Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Opće ludilo

Utakmica stoljeća za BiH: Tisuće navijača u Litvi, među njima Rađa i Halid

Reprezentacija BiH u svojoj je nogometnoj povijesti pet puta bila „jednu utakmicu udaljena“ od plasmana na veliko natjecanje.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prvi put na putu za EURO 2004. kada su Zmajevi u posljednjem kolu kvalifikacija na Koševu dočekali Dansku. Momčadi Blaža Sliškovića trebala je pobjeda za izravni plasman, no završilo je 1:1 i Barbarez, Salihamidžić i društvo u tuzi su gledali kako Danci slave odlazak u Portugal, a oni ostaju i bez play offa i bez nade.

Trebala su tri kvalifikacijska ciklusa da se Bosna i Hercegovina ponovno približi jednom velikom natjecanju. Dolazak Ćire Blaževića na kormilo probudio je, do tada, nezapamćenu nogometnu euforiju u BiH i Zmajevi su prvi put u povijesti dohvatili dodatne kvalifikacije. U skupini za SP 2010. bili su iza nedodirljive Španjolske, a ispred Terimove Turske koja je samo godinu dana ranije igrala polufinale EURA.

No, ždrijeb play offa bio je nemilosrdan. Džeko i prijatelji izvukli su Portugal. Nakon obećavajuće igre i minimalnog poraza u Lisabonu (1:0), Zenica je živjela u nadi da Portugalci mogu pasti u grotlu Bilinog polja, no realnost je bila drugačija. Raul Meireles zabio je jedini pogodak za trijumf Portugala, a Ćiro napustio Sarajevo i klupu reprezentacije prepustio Safetu Sušiću.

Sušić vodi BiH prema Brazilu

Pod vodstvom najvećeg bosanskohercegovačkog nogometaša svih vremena Zmajevi su u kvalifikacijama za EURO 2012. imali čak dvije prilike u kojima ih je samo 90 minuta dijelilo od ostvarenja najvećeg sportskog sna. Istina, na teškim gostovanjima u Parizu i Lisabonu.

U posljednjem kolu skupine BiH je trebala pobjedu na Stade de Franceu, a do 78. minute vodili su 1:0 pogotkom Džeke. Tada je Nasri iz jedanaesterca zabio za 1:1 i Sušićevu momčad lansirao u novi baraž. A tamo – ponovno Portugal. 0:0 iz prve utakmice u Zenici podgrijavalo je nadu uoči uzvrata na Luzu, no Bosna i Hercegovina teško je stradala u portugalskoj prijestolnici. 6:2, gem, set i meč Portugal.

U kvalifikacijama za brazilski mundijal BiH je konačno dočekala da joj u odlučujućih 90 minuta s druge strane stoji bitno slabiji protivnik, momčad protiv koje su naši susjedi neupitni favoriti. Peta „utakmica za povijest“ Zmajevima donosi gostovanje u Litvi, državi koja sportsku slavu može zahvaliti lopti drugačijih boja i dimenzija od one kojom će se igrati na stadionu „Darius i Girenas“ u Kaunasu. „Pa, ako smo mogli nedavno u košarci, kako nećemo Litvu riješiti i u nogometu“, euforično govore navijači BiH.

Tisuće navijača u Kaunasu, Halid ima koncert

Tisuće njih iz raznih krajeva Europe, ali i svijeta (SAD, Australija) dolaze u Kaunas kako bi uživo svjedočili povijesnoj utakmici. Mnogi su krenuli automobilima iz Sarajeva i putovali 22 sata preko čak sedam zemalja (BiH, Hrvatska, Mađarska, Slovačka, Češka, Poljska, Litva) da bi stigli u grad koji je kulturno i košarkaško središte Litve. A, oni vjeruju, od 15. listopada 2013. i nogometni oltar Bosne i Hercegovine.

Procjene govore kako će od devet tisuća gledatelja na stadionu čak 80% biti navijači BiH, pa je jasno da Džeku i prijatelje u Kaunasu očekuje zenička atmosfera. Svoju reprezentaciju uživo će pratiti i Halid Bešlić, a sarajevski mediji javljaju da će nakon utakmice u Kaunasu održati i koncert za navijače. Među sportašima koji će u Litvi bodriti Zmajeve je i hrvatska košarkaška legenda Dino Rađa. U Kaunas je stigao, u avionu u kojem su bili i reprezentativci BiH, sa svojim prijateljem Emirom Hadžihafizbegovićem.

Opsadno stanje na povratku u Sarajevo

O stanju euforije koju BiH proživaljava u iščekivanju dvoboja u Kaunasu možda najbolje govori informacija iz sarajevske zračne luke prema kojoj će sutra u 23 sata biti zatvorene ograde aerodroma kako navijači ne bi mogli doći do aerodromske zgrade čekati reprezentativce po povratku iz Kaunasa. Momčad Safeta Sušića u Sarajevo bi trebala sletjeti oko 1:30 u noći s utorka na srijedu, a služba aerodromskog osiguranja pribojava se da bi, u slučaju pobjede BiH, igrače došao dočekati toliki broj navijača da bi stanje moglo izmaknuti kontroli.

Dok će BiH u Kaunasu tražiti najveću pobjedu svoje nogometne povijesti, ni njihov domaći teren, stadion Bilino polje u Zenici, neće biti prazan. Naprotiv. U „zmajevom gnijezdu“, kako u BiH popularno zovu zenički stadion, tisuće će navijača na video zidu pratiti prijenos utakmice Litva – Bosna i Hercegovina.

Odlučujuća utakmica kvalifikacija za SP 2014. stupanj euforije u BiH definitivno je podigla na razinu koja je Hrvatsku tresla u srpnju 2001. kada je Goran Ivanišević otpisan od svih osvojio Wimbledon i ostvario vječni san. Onaj koji bi u Kaunasu trebala dosanjati i reprezentacija BiH.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider