Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kolumna Ivice Mede

Ovo bi za Real moglo biti fatalno: Ronaldo inkognito kod Modrićeva spasitelja

Na Santiago Bernabeuu oglašena je opća uzbuna zbog stanja u kojem se nalazi najveća zvijezda Real Madrida…

Real Madrid je u krizi rezultata i igre, Cristiano Ronaldo u posljednje vrijeme ne briljira. Te dvije tezu su u očiglednoj korelaciji. Više je razloga zašto je Real upao u krizu. Mogli bismo to protumačiti kao sasvim normalnom fazom, jer svaka momčad tijekom sezone ima problema, čak i najvećim svjetskim klubovima kao što su Real i Barcelona teško je održati neprekidan ritam pobjeda. Pogled kroz protekle sezone i dalju povijest govori nam da je krizne intervale gotovo nemoguće izbjeći. Rijetko se događalo da neka momčad u španjolskom prvenstvu završi sezonu bez „rupe u formi“. Prvenstva osvajaju momčadi koje uspiju smanjiti krizne intervale. Nije u pitanju hoće li ih imati, već koliko dugo će trajati.

VIDEO Poznat termin 'el clasica': Hoće li na Camp Nouu pasti odluka o prvaku?

Nije li Barcelona donedavno, nakon poraza na Anoeti, bila u velikoj krizi, a već nakon nekoliko kola, vratila se u ustaljeni ritam pobjeda. I Realu, i Barceloni, i Atleticu ove sezone događali su se krizni intervali. Real je loše ušao u prvenstvo, Atletico je također kašljucao, dok je Barca zaredala s pobjedama. No, onda se dogodio preokret, Real je stisnuo gas, upisao dvadesetak pobjeda zaredom, a Barcelona je „promašila brzinu“. Problem je u tome što Real i Barca nisu obični klubovi pa svaki poraz na Santiago Bernabeuu i Camp Nouu izazove određeni potres. Dva loša rezultata već je panika, a treći izaziva pravu dramu. Kod Atletica poraz ili dva još uvijek ne izazivaju takve probleme, ali nije ni daleko od toga. Kako se Atletico diže i vraća na stare staze slave, tako rastu i očekivanja navijača i cjelokupne javnosti pa ni „rojiblancosi“ nemaju previše popusta.

Realu nedostaje Modrić

Osim „prirodnih zakona“ nogometa, vjerujemo da nećemo pogriješiti ako kažemo da Real jednim dijelom zapinje i zbog toga što nema na raspolaganju ključnog središnjeg igrača, hrvatskog veznjaka Luku Modrića. Realova igra u veznom redu pati, a onda pati i cijela momčad, jer vezni red je duša i motor momčadi.
Neki će reći da bi sve to bilo u drugom planu da je Ronaldo u formi iz jesenskog dijela sezone. Ali, i Ronaldo ovisi o igri momčadi, ni on ne može sve sam ako ostatak ekipe zapinje. Bale je već duže vrijeme neprepoznatljiv, Benzema u pravilu u sezoni ima nekoliko kriznih razdoblja, jednako kao i Casillas u posljednje dvije godine, obrana u posljednje vrijeme djeluje nesinkronizirano…

Dakle, Ronaldo ipak nije „svemoguć“, logično je zaključiti da dosta ovisi o igri momčadi, vjerojatno više od Messija koji je, čini se, češće u stanju sam pokrenuti momčad i više sudjeluje u igri i razigravanju suigrača, iako jasno da i on ne može previše sam učiniti ako Barcelona kao momčad nije na dovoljno visokoj razini. Čini se da je na „planetu Real“ teško priznati da Ronaldo nije u formi. Takvo priznanje valjda kvari imidž najvećoj, neki će reći razmaženoj zvijezdi koja uvijek i svugdje traži pažnju, razumijevanje i potpunu posvećenost okoline njegovim potrebama i zahtjevima.
Kada Ronaldu ne ide, madridski mediji bliski Realu imaju jednostavan odgovor – boli ga koljeno.

Ronaldo i Messi uvijek moraju imati opravdanje

Kada Real pobjeđuje, a Ronaldo zabija kao na tekućoj traci, onda se upinju dokazati, kao jesenas, kako je koljeno sasvim zaliječeno i nema nikakvih problema. Prilično jeftina opravdanja, jer ne može i jedno i drugo. Ili Ronaldo ima kroničnih problema s koljenom ili nema. Ne može po potrebi. Nakon poraza od Atletica, Marca je iznenada otkrila kako je Ronaldo prošlog tjedna inkognito  posjetio Mikela Sancheza u Vitoriji, poznatog stručnjaka kod kojeg se liječio i Modrić putem metode matičnih stanica.

Ronaldo je u Vitoriju išao po dijagnozu i savjet za moguću terapiju. Dobio je odgovor da treba šest tjedana odmora, a to u ovom trenutku nije moguće. Navodno su na Santiago Bernabeuu jako zabrinuti zbog stanja u kojem se nalazi njihova najveća zvijezda. Slična je, doduše, priča i s Messijem u Barceloni. Kad Barca gubi a on igra loše, ne boli ga koljeno, već ima problema sa želucem. Gastroenteritis se izvlači iz ladice po potrebi. Kad Barca pobjeđuje a Messi zabija, katalonski mediji za divno čudo nikada ne zamijete da je povraćao. To onda nije nikakav kroničan problem već samo sitni problemčići kojeg golovi i pobjede prebriši kao spužva ploču.

Kladimo se da će kod već prvog Ronaldovog gola ili dva priča o koljenu pasti u zapećak, jednako kao što trenutačno nitko ne spominje Messijeve želučane probleme. Ako Ronaldo doista ima ozbiljnih zdravstvenih problema, Realu prijeti duža kriza koja bi ga mogla stajati naslova prvaka.  

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider