Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Lov na Messija

VIDEO Ronalda još 'pere' ego: Nema ga nigdje kad ga Real najviše treba

Ronaldo od početka sezone igra u prilično promjenjivoj formi, puno oscilira i nikako da uđe u svoju uobičajenu kolotečinu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon što se Lionel Messi ozlijedio i najvjerojatnije neće igrati do „el clasica“, madridski mediji su se raspisali o mogućnosti da Cristiano Ronaldo iskoristi priliku i u narednih nekoliko tjedana, u samom finišu utrke, slično kao pretprošle godine, dograbi novu Zlatnu loptu.

Navasova 'pljuska' Perezu, Benzema ljutit na Beniteza: Kod Modrića lopta kao u sefu

No, čini se da to neće ići tako glatko. „El Madrileño“ je pokazao da Ronaldo nije pravi, barem ne na razini svojih najboljih izdanja. Derbi je odigrao baš loše, jedan je od najlošije ocjenjenih igrača.  Ronaldo od početka sezone igra u prilično promjenjivoj formi, puno oscilira i nikako da uđe u svoju uobičajenu kolotečinu.

U deset natjecateljskih utakmica od početka ove sezone, računajući utakmice u prvenstvu, Ligi prvaka i reprezentaciji, Ronaldo je postigao deset golova. Čini se grandioznim ostvarenjem, no suha statistika bez dodatne analize često ne otkriva stvarno stanje stvari.

Ronaldo se u tih deset utakmica upisao na listu strijelaca na samo tri utakmice. Zabio je pet golova Espanyolu, tri Šahtaru i dva Malmoeu. Sigurno smo da bi navijači Reala bili daleko sretniji da je golove ravnomjernije rasporedio. Ronaldovi kritičari će reći da je to lajtmotiv njegove čitave karijere; previše golova daje kada je nebitno, kod visokih pobjeda njegove momčadi, dok prečesto ostaje samozatajan kada se lomi rezultat i pobjeđuje s golom razlike.

Benzema je, primjerice, postigao samo gol više od Ronalda u dosadašnjem dijelu Primere, ali su njegovi golovi donijeli Realu daleko više bodova.

Rafael Benitez otvoreno je izjavio kako je njegov plan da što više igrača Reala zabija golove te da nije dobro da se sve bazira ne jednom ili dvojici igrača. Za sada se taj plan solidno razvija, ali još uvijek je daleko od onog što Benitez želi. U listu strijelaca ove sezone upisala su se samo četiri igrača: Ronaldo, Benzema, James i Bale. Benitez bi htio da više zabijaju igrači iz drugog plana, posebice veznjaci, a ne samo istureni napadači. Da bi se to dogodilo, igrači Reala moraju više pucati a manje tražiti Ronalda, kako je to bilo proteklih sezona.

Ronaldo je još na pripremama pokazao da mu se taj plan baš ne sviđa. Na nekim utakmicama je previše solirao, gestama i mimikom je iskazivao ljutnju, no za sada je to sve u granicama "normale". Nekim izjavama je dao naslutiti da se promijenio, no čini se da ga ego još uvijek „pere“.

Iako su mnogi mislili kako će odustati od slobodnih udaraca u korist Jamesa Rodrigueza i Gareth Balea, koji su očito bolji izvođači, Portugalac se i dalje prima lopte kod svakog slobodnog udarca koji nije sasvim izrazito na desnoj strani. Ronaldov postotak je očajan. U posljednjih 85 pokušaja zabio je samo dva gola iz slobodnih udaraca, no i dalje ne odustaje, slično kao što Mess ne želi odustati od jedanaesteraca iako je jasno da mu ne idu i da ih je previše promašio da bi ostao glavni izvođač. Taština je vraška stvar, posebice kod velikih igrača i zvijezda kao što su Messi i Ronaldo.

Mnogi su skloni tvrditi da će Real ove sezone nadmašiti Barcelonu ako Ronaldo uspije zatomi taštinu i podredi se kolektivu. Možda je prvi korak ka tom cilju taj da odustane od lovljenja Messija i Zlatne lopte. Golovi i individualni trofeji nisu jedino mjerilo kvalitete. Dapače, najbolji igrač ne mora zabiti najviše golova. U nogometu su ipak najvažniji momčadski trofeji, a na tom planu Messi značajno „šije“ Ronalda.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider