Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Prilika za Mandžu i Olu

Nijemci o senzaciji zvanoj Island: Ipak imaju jedan problem

Senzacionalan plasman Islanda u dodatne kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo zaintrigirao je i novinare njemačkog magazina Kickera koji je napravio priču o usponu nogometa u toj maloj otočnoj državi…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kicker navodi da je Island sa svojih 320.000 stanovnika podjednako velik kao grad Bielefeld, što dovoljno ilustrira kako bi velika senzacija bila da se plasira na SP u Brazil. U zemlji vulkana i gejzira rukomet je dugo bio glavni sport, a sada bi se mogla dogoditi erupcija nogometa. Ili erupcija ''ledenih ljudi'' kako Islanđani sebe zovu u šali.

Kicker dalje piše kako je suparnik Hrvatske u dodatnim kvalifikacijama iznimno jak u ofenzivi, s Aronom Gunnarssonom (Cardiff), Gylfijem Sigurdssonom (Tottenham), Birkirom Bjarnasonom (Sampdoria), Johannom Bergom Gudmundssonom (AZ), te možda najmoćnijim od svih, Kolbeinnom Sigthorssonom iz Ajaxa. U takvoj je situaciji prvi strijelac nizozemske lige Alfred Finnbogason (Heerenveen) prisiljen čekati priliku s klupe.

Problem za izbornika Larsa Lagerbäcka, ističe Kicker, nedovoljna je kvaliteta obrane što bi moglo biti ključno protiv hrvatskih napadača Marija Mandžukića i Ivice Olića.

U članku se dalje navodi da je posljednjih godina na Islandu otvoreno desetak dvorana za nogomet kako bi se moglo trenirati tijekom cijele godine, neovisno o vremenskim prilikama. Uspon nogometa stoga i ne čudi, a kvalitetni su nogometaši postali ambasadori svoje zemlje koja je nakon propasti banaka bilježila značajan pad broja turista. No, od ljeta 2012. je broj posjetitelja porastao za čak 40 posto.

O nogometnoj euforiji na Islandu Kickeru je pričao i bivši igrač Bayerna i Stuttgarta Asgeir Sigurvinsson.

''Uobičajeno prodaja ulaznica za utakmice reprezentacije počinje u 8 sati ujutro. No, za Hrvatsku su blagajne otvorene već u 4 sata, a do 8 je prodano svih 10.000 ulaznica. Činjenica da smo došli do dodatnih kvalifikacija je već veliki uspjeh. A plasman na SP bi bio senzacija'', kazao je Sigurvinsson koji ne misli da će eventualni snijeg u Reykjaviku u petak biti prednost za domaće.

''U Reykjaviku još nema snijega, ali ne isključujem mogućnost da će ga biti do petka. No, budući da većina naših nogometaša igra u inozemstvu, ni oni nisu navikli na takve vremenske uvjete.''

Iznio je na kraju Sigurvinsson i svoje viđenje islandskog uzleta.

''Mnoštvo naših talentiranih igrača s 15 ili 16 godina odlazi u inozemstvo, uglavnom u Nizozemsku gdje stječu dobro obrazovanje, a od toga koristi ima i naša reprezentacija. Imali smo prijašnjih godina uspjeha i u mlađim kategorijama. Naša U21 reprezentacija je 2010. pobijedila Njemačku s 4-1 i plasirala se na Euro, a danas su neki od tih dečki nositelji A reprezentacije.''

Kako sada stvari stoje, u petak bi mogao padali obilan snijeg, ali bi se i mogao topiti na tlu. Zasad odigravanje utakmice nije upitno, a da se to dogodi, zbilja bi u Reykjaviku trebali biti nemogući uvjeti za igru.(I.Š./TS)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider