Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
konačna presuda

Michel Platini i Sepp Blatter izbačeni iz nogometa na osam godina

Aktualni, ali trenutno suspendirani, predsjednici FIFA-e i UEFA-e Sepp Blatter i Michel Platini suspendirani su na osam godina izbivanja iz nogometa...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

FIFA-in etički odbor donio je odluku da se suspendirani predsjednici krovnih nogometnih organizacija u svijetu i Europi, Sepp Blatter i Michel Platini, izbace iz nogometa na osam godina. Zabrana stupa odmah na snagu. Etički odbor nije podržao optužnicu za korupciju protiv Švicarca i Francuza nego ih FIFA smatra krivima za "zlouporabu položaja", "sukob interesa" i "nelojalno vođenje". Platini je kažnjen i novčanim iznosom od 80.000 švicarskih franaka (74.000 eura), dok je Blatter dobio manju novčanu kaznu od 50.000 franaka (46.295 eura).

Etička komisija FIFA-e 8. listopada suspendirala je Blattera i Platinija na 90 dana zbog sumnji za korupciju, odnosno zbog toga što je FIFA 2011. godine uplatila dva milijuna švicarskih franaka na Platinijev račun za "stručne savjete" u razdoblju od 1999. do 2002. godine.

Predsjednik UEFA-e Michel Platini odlučio je bojkotirati svoje saslušanje pred etičkim odborom FIFA-e, a razlog za tu njegovu odluku je činjenica da je "presudu medijima već rekao jedan od glasnogovornika" zanemarujući "pretpostavku nevinosti".

Platini je pritom mislio na izjave Andreasa Bantela, jednog od glasnogovornika FIFA-e, koji je prošli tjedan izjavio da će "Platini biti suspendiran doživotno". On je tu izjavu, koja je bila nekoliko sati na stranicama "L'Equipe.fr, povukao a kasnije se žalio na objavljivanje neautoriziranog intervjua.

Platini je do suspenzije bio glavni kandidat za Blatterova nasljednika u FIFA-i, dok je kao bivši kapetan francuske nogometne reprezentacije rukovodio UEFA-om od 2007. godine.

Blatter je također suspendiran na 90 dana zbog upletenosti u korupcijski skandal u FIFA-i koji obuhvaća istrage u Švicarskoj i SAD-u. Blatter se tijekom istrage usporedio s predsjednikom države kojeg može svrgnuti jedino parlament. On tvrdi da je to FIFA-in kongres koji okuplja 209 nacionalnih nogometnih saveza od kojih svaki ima po jedan glas.

Korupcijski skandal unutar FIFA-e izbio je u svibnju s policijskim premetačinama i uhićenjima nogometnih dužnosnika u jednom hotelu u Zürichu uoči kongresa FIFA-e. Četrnaest dužnosnika, među kojima su dva potpredsjednika, optuženi su u SAD-u.

Suspenzija od osam godina ujedno znači i doživotni izgon iz nogometa za vremešnog (79) Blattera. Švicarac je bio na čelu FIFA-e od 1998. godine, te je i prije suspenzije objavio da uoči FIFA-inih predsjedničkih izbora u veljači napušta svoje mjesto.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider