Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Željka Vele

Hrvatska na Islandu nema pravo biti bahata: Nije stvar u kiši i snijegu

Prekosutra se piše prvo poglavlje odlučujuće priče o Hrvatskoj i Mundijalu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

SVE O UTAKMICI HRVATSKA - ISLAND

Na početku kvalifikacija malo tko bi pogodio da će trasa za Brazil voditi preko krajnjeg sjevera Europe, Islanda, ali karte su se tako posložile. Za nas ništa novo, baraž nam je uvijek do sada ostao u lijepom sjećanju. Ukrajina, Slovenija, Turska, nedostaje Island za (nadamo se) savršeni poker.

>> Kapetan Islanda: Sav pritisak je na Hrvatskoj, a mi smo gladni uspjeha

>> Kovača 'razdire' lijevi bočni: Bilić je pogodio i potukao Tursku!

Koliko god Hrvatska protiv Islanda bila favorit, nokaut utakmice uvijek su varljiv posao. I Turska je protiv nas bila blagi favorit prije dvije godine, pa su je Bilićeve trupe „razbucale“ na Bosporu. I to nam treba služiti kao upozorenje i ohrabrenje. Upozorenje jer utakmica od prve minute može krenuti raznim putevima, ohrabrenje jer nam ovo nije nova situacija, već smo tu bili i znamo kako to ide.

Island je egzotika, ali vrijeme nije presudno

Rasprava o islandskim vremenskim (ne)prilikama samo je zgodna medijska priča što se priča u iščekivanju utakmice koja je na svoj način egzotična, a protivnički sastav poprilično nepoznat. Nema naznaka da bi se tamo mogla dogoditi „oluja svih oluja“, niti će se utakmicama igrati u uvjetima nalik području oko velikog Zida u Igri prijestolja. Jednostavno, kako njima tako i nama. Mudrije je koncentrirati se na igru.

A u toj igri Hrvatska ima jače adute, kako god okreneš. I da ih nismo znali prije, naučili smo u ovih nekoliko tjedana sve te Sigurdssone, Sigthorssone, Gunnarsone... Ali, nogometna reprezentacija sastoji se od jedanaestorice na terenu... pa uz ove zvijezde, Island ima i vratare koji ne brane mjesecima jer je tamošnja liga završila krajem rujna.

Jedan od glavnih obrambenih igrača član je engleskog trećeligaša Rotherhama...i tako, opet sve ovisi o našima. Ako u dvije utakmice budu pravi, ako, kako Modrić kaže, u glavama naprave onaj presudni klik, proći ćemo, to bi trebalo biti dovoljno...

Oni imaju atmosferu, naša je bila na dnu

Jedna od rijetkih prednosti Islanđana je atmosfera. Atmosfera zanosa i pozitivne neopterećenosti. Islandska nogometna legenda Eidur Gudjohnssen naziva ove dvoboje dvjema najvažnijim utakmicama u povijesti tamošnjeg nogometa. To je ocjena koja „vikinzima“ ne bi trebala sputati noge, nego im natjerati krv u žile, potaknuti ih da tu jedinstvenu priliku iskoriste.

Hrvatska je pod Kovačevim ravnanjem bitno popravila atmosferu u i oko momčadi, no breme nedavne prošlosti (tri poraza i remi u zadnje četiri kvalifikacijske utakmice) i dalje nas pritišće. Kad je već tako, onda izvucimo pozitivu iz tog tužnog skora. S takvim rezultatima nemamo nikakvo pravo biti bahati i podcjenjivati nikoga, posebno ne Island, u utakmici koja savezu može donijeti milijune, a navijačima golemu radost.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider