Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Real postao Ronaldov talac? Ovo se najvećem klubu nikad nije dogodilo!

Cristiano Ronaldo prvi je nogometaš u povijesti koji je osvojio četiri Zlatne kopačke, nagrada koja se dodjeljuje najboljem strijelcu Europe…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ronaldo je završio sezonu kao najbolji strijelac španjolskog prvenstva s 48 postignutih golova, pet više od drugoplasiranog Lionela Messija, što mu je donijelo i titulu najboljeg strijelca liga pod okriljem Uefe. Portugalac je osvojio rekordnu četvrtu Zlatnu kopačku, prvi je nogometaš kojem je to pošlo za rukom. Ronaldov najveći rival, Messi, ima tri titule najboljeg strijelca Europe.

Ronaldo je prvu Zlatnu kopačku osvojio dok je igrao u Manchester Unitedu, kada je u sezoni 2007/08. postigao 31 gol. Preostale tri Zlatne kopačke osvojio je u dresu Real Madrida. U sezoni 2010/11. zabio je 40 golova, 2013/14. 31 gol (nagradu je podijelio s Luisom Suarezom) i ove sezone 48 golova.

U svim natjecanjima ove sezone zabio je 61 gol: 48 u prvenstvu, 1 u Kupu kralja, 10 u Ligi prvaka i 2 u UEFA Superkupu. Desnom nogom 20, lijevom 9, glavom 17, iz slobodnih udaraca 2 te iz jedanaesteraca 13. Iako brojke sugeriraju kako je Ronaldo imao odličnu sezonu, još se jednom pokazalo da je statistika u nogometu, posebice individualna, prilično varljiva.

Ronaldovi kritičari podcrtavaju da usprkos njegovim golovima Real ove sezone nije osvojio niti jedan od tri najvažnija trofeja. Štoviše, raritetan je podatak da Real nije osvojio prvenstvo u sva tri slučaja kada je Ronaldo bio najbolji strijelac Primere. Takav slučaj nije zabilježen u povijesti Reala. Portugalčevi kritičari u ovom podatku nalaze argument za tvrdnju da je Real postao talac svoje najveće zvijezde, odnosno da je interes pojedinca nadvladao interes cijelog kluba. Mnogi su mišljenja da se igra cijele momčadi previše prilagođava jednom igraču. Ronaldo je u Realu, čini se, debelo iznad kolektiva, a u nogometu je kolektiv ipak najvažniji. Umjesto da se Ronaldo, bez obzira što je neosporno najbolji igrač, prilagodi momčadi, ona se gotovo apsolutno prilagođava njemu i njegovim potrebama. Da se ta taktika baš i ne isplati, govore i podaci o osvojenim trofejima.

Ronaldo postiže individualne rekorde, predsjednik Florentino Perez ispunjava sve njegove hirove i prohtjeve, ali „kraljevski klub“ niže neuspjehe. U sedam godina Real je osvojio samo jedno prvenstvo. To mu se nije dogodilo od početka 50-tih. Dva zapanjujuća podatka za Real i oba su se dogodila u eri Cristiana Ronalda. Real je došao do toga da sve žrtvuje za jednog igrača, a zauzvrat dobiva premalo, odnosno ovaj takvu čast nije opravdao trofejima. Ukratko, stječe se dojam kako je Ronaldo postao veći od kluba, i to od najvećeg na svijetu? Takav status nisu imali ni veći igrači od Ronalda pa ni najveći Realov igrač svih vremena, Alfredo Di Stefano, pod čijim je vodstvom Real osvojio pet uzastopnih naslova prvaka Europe i osam naslova prvaka Španjolske. I sve to u 11 sezona.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider