Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Liverpool strepi

Svi su ih otpisali: Je li moguće da će Bilić gurnuti Arsenal u Ligu prvaka?

U sjeni madridskog polufinala Lige prvaka Topnici iz sjevernog Londona sinoć su osvojili tri jako važn boda.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Otkako je u sezoni 2003./2004. osvojio naslov prvaka bez izgubljene utakmice, Arsenal je u Premierligi najčešće završavao na četvrtom mjestu, čak šest puta.

Išli bi potom u kvalifikacije za Ligu prvaka gdje bi se redovito uspjeli plasirati, a onda i zastati uglavnom daleko od same završnice. Posljednjih šest sezona svoj put završavali su u osmini finala, ali je Arsene Wenger svo to vrijeme vodio se mantrom "važno je sudjelovati". Pritom je njemu, ali i čelnicima kluba, najbitnije bilo izboriti plasman u Ligu prvaka i ugrabiti dio financijskog kolača.

Prije nekoliko tjedana izgledalo je da takav scenarij ovog ljeta nećemo gledati. Poslije serije loših rezultata, naročito u gostima, pali su na šesto mjesto, s tim da ih je povremeno znao prestići i sedmoplasirani Everton.

Unitedu je važnija Europa liga, City ne mogu prestići

Međutim, u posljednjih pet utakmica upisali su četiri pobjede (i poraz kod gradskog rivala Tottenhama), vrativši se u igru za četvrto mjesto.

Ove srijede Arsenal je kao gost svladao Southampton i na ljestvici preskočio Manchester United čiji je menadžer Jose Mourinho prilično jasno u nekoliko navrata govorio kako je glavni klupski cilj ove sezone osvajanje Europa lige zbog čega Crveni vragovi ne igraju punim gasom u prvenstvu. Uostalom, Mourinho je to i dokazao u nedavnom izravnom okršaju s Arsenalom na Emiratesu kad je odmarao neke igrače iz udarnog sastava.

Osvajanje Europa lige osim popunjavanja bogate kolekcije (to je jedini trofej kojeg Manchester United nije osvojio) donosi i automatski plasman u skupine Lige prvaka u idućoj sezoni pa je jasno zbog čega Mourinho na spomenuti način pristupa cijeloj situaciji.

Arsenal mora uzeti devet bodova i - čekati

Arsenal je sad na bod ispred Uniteda te tri iza Manchester Cityja koji ima i osjetno bolju gol-razliku, ali u preostalih 10 dana meta Topnika nije nijedan od dva kluba iz Manchestera nego - Liverpool.

Redsi imaju 70 bodova, četiri više i utakmicu više od Arsenala. Računica im je pritom sasvim jasna - ako pobijede u obje utakmice sezonu će završiti s, za Arsenal nedostižnih, 76 bodova.

U bilo kojoj računici Arsenal ima imperativ osvajanja svih devet bodova u izazovima koji im slijede. Ove subote su gosti Stokea, potom čekaju posljednjeplasirani Sunderland u zaostaloj utakmici, a u zadnjem kolu su opet domaćini (stiže im Everton). Sa sve tri pobjede Arsenal će imati 75 bodova na kraju što znači da im treba jedan kiks Liverpoola.

Bilić drži ključeve bitke za milijune

Pogled na raspored jasno sugerira kako je Liverpoolova utakmica sezone gostovanje kod West Hama u Londonu ove nedjelje u sklopu pretposljednjeg kola, jer u zadnjem im na Anfield stiže već otpisani Middlesbrough i tu tri boda ne bi smjela doći u pitanje.

Naravno da će Slaven Bilić i njegovi Čekićari, riješeni svih briga glede ostanka u Premierligi, pokušati odigrati što bolje i uzeti mjeru Liverpoolu. Bio bi to lijepi poklon za sve navijače na kraju turbulentne sezone, a nije nevažno niti to hoće li West Ham završiti deveti, 12. ili primjerice 15.

Takav rasplet značio bi da je West Ham ljutom rivalu omogućio novi, 17. uzastopni nastup u Ligi prvaka.

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider