Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Gol svakih 15 minuta

Žuti stroj gazi sve pred sobom: Tjedan iz bajke o kojem bruji nogometna Europa

Borussia je nakon šokantnog poraza od RB Leipziga ubacila u višu brzinu i melje sve pred sobom.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Borussia Dortmund je u sezonu ušla pomalo „dizelaški.“ Nakon pobjede 2:1 nad Mainzom, uslijedio je poraz od novog prvoligaša RB Leipziga. Međutim, Borrusia je nakon toga ubacila u višu brzinu i ostvarila nevjerojatne rezultate u zadnje tri utakmice.

U Ligi prvaka su razmontirali varšavsku Legiju sa 6:0 u gostima, da bi isti rezultat ponovili u prvenstvu protiv Darmstadta na domaćem terenu. Potvrda odlične forme je došla u srijedu protiv Wolfsburga koji je na svom terenu pregažen s 5:1.

Za Darmstadt i Legiju bi se mogli reći da su nedorasli protivnici, ali ne i za Wolfsburg, koji ima kvalitetnu i iskusnu momčad s nekoliko zvijezda poput Julijana Draxlera, Marija Gomeza i Kube Blaszczykowskog. Unatoč tome, pored Borussije su u nekim trenucima izgledali gotovo kao drugoligaška momčad.

Stvaraju šanse kao na traci i rijetko ih propuštaju

Mlada momčad Borussije je nevjerojatno efikasna u posljednje tri utakmice. U prosjeku postižu gol svakih 15.8 minuta ili 953 sekunde, a uputili su čak 67 udaraca prema golu protivnika, od čega 38 u okvir. To je prosjek realizacije od čak 25%, što znači da svaki četvrti udarac Borussije protivnički vratar mora vaditi iz mreže.

Ako se računaju samo udarci u okvir gola, realizacija je nevjerojatnih 44%. Atomski nogomet Borussije koji je nevjerojatno brz i okomit ne ostavlja puno šanse protivničkim vratarima. Od pet golova protiv Wolfsburga, dva su postignuta u situacijama jedan na jedan, dok su dva pala nakon lopte na drugu vratnicu u situacijama dva na jedan s golmanom.

Tuchel stvara buduće nogometne zvijezde

Velike zasluge za ovakav niz Borussije idu treneru Thomasu Tuchelu, koji je „izmislio“ nekoliko odličnih mladih igrača. Posebno se istaknuo 22-godišnji Portugalac Raphaël Guerreiro, koji je bio jedno od otkrića Eura 2016. u Francuskoj. Zanimljivo je da je niz Borussije počeo upravo kada je Guerreiro, koji je prve dvije utakmice počeo na klupi, promoviran u prvih 11.

Tuchelu se odužio s tri asistencije i dva gola uz još sedam stvorenih prilika i 143 točna dodavanja. Iako nominalno bek, Tuchel je Guerriera postavio ofenzivnije, u vezni red, što je rezultiralo ovakvim brojkama. Guerriero je prototip idealnog igrača za Tuchelov sustav – brz, nepredvidljiv, svestran i može pokriti nekoliko pozicija na terenu.

Mats Hummels je zamijenjen Marcom Bartrom, proizvodom Barcelonine škole, koji je protiv Wolfsburga sjajnom asistencijom Guerrieru pokazao da ima kvalitete modernog stopera koji može voditi igru svoje momčadi.

Na desnom krilu operira Christian Pulisic, 18-godišnji Amerikanac hrvatskih korijena koji je pokazao da je nadolazeća zvijezda svjetskog nogometa. Pulisic je u zadnje tri utakmice upisao gol i tri asistencije, a imponira hrabrost kojom igra protiv fizički mnogo jačih protivničkih bekova.

Momčad za velike stvari

Još od vremena Jürgena Kloppa Borussia Dortmund je sinonim za moderan i inovativan, pa čak i avangardan nogomet. Tuchel je nastavio s Kloppovom tradicijom postavljanja novih nogometnih trendova i stvaranja novih nogometnih zvijezda.

Ovakva igra Borussije je još fascinatnija kad se uzme u obzir da imaju izrazito mladu momčad u kojoj je teško naći nekoga starijeg od 25 godina. Jedan od veterana ove momčadi je, primjerice, Pierre-Emerick Aubameyang koji ima tek 27 godina, dok primjerice Marcel Schmelzer, za kojeg se čini da je u Borussiji već cijelu vječnost, ima 28. Trenera Tuchela se sa 43 godine također može smatrati mladim i perspektivnim.

Ova momčad definitivno ima potencijal za velike stvari i ima pravo računati na prekidanje Bayernove dominacije – ako ne već u ovoj, onda u nekoj od nadolazećih sezona. Iskusniji igrači imaju još barem pet sezona na visokom nivou, dok mladi koji dolaze pokazuju potencijal koji se rijetko viđa. 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider