Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Quinta del Buitre

Real stvorio 'bandu' kojom namjerava razbucati Barcu: 'Novi Raul i Iniesta' u Madridu

U posljednjih nekoliko godina u Realovoj školi nogometa stvorena je generacija koja bi mogla parirati Barceloni.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

„Quinta del Buitre“ jedna je od najslavnijih sintagmi u povijesti Real Madrida i nogometa općenito. U slobodnom prijevodu znači „pet strvinara“, a odnosi se na članove slavne generacije Reala 80-tih godina, koja je osvojila pet naslova prvaka Španjolske zaredom.

Procurili detalji ugovora Luke Modrića: Dokaz koliko je Realu vrijedan

„Bandu“ su sačinjavali Miguel Pardeza, Manolo Sanchis, Michel, Martin Vazquez i Emilio Butragueno, koji je bio vođa i po kojem je „banda“ dobila ime, a jasno je i zašto. Naime, današnjem glavnom čovjeku Reala za odnose s medijima nadimak je bio El Buitre (sup). Zajedničko im je što su sva petorica Španjolci i što su proizašli iz Realove škole nogometa.

Obožavana "La Quinta"

Simbolizirali su ponosni madridski i španjolski duh, a krasio ih je napadački i nadasve agresivni stil igranja u viskom tempu. Težili su atraktivnoj igri s pun golova, a kako su uz to još sva petorica potekla iz Realve „cantere“, poznatije pod nadimkom „La Fabrica“, navijači Reala naprosto su ih obožavali. Upravo je ta generacija pod vodstvom Lea Beenhakkera držala rekord od 34 uzastopne utakmice bez poraza, koji je nedavno srušila Barcelona.

Tridesetak godina kasnije prvoj momčadi Reala nasušno nedostaju domaći igrači. Za razliku od najvećeg rivala Barcelone, čija je La Masija u posljednjih desetak godina izbacila cijelu plejadu zvijezda koje su poharale Španjolsku i Europu, Real u svojem inkubatoru nije uspio stvoriti nove planetarne zvijezde nego je ih dovodio sa strane, i to uglavnom i pretežito strance.

'Zidanes i Pavones' provela Barcelona

Florentino Perez je u prvom predsjedničkom mandatu slavodobitno najavio pokretanje projekta poznatog pod sintagmom „Zidanes y Pavones“. Međutim, ideja spajanja „galacticosa“, velikih međunarodnih zvijezda i domaćih igrača odgojenih u Realovoj „canteri“ dugo je figurirala samo na papiru.

Perez je kupovao najveće međunarodne zvijezde u prvom, a s istom politikom nastavio je u drugom mandatu, dok su igrači pridošli iz Realove škole nogometa uglavnom ostajali u dubokoj sjeni i morali su napuštati klub kako bi uopće dobili priliku razviti karijeru. Raul, Guti, Iker Casillas i Carvajal tek su rijetke iznimke, s time što su Raul i Casillas ušli u prvu momčad Real dosta prije Perezova dolaska na vlast pa mu se tu ni ne mogu pripasti neke posebne zasluge.

Moglo bi se reći da je Perez izmislio sintagmu „Zidanes i Pavones“, a da ju je Barcelona sprovela u djelo. Real je pod Perezom uglavnom „živio od stranaca“, no grandiozni rezultati Barcelone u posljednjih desetak godina, koji su ostvareni ponajviše na krilima igrača proisteklih iz La Masije, ali i u kombinaciji s inozemnim zvijezdama, natjerali su Pereza i Real da obrate više pažnje na „La Fabricu“.

'Novi Raul i Iniesta'

Čini se da bi se situacija u bliskoj budućnosti mogla promijeniti. U posljednjih nekoliko godina u Realovoj školi nogometa stvorena je generacija koja bi se možda mogla približiti slavnoj „La Quinti“. Najveće nade Reala su Borja Mayoral, Marcos Llorente, Luca Zidane, Aleix Febas, Achraf Hakimi i Alvaro Fidalgo. Radi se o igračima koji puno obećavaju, sva petorica su veliki talenti, ali na Santiago Barnabeuu najveće nade polažu u Mayorala i Fidalga.

Rafael Benitez priključio je 18-godišnjeg Mayorala prvoj momčadi nakon što je gledao utakmicu španjolske U-19 reprezentacije u kojoj je zabio tri gola. Benitez je bio oduševljen viđenim i nije dvojio ni sekunde. Mnogi su mišljenja kako bi Mayoral mogao biti novi Raul. Fidalgo je također 18-godišnjak, igra na poziciji ofenzivnog veznjaka, a kakav ga stil igre krasi možda najbolje opisuje njegov nadimak – Iniesta iz Norene.

Direktor Realove škole nogometa Ramon Martinez hrabro tvrdi da nije pretjerano reći kao tehnikom i vizijom igre podsjeća na Barcina asa te da bi ga možda mogao i nadmašiti.
„Fidalgo je najbolji ofenzivni igrač koji je izašao iz naše škole nogometa u posljednjih tridesetak godina“, bez krzmanja kaže Martinez. Bili živi pa vidjeli.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider