Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
slavite ili žalite?

Pravi razlozi zašto Guardiola napušta Bayern

Dok njemačko prvenstvo miruje u medijima je još uvijek jedna od glavnih tema odlazak Pepa Guardiole iz Bayerna.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dio navijača Bayerna tuguje, a drugi dio slavi. Kojih je više, teško je reći. Za prve je Pep Guardiola u München donio dašak euro glamura i nogometnog hipsterizma, atraktivan nogomet i taktičke inovacije, za druge je pokušao od Bayerna napraviti Barcelonu i uništio njemački duh.

Ono što znamo je da Katalonac nakon tri sezone napušta Bayern. Osvojio je dva naslova njemačkog prvaka i dva put je zaustavljen u polufinalu Lige prvaka od kasnijih osvajača, Reala i Barcelone. Bundesligu će vjerojatno osvojiti i treći put, a ako još napokon osvoji Ligu prvaka otići će kao apsolutni heroj. Ako opet zapne, kritičari će u Njemačkoj doći na svoje.

Novinari Sport Bilda pokušali su na površinu izvući razloge zašto Pep napušta klub. Postoji priča kako u karijeri želi voditi mnoge euro velikane i ostati u svakom po tri godine odnosno otići kada dovede ekipu do vrhunca. Druga strana je onaj odnos s čelnicima Bayerna…

Guardioli je nogomet opsesija, a s takvima je uvijek bilo teško surađivati. Trenerska legenda kluba Ottmar Hitzfeld kaže kako je najveća mana stručnjaka iz Barcelone što u Münchenu samo misli na taktiku, dok ne posvećuje dovoljno pozornosti ljudskim odnosima. Kao da netko priča o Mourinhu. U tome su slični iako u nogometnoj filozofiji dijametralno suprotni.

Takav odnos Guardiola ima primjerice s Arturom Vidalom, zvijezdom koja je kao prvak Južne Amerike stigla iz Juventusa. No, on ga nije htio. Bio je to posao Bayernovih čelnika. Možda i zato da ga natjeraju kapetana Phillippa Lahma napokon vrati na poziciju beka. Katalonac za Lahma misli kako je najpametniji nogometaš na planeti i zato ga je koristio kao 'all-round' igrača, na zgražanje konzervativnijeg dijela nogometnog puka.

Vidal i Lahm kao simboli drukčijih ideja

Vidal s jedne strane i Lahm s druge, jasni su primjeri koliko su na različitim valnim duljinama Guardiola te Sammer i ljudi iz kluba. Taj odnos nikad nije bio idealan, ali je bio pun međusobnog poštovanja. No, to je moralo puknuti, jer obje su strane poznate po tvrdoglavosti.

Guardiola se možda više nadao kako će se Bavarci potući s najvećima za najbolje igrače. Oni su pak smatrali da troše i previše, više nego ikada. Obje strane su imale dobre argumente, ali zajednički jezik nije pronađen.

Sjetimo se kako je Bayern doživio fijasko protiv Barce, jer je ostao bez oba krila Riberyja i Robbena. Guardiola je želio imati dupla krila, ali dobio ih je tek ovog ljeta u vidu Douglasa Coste i Kingsleyja Comana. Ali, bilo je to prekasno jer već je dobio porciju kritika zbog ispadanja u polufinala Lige prvaka od bivšeg kluba.

Htio je dovesti najveće zvijezde, među kojima su Luis Suarez i Neymar, ali izgubio je te bitke jer Bayern, po njemu, nije htio trošiti. Htio je na ljeto i Pogbu, Verrattija, De Bruynea ili Sterlinga, a Sammer i ekipa ponudili su mu Castra, Walcotta i Calhanoglua.

Nikad to nije do kraja prihvatio i zato odlazi, vjerojatno u Manchester City koji će moći ispuniti njegove želje da dovodi one najveće zvijezde i sastavi pravi 'dream team' kakvog imaju Real ili Barca. Je li to pretjerano, prosudite sami...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider