Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sprdanje s Arsenalom

'Naivni' Wenger ostao u čudu: Ovo se nikad nije dogodilo na Emiratesu

Na utakmici Arsenala i West Bromwich Albiona na Emiratesu dogodilo se nešto prilično iznenađujuće.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Čini se da su navijači Arsenala konačno „prokljuvili“ kako da se riješe Arsenea Wengera, barem onaj dio navijačke vojske „topnika“ kojoj se francuski stručnjak popeo na vrh glave.

Prema izvještajima engleskih medija i onom što se moglo vidjeti na malim ekranima, na sinoćnjoj utakmici Arsenala s WBA-om bilo je dosta praznih mjesta, Emirates nikada nije bio manje ispunjen, iako je službeno prikazana brojka od 59.563, što je blizu maksimalnog kapaciteta stadiona. Međutim, običaj Arsenala je da prikazuje koliko je ulaznica prodano, a ne koliko je doista navijača na stadionu, pa ta brojka vara.

Prazni stolci na Emiratesu

Da se nešto čudno događa moglo se zaključiti uoči utakmice kada je Arsenal stavio u prodaju dodatni kontingent ulaznica za mjesta koja se do sada nikada nisu prodavala. To je značilo da su mnogi pretplatnici odlučili otkazati dolazak na stadion.

Što je razlog bojkota? Nije teško zaključiti da je mnogim navijačima Arsenala doslovce prekipjelo. Kap koja je prelila čašu bio je remi u pretprošlom kolu s Crystal Palaceom. S tom pobjedom Arsenal bi još zadržao kakve takve šanse za osvajanje titule prvaka, no „topnici“ su „kiksali“ po tko zna koji put u posljednjih nekoliko godina.

„Dođite i podržite momčad. Ako volite nogomet, bit ćete na stadionu i mislim da ćete vidjeti kvalitetan nogomet“, zavapio je Wenger nakon utakmice koju je njegova momčad dobila sa 2:0.

„To je ono što pokušavamo dati našim ljudima. Ovo je bila specijalna noć, lijepa večer četvrtkom... Doista ne znam jeste li dovoljno inteligentni da skupa sa mnom odgonetnemo zašto mnogi nisu došli na utakmicu?“ upitao se Wenger na presici naivno poput „francuske sobarice“.

Wenger se 'pravi Englezom'

Naravno da mu je sve jasno, ali Francuz se odlučio „praviti Englezom“. Wenger štiti sebe i svoju poziciju pa objašnjava kako je Arsenal opet imao dobru sezonu, dvadeseti put zaredom pred plasmanom je u Ligu prvaka, te se ne odriče lova na Leicester.
„Nije baš izgledno, ali tko zna što se može dogoditi do kraja sezone. Idemo pobijediti sve do kraja pa vidjeti gdje ćemo završiti“, pili po svojem Wenger.

Međutim, pitanje je kako će reagirati gazde kluba? Ako im nisu smetali trofejni post i protesti navijača, prazne stolice mogle bi ima zasmetati. Kada milijunašima novac počne curiti iz džepova, to ih najviše boli. I obično slijedi akcija.

Mnogim navijačima Arsenala očigledno je puna kapa svega. Godinama plaćaju daleko najskuplje ulaznice u Engleskoj i Europi i još slušaju Wengerovo „cmizdrenje“ kako klub nema dovoljno novca za kupovinu atraktivnih pojačanja i ravnopravnu borbu s Manchester Cityjem, Chelseajem i Manchester Unitedom.

Novi stadion Emirates postao je prava tvornica novca. Arsenal je u samo nekoliko godina otplatio troškove za izgradnju stadionu. Najvažnijih trofeja nema pa nema, ali svake sezone milijuni funti slijevaju se u kasu, što je vlasnicima kluba očigledno najvažnija stavka. Međutim, navijačima baš i nije, oni se ne zadovoljavaju utješnim nagradama i pukim plasmanima u Ligu prvaka.

Jer, Arsenal je najtrofejnijih londonski klub, iza Manchester Uniteda i Liverpoola najtrofejniji je engleski klub, u bogatoj povijesti osvojio je 13 naslova prvaka Engleske, od toga tri pod vodstvom Wengera. Dakle, Arsenal nije bilo kakav klub i njegovi navijači ne pristaju na sporednu ulogu i zbijanje šala suparničkih klubova na njihov račun. Naravno da je dobrano prazni Emirates bio jedna od glavnih tema na društvenim mrežama. Navijači suparničkih klubova jedva su dočekali da se nasprdaju s "topnicima".

Bojkot i na Old Traffordu

Ako vlasnici Arsenala odustaje statusa velikog kluba, jednog od tri najveća u Engleskoj, zašto drže najskuplje ulaznice u Premierligi i cijeloj Europi? Mnogi navijači Arsenala očigledno ne pristaju više na takvu igru, jednostavno ne žele biti „krave muzare“ koje će za svoje „mlijeko“ dobivati drugorazredne nagrade.

Čini se da se slična priča odvija i na Old Traffordu. Tamo je zapravo započeo bojkot još dan prije nego u Londonu. Na utakmici protiv Crystal Palacea bilo je dosta praznih mjesta, doduše ne u tolikom broju kao na Emiratesu, ali engleski mediji objavili su mnoštvo fotografija gdje navijači pruženi preko nekoliko stolica u ležećem položaju prate utakmicu.

Navijačima Manchester United puna kapa je Louisa van Gaala i promašene politike vodstva kluba koje od odlaska Alexa Fergusona vuče pogrešne poteze jedan za drugim. Em su rezultati kriminalni, za standarde Manchester Uniteda, em je igra još gora. Ipak postoji jedna bitna razlika između navijača Manchester United i Arsenala. Prvima su trebale samo dvije godine da dignu glas, dok Arsenalovi strpljivo i uporno „gutaju žute pilule“ cijelo desetljeće.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider