Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nervoza na Maksimiru

Mamić ima razloga za brigu: Ovo je scenarij po kojem Hajduk ili Rijeka ruše Dinamo!

Hoćemo li konačno imati neizvjesnu bitku za prvaka do samog kraja prvenstva?

Odigrano je 14. kolo Prve HNL. Poredak na vrhu ljestvice glasi: Hajduk 29, Rijeka 28 i Dinamo 27. Hoćemo li konačno imati neizvjesnu bitku za prvaka do samog kraja prvenstva? Teško je reći, sezona je dugačka, igra se 36 kola, ali postoje naznake da bi moglo biti vrlo zanimljivo. Činjenica jest da deseterostruki uzastopni prvak i najveći favorit, Dinamo, na startu sezone nije uvjerljiv. „Modri“ su okupirani Ligom prvaka, na najelitnije klupsko natjecanje troše puno energije i sve dok egzistiraju u Europi teško će se u potpunosti koncentrirati na prvenstvo.

Možemo li očekivati pošteni HNL nakon ove izjave Zdravka Mamića?

S druge strane, Hajduk i Rijeka iskazuju stabilnost forme, ne osciliraju previše, marljivo skupljaju bodove i nema vidljivih naznaka da bi uskoro mogli popustiti. Ne kažemo da neće imati „kikseva“, ali sumnjamo da mogu drastično „zaroniti“, barem ne obje momčadi istovremeno, što znači da bi na duže staze trebale držati priključak s Dinamom, a možda se i odlijepiti od „modrih“ nekoliko bodova. U tom smislu izrazito je važno sljedeće kolo: Hajduk dočekuje Rijeku, a Dinamo gostuje kod Splita.

Ako, primjerice, Dinamo ne pobijedi u Parku mladeži, a Hajduk u derbiju upiše petu uzastopnu pobjedu, „bijeli“ bi pobjegli na prilično lijepih četiri ili pet bodova prednosti u odnosu na „modre“.
Nema sumnje da bi u tom slučaju Split i cijelu Dalmaciju zahvatila šampionska euforija, a na tom pozitivnom energetskom valu Hajduk bi mogao odjahati prilično daleko, možda i do samoga kraja. Svaku utakmicu na Poljudu gledalo bi najmanje petnaestak tisuća ljudi, nema sumnje da bi Hajduk imao i veliku potporu svojih navijača na svakom gostovanju. Slično vrijedi i za Rijeku ako nakon rušenja Dinama uspije uzeti sva tri boda na Poljudu. Kvarner bi bio na nogama, a Rijekinom samopouzdanju ne bi bilo kraja.

Dinamo bi se našao u situaciji na koju nije navikao i pitanje je kako bi njegova momčad reagirala? Nema sumnje da bi se u maksimirske dvore ušuljala, nećemo reći panika, ali nervoza svakako. Briga sigurno već postoji. Je li Zdravko Mamić ovaj put pretjerano samouvjeren ili njegove kategoričke izjave da će Dinamo i ovaj put sigurno biti prvak daju za naslutiti da postaje nervozan? U zadnjih deset godina je pogađao, ali svakom nizu prije ili kasnije dođe kraj. To je zakon velikih brojeva. Možda je Dinamo zreo za pad?

Zamislite situaciju gdje u svakom kolu tribine na Poljudu i Rujevici podrhtavaju pod nogama tisuća raspjevanih navijača Hajduka i Rijeke, dok Maksimir u isto vrijeme zjapi prazan, a „modri“ puk nezainteresiran za probleme Dinama. U takvoj atmosferi sve je moguće pa i to da Dinamo izgubi utrku za prvaka. Ne kažemno da je izvjesno, ali je moguće.

Kako god se prvenstvo rasplelo, za hrvatsku ligu i općenito hrvatski nogomet dobro je da konačno imamo tri kluba koji se bore za sami vrh. Što duže bude trajala utrka utroje ili barem udvoje, to će biti zanimljivije. Svi će profitirati: i klubovi, i ljubitelji nogometa pa i mediji koji će konačno imati o čemu pisati i pričati. Izvjesnost ili ako hoćete, rezultatska dosada, malo koga zanima. HNL treba neizvjesnost, a Dinamo kompeticiju da bi napredovao i uspješnije se natjecao u Europi. Na Maksimiru to posljednjih nekoliko godina stalno ponavljaju. Jesu li konačno dobili što su tražili?

Koliko Hajduk može ostati na vrhu Prve HNL?

Ukupno glasova:


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider