Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
U pitanju opstanak

VIDEO Mađari kupuju Osijek: Orbanov prijatelj spašava Šukerov klub

Mađarski poduzetnik Lorinc Meszaros želi kupiti Nogometni klub Osijek...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon niza neuspjelih pokušaja da mu se osigura strateški partner i novi vlasnik, NK Osijek napokon je pred privatizacijom.

Na natječaj je stigla samo jedna ponuda. Gubitaša iz grada na Dravi želi kupiti mađarski biznismen koji nikamo ne ide bez svojeg prijatelja - premijera Viktora Orbana. U Gradskom vrtu samo naizgled zimska stanka - izvan travnjaka NK Osijek igra najvažniju utakmicu dosad.

„Bez privatizacije nogometnog kluba Osijek nema šanse za opstanak. Ne mislim samo na opstanak u prvoligaškom društvu i na nogometni teren, nego na klupski opstanak u cjelini“, ističe Mario Mahić, glasnogovornik osječkog prvoligaša.

Jedinu ponudu dali su osječki biznismen Ivan Meštrović s adresom u Dubaiju, te mađarski tajkun Lorinc Meszaros, dugogodišnji prijatelj premijera Viktora Orbana.

„Mi ne samo da mislimo da je ta namjera ozbiljna, najbolji dokaz je da su položili jamčevinu od dva milijuna eura“, kaže Ivan Vrkić, gradonačelnik Osijeka.

Obvezali su se podmiriti 7 milijuna kuna duga, te još 18 koji stižu nakon 2017. Uložit će i u stadion.

„Jedna priča koja je pokazala već, evo u Mađarskoj u zadnjih 7-8 godina, nogomet strašno napreduje u smislu upravo toga - organizacije koja je potkrepljena sa debelim financijskim temeljem“, kaže Miroslav Žitnjak, voditelj Škole nogometa osječkog kluba.

'Osijek je jeftiniji od mađarskih klubova, a nudi veću kvalitetu'

Biti prvoligaš u gradu sa 100 tisuća stanovnika stvar je prestiža, a uspješan klub koristi i gospodarstvu. Navijači najavljuju povratak na tribine.

„Nisam ni volio ići, ali vraćam se, sigurno. Ja mislim da će se jako puno ljudi vratiti“, kaže navijač Osijeka Željko Sas.

Za većinski udio ponuđeno je 720 tisuća kuna, od čega 100 tisuća za dionice Grada. Čeka se pristanak ostalih dioničara, koji s klubom pred likvidacijom i nemaju izbora.
„Mi u ovom trenutku još ne koštamo toliko koliko koštaju klubovi u Mađarskoj, a mislim da nudimo puno veću kvalitetu nego što oni imaju“, ističe Žitnjak.

„Puškaš akademija kojoj je vlasnik Meszaros već dugo godina surađuje s NK Osijekom i igraju prijateljske utakmice s osječkom omladinskom školom, uvijek su Osječani imali bolje rezultate“, ističe sportski novinar Dario Andraković.

Plaće za trideset troje zaposlenih te dvadeset sedmero profesionalnih igrača kasne po nekoliko mjeseci, klub je predzadnji na ljestvici i nakon što mu je njemački investitor nedavno u posljednjem trenu okrenuo leđa, Orbanov prijatelj za NK Osijek zadnja je slamka spasa.

Veliki hrvatski nogometaši potekli su iz Gradskog vrta

Zna se da je Osijek oduvijek rasadnik nogometnih talenata: Davor Šuker, Goran Vlaović, Nenad Bjelica, Robert Špehar, Domagoj Vida, sve su to nogometaši koji su potekli iz Gradskog vrta, ali i s igrališta u Osijeku gdje se mladi gotovo svakodnevno rekreiraju.

No ono što Osječane u ovom trenutku najviše zanima jest hoće li klub opstati i hoće li privatizacija biti provedena u djelo. Grad Osijek dao je zeleno svjetlo za svoj vlasnički udio, sasvim je sigurno da će to učiniti i gradski vodovod, preostaju još dvije privatne tvrtke u stečaju koje od NK Osijeka imaju višemilijunska potraživanja i pitanje je hoće li se zadovoljiti s ponuđenih nekoliko stotina tisuća kuna, no s obzirom da klubu, ako ne bude privatizacije, sasvim sigurno prijeti likvidacija, ono što im je ponuđeno jedino je realno što i mogu dobiti.

Dakle, u sljedećim danima očekuje se njihovo očitovanje, nakon toga slijedi sjednica Gradskog vijeća na kojoj će privatizacija i formalno biti prihvaćena, ona bi se trebala sazvati sredinom mjeseca i ako sve bude išlo prema planu do kraja veljače dug NK Osijeka trebao bi biti podmiren i u gradu na Dravi trebala bi započeti jedna bolja nogometna priča.

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider