Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Bizarna simbioza

VIDEO Čačić ljutit zbog praznih tribina: 'To je antipropaganda Hrvatske!'

Hrvatska nogometna reprezentacija odradila je prvi trening u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. S dojmovima se javio reporter Nove TV Stipe Sladoljev.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Na prvom treningu hrvatske nogometne reprezentacije većina igrača, još uvijek se čekaju dolasci Ivana Rakitića, Nikole Kalinića, Milana Badelja, Marcela Brozovića i Marka Roga. Jedni su kasno u nedjelju navečer igrali utakmice, drugi rješavali svoje transfere.

Ali, zato je bilo lijepo ponovno vidjeti Dejana Lovrena nakon onog nikad službeno objašnjenog izbacivanja s Europskog prvenstva. Prema poluslužbenoj verziji, on je od Čačića tražio jamstva da će igrati u prvih 11, ovaj mu to nije htio dati i izbacio ga je iz reprezentacije.

Da tu ne bi bio kraj sukobima između trenera i igrača, pojavio se novi slučaj. Alen Halilović nije se pojavio na okupljanju mlade reprezentacije - prema jednoj verziji jer je ljut što nije išao na Europsko prvenstvo, a prema drugoj zato jer je njegov novi klub HSV tražio da ga se oslobodi ove akcije zbog prilagodbe na novu sredinu.

Ne ide baš sve glatko, a kad se vratimo A-reprezentaciji dolazimo do onog momenta da će se igrati pred praznim tribinama, bez navijača.

Prve dvije domaće utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo Hrvatska će igrati bez gledatelja. Protiv Turske 5. rujna na Maksimiru zbog kukastog križa na travnjaku Poljuda u lipnju 2015., a protiv Islanda 12. studenog zbog ustaških povika huligana iz ožujka ove godine, na prijateljskim susretima protiv Izraela u Osijeku i Mađarske u Budimpešti.

"Sigurno će biti drugačije, jer uz navijače je lakše njihovu potporu, bitno da to imamo, ali sad kad je ovakva sitacija mi ćemo dati sve od sebe da bude dobar rezultat i nadamo se da će takvih utakmica biti što manje", naglašava Tin Jedvaj.

Čačić: Bit će to avetska atmosfera

Oni s više igračkog staža znaju kakav je osjećaj istrčati pred prazne tribine. U kvalifikacijama za Euro 2016. zbog ustaških povika na utakmici protiv Norveške, na Maksimiru, u ogledu protiv Italije igralo se pred praznim tribinama. Ni to nije bilo dovoljno pa je na poljudskom travnjaku osvanula svastika. Kazna, protiv Bugarske - prazne tribine.



"Desilo se da par puta, eto igrali smo protiv Italije teško je to za svakog sportaša, nogometaša nadamo se da će ovo biti posljednja dva puta i da više neće biti takvih kazni jer nogomet se igra zbog navijača i mi smo tu da njih usrećujemo i kažem opet, nadam se da neće više biti takvih problema", priželjkuje Domagoj Vida.

I izbornik Ante Čačić ističe kako je ovo pogrešna i potpuno sramotna slika koja će obići svijet.

"Imamo sad situaciju da igramo kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo da će u jednoj avetskoj atmosferi biti TV prijenos da će to gledati najmanje 30-40 milijuna Turaka, da će to gledati dobar dio Europe i svijeta i to je antitotalna propaganda za zemlju", kaže Čačić.

HNS se naplaćao kazni

Oni zbog kojih se nogomet igra - navijači, najviše su pogođeni ovakvom kaznom.

"Dvije utakmice bez navijača je jedna mala hrvatska sportska tragedija pogotovo ako znamo da isključivo nisu krivac navijači. Ostavlja veliku gorčinu kod svih nas koji volimo nogomet i reprezentaciju i onda imamo situaciju da nam dolazi Turska, jedna velika nacija jedna velika sportska nacija, a mi zapravo ne smijemo na stadion", rekao je Kruno Grlević iz kluba navijača Uvijek vjerni.

Osim što navijači ne smiju na stadion, huligani su u 11 godina stajali HNS više od pola milijuna eura kazne. Huligansko sramoćenje počelo je 2005. u La Valletti i kaznom od 46 tisuća eura, slijedila je kazna za Euro 2008. u visini od 72 tisuće eura.

Bakljade i rasizam u 2012. stajale su 80 tisuća eura, jednako kao i neredi i prekid 2014 na San Siru. Svastiku na Poljudu prošle godine HNS je platio 100 tisuća eura, dok su ustaški povici u Osijeku i Mađarskoj s računa HNS-a skinuli 135 tisuća eura.

Bizarna simbioza

Ovo su samo neke od kazni. Još jedna, ovog puta ne-novčana, opet čeka navijače - kvalifikacije za Euro 2020. otvorit ćemo opet pred praznim tribinama.

Tako se u vrhunskom hrvatskom nogometu nastavlja ta jedna bizarna simbioza između sjajnih igrača, vrlo dobrih rezultata i katastrofalne situacije s navijačima.

Ali ni naš protivnika - Turska - nije bez problema. Njihov izbornik otpisao je neke od najvećih zvijezda, i u ponedjeljak nas na Maksimiru čeka vrlo intrigantan dvoboj.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider