliko daleko da samo Baski ili oni rođeni tamo smiju igrati u Athleticu.

Prije šest godina ova dva kluba našla su se u finalu Kupa kralja igranog u Valenciji. Na Mestalli je bila takva atmosfera da je španjolska televizija morala utišati ton prilikom izvođenja himne koja se od silnih zvižduka jedva čula. Zviždalo se i kralju Juanu Carlosu, što je u Madridu prihvaćeno s ogorčenjem.

Tri godine kasnije, opet su igrali Barca i Athletic u finalu. Zanimljivo, u ta dva finala Pep Guardiola je osvojio svoj prvi i posljednji trofej na čelu svog matičnog kluba. Igralo se na Vicente Calderonu, a atmosfera je ipak bila nešto manje 'nabrijana'. No, nije prošlo bez zvižduka omraženim im simbolima…

Tada se odigrala prava mala sapunica oko mjesta održavanja finala. I Baski i Katalonci su htjeli na Santigao Bernabeu. Najslađe je dignuti trofej kod omraženom im kluba koji nosi kraljevsko ime. No, Real je izmislio neke radove na stadionu, pa je susret prebačen na Calderon.

I onda nakon nove tri godine čekanja, opet se događa ista stvar. Isti klubovi u finalu i imaju isti zahtjev. Žele u Realov hram 30. svibnja, iako su u konkurenciji i Mestalla i La Cartuja, stadion koji se prije 15 godina izgradio u Sevilli za potrebe atletike, ali na njemu ne igraju ni Sevilla ni Betis. Oboje zadovoljavaju kriterij, preko 50 tisuća mjesta. Zanimljivo, Calderon je otpao zbog koncerta AC/DC-a.

Mnogi i sada sumnjaju da će Real dopustiti odigravanje finala Baska i Katalonaca na svom stadionu. Savez nema ništa protiv, čak mu je to i najlogičnija lokacija, ali Madriđani si takvo što neće dopustiti. Zviždanje himni i kralju na Santigao Bernabeuu neće proći…

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider