Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Opet pun motiva

Tajna Messijeva preporoda: Evo kako se promijenio i tko mu je 'digao tlak'!

Messi je shvatio neke stvari, a i netko mu je 'digao tlak' bahatim izjavama...

Lionel Messi u posljednjih mjesec dana igra u velikoj formi.
Nakon dvaju utakmica s Manchester Cityjem, čini se da je Argentinac opet onaj stari, u formi od prije nekoliko godina kada je nedvojbeno bio najbolji nogometaš svijeta. Što je tajna Messijeva preporoda?
Nakon poraza Argentine od Njemačke u finalu Svjetskog prvenstva u Brazilu, Messi je okrenuo novu stranice karijere. U pripreme za novu sezonu ušao je iznimno motiviran, gladan uspjeh i novih trofeja, riješio je neke privatne probleme i okrenuo se isključivo treningu i nogometu. Naravno, povratak u staru formu nije mogao doći preko noći, trebala mu je cijela jesen postepenog dizanja i predanog rada.

Messi je shvatio da morao promijeniti stil života na svim poljima. Ušao je 28. godinu života, nije više mladac, odigrao je već stotine utakmica, organizam mu više nije kao nekoć, biologija neumoljivo radi svoje. Napori koje iziskuje moderni nogomet mogu se podnijeti samo ako ste sto posto fizički spremni, a za to je potrebna adekvatna priprema. Messi je promijeni životne navike, prije svega prehranu, podvrgao se specijalnoj dijeti. Angažirao je talijanskog nutricionistu Silvia Tremoleda, specijalistu za talijansku kuhinju, kako bi održavao idealnu masu. U ekipu stručnjaka koji brinu za njega uključio je i argentinskog kineziologa Marcela D'Andrea.

Prema pisanju katalonskih medija, Messija je posebice motivirao na još žešći rad i predanost njegov najveći rival Cristiano Ronaldo nekim bahatim istupima, posebice kod dodijele Zlatne lopte. Ronaldo je izazvao Messija rečenicom da je njegov životni cilj stalni lov, među ostalim i na četvrtu Zlatnu loptu s kojom bi se izjednačio s njime. Messiju je navodno posebice „digao tlak„ Ronaldov naštimani krik iznenađenja. Po svemu se čini kao da je čvrsto odlučio pokazati Ronaldu tko je tu još uvijek glavni.

Upućeni kažu da Messi opet kao nekoć prvi dolazi i zadnji odlazi s treninga Barcelone. Nije rijetkost da nakon odrađenih treninga s momčadi ode raditi u teretanu posebne vježbe. Rezultati se vide na njegovom tijelu, Messi je opet na svojoj optimalnoj masi.
Uz fizičku transformaciju, Messi je radio i na poboljšanju psihološke stabilnosti. Lakše se nosi sa stresom, riješio je neke probleme na privatnom planu, prije svega one s poreznim vlastima. S trenerom Luisom Enriqueom i dalje je na distanci, nema tu prevelike ljubavi, ali navodno su uspostavili korektne odnose. Kritična točka bio je poraz od Real Sociedada na Anoeti početkom godine.

Tada je postajala opasnost da sukob eskalira, došlo je do razmirica, ali problemi su ipak prevladani. Naravno, tko zna što bi bilo da Barcelonu nije pomazio rezultat. Opet se pokazalo da je rezultat najvažniji „zakon“ u nogometu, jedino što se pamti. Rezultat diže i spušta atmosferu. Za uzlet Barcelone zaslužni su jednim dijelom loši rezultati Real Madrida. Dok jednome ne smrkne, drugom ne svane, tako je to u nogometu. Međutim, Barcelona nije slučajno podigla igru i zaredala s pobjedom. Jasno da je Messi ključan faktor Barcinih uspjeha. No, sezona nije gotova, u nogometu preko noći sve može otići i na jednu ali i na drugu stranu. Izgubi li, recimo, Barcelona u „el clasicu“, jutro nakon više neće biti tako sunčano, sve će u Barceloni iznenada izgledati turobnije. Jedan poraz može promijeniti sve.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider