Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Velikani spremaju ludnicu

Već 'spiskali' pola milijarde eura: Barca u velikom strahu, tek slijede 'bombe'

Vodeći klubovi Europe u ovom ljetnom prijelaznom roku već su potrošili preko 500 milijuna eura, a tek se očekuje 'eksplozija'...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Najveći europski klubovi ovog su ljeta bili brži u realizaciji transfera nego inače. Prijelazni rok traje do 31. kolovoza i još ima dosta vremena za najspektakularnije transfere, no mnogi su već ostvareni i potrošeno je puno novca. Trenutačno deset najrastrošnijih klubova Europe - Real, Barcelona, Atletico, Bayern, Borussia, PSG, Juventus, Manchester City, Manchester United i Chelsea - potrošili su ukupno 550.6 milijuna eura dok su uprihodili prodajom 245.95 milijuna. Bilanca je, dakle, debelo negativna i iznosi - 304.65 milijuna.

Real je nekako najtiši. Do sada je investirao „samo“ 30 milijuna eura u povratak Alavara Morate na Santiago Bernabeu. Zaradio je nešto od prodaje Čeriševa, Medrana i Mascarella, ali je i dalje u negativi 20.5 milijuna eura, što je za Real prava sitnica. Budući da tek slijede najveće kupovine, minus će do kraja kolovoza odletjeti u nebo, no Real si to može dopustiti jer još uvijek ima najveće prihode na svijetu. Od većih zvijezda na meti Reala su Andre Gomes, koji je navodno na korak od Bernabeua, te Bayernov dvojac Alaba i Lewandowski. Camp Nou i Santiago Bernabeu pozorno se motre i kad netko prvi povuče jaki potez, zacijelo će uslijediti reakcija.

Barca čeka potez Real

U Barceloni su navodno poprilično zabrinuti šuškanjem da bi Real mogao dovesti ako ne svu trojicu, onda barem dvojicu od trojice spomenutih nogometaša. U tom slučaju može se očekivati da će Barca odgovoriti kupovinom barem jedne veće zvijezde. Potpisala je nove lukrativne ugovore sa sponzorima i može si to sada dozvoliti. Barcelona je već investirala 44.75 milijuna eura u francuske braniče Umtitija i Dignea. Danija Alvesa je pustila besplatno u Juventus, a za Marca Bartru dobila je 8 milijuna eura od strane Borussije Dortmund, tako je minus očigledan. Barca još uvijek traži kvalitetnu zamjenu za napadački trio Messi, Neymar i Suarez. U „fajtu“ je s Realom za talentiranog Brazilca Gabrieala Jesusa.

Atletico je doveo Gaitana, Vrsaljka i Dioga Jotu za ukupno 48.2 milijuna eura, dok je uprihodio tek 6.5 milijuna za Baptistãoa i Guilavoguiju. Diego Costa je na pragu povratka na Vicente Calderon i sigurno neće biti jeftin. Borussia Dortmund napunila je kasu sa 107 milijuna prodavši Mkhitaryana, Hummelsa i Gündogana. Pola od toga je potrošila na šest novih pojačanja, a još je u planu i povratak Goetza iz Bayerna.

PSG dominira na francuskom tržištu i ima velike planove, no Parižani nisu previše trošili. Od većih pojačanja ističemo tek kupovinu Krychowiaka. Ibrahimović je otišao besplatno u Manchester United, a na Dignea su prodali Barceloni. Minus je ipak 34 milijuna eura.

Mourinho želi Pogbu

Bayern je doveo Hummelsa i Renata Sanchesa za 73 milijuna eura, a prodajom Rodea, Hojbjerga i Benatije uprihodio je 30 milijuna.
Juventus je bio prilično aktivan. Prodao je Moratu i još nekoliko manje poznatih igrača te doveo Pjanića i Benatiju, a otkupio je i Leminu od Marseillea. „Bianconeri“ imaju u planu potrošiti ogromna sredstva na Pjacu i Higuaina. Ako argentinski i hrvatski napadači dođu, vjerojatno će nekoga prodati. Možda Pogbu.

Manchester United je opet puno trošio. Investirao je 80 milijuna eura u Baillyja i Mkhitaryana, a Mourinho još želi dovesti Pogbu. Manchester City je uložio 47 milijuna u Gundogana, Nolita i Zinchenka, ali to je još daleko od onog što želi Guardiola.

Chelsea je potrošio čak 74.8 milijuna na Batshuayija i Kantea, ali sigurno će solidno zaraditi prodajom Coste.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider