Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Joseova metla

Mourinho otpisao četiri zvijezde, a za njegov Man United nedostaje još samo jedan

Novi trener Manchester Uniteda Jose Mourinho vrlo dobro zna što želi u ovom prijelaznom roku.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Točno je mjesec dana ostalo do početka nove sezone Premierlige. Sudeći po svemu što se događa čeka nas jedna od najluđih sezona ikad sa skoro kompletnom kremom najboljih europskih trenera za kormilom najvećih klubova.

Jedan od njih je i Manchester United, klub s najviše osvojenih naslova engleskog prvaka koji nakon odlaska Alexa Fergusona traži put povratka na stare pobjedničke staze. Novi izbor za klupu Crvenih vragova pao je na nekad ljutog protivnika koji se kleo u Chelsea i samo Chelsea. No, to je nogomet i moramo se naviknuti na Josea Mourinha kao gazdu Old Trafforda umjesto Stamford Bridgea.

Trofejni portugalski stručnjak i jedan od najboljih trenera svijeta već je povukao nekoliko poteza. Najzvučniji je dovođenje Zlatana Ibrahimovića, uskoro 35-godišnjaka, čiji je dolazak poruka kako United želi instant uspjeh i plasman najmanje u Ligu prvaka sljedeće godine.

Druga dva poteza Mourinha ipak su nešto dugoročniji planovi. Odličan mladi stoper Eric Bailly stigao je iz Villarreala, dok je 27-godišnji Armenac Henrikh Mkhitaryan pojačanje koje je u zenitu svoje nogometne karijere.

Još jedan, ali itekako vrijedan

Engleski novinari koji prate Man United pišu kako je Mourinhov plan za početak sezone skoro pa pri kraju. Ostala je još samo jedna želja koja će upotpuniti Portugalčev zacrtani cilj od četiri važna kotačića koja želi imati do početka sezone (što ne znači da neće kupovati i do 31. kolovoza). No, problem je što je taj posljednji kotačić ujedno i najskuplja lovina ovog prijelaznog roka.

Nakon završetka Eura krenuli su pregovori menadžera Paula Pogbe i Juventusa. Talijani su uspjeli putem medija dići cijenu Francuzu na vrtoglavih 120 milijuna eura, no kontraofenziva krenula je nakon poraza Francuske u finalu EP-a. Pogba nije blistao na Euru i sve je više onih koji se pitaju zašto svi pričaju da vrijedi 100 ili više milijuna.

Mourinhu i Unitedu se itekako sviđa takav scenarij. Cijena se ruši sama od sebe, samo je pitanje je li Juventus blefirao i želi unovčiti Pogbu ili ga nema namjeru prodati osim za neko 'izuvanje iz cipela'. Bivši trener Chelseaja rekao je svojim pregovaračima u klubu kako Pogbu želi da početka sezone. Ili će doći na početku kolovoza ili ga niti ne treba.

Mata i zvijezde koje Jose ne želi

A onaj kojeg Jose sigurno ne treba zove se Juan Mata. Jedan čovjek, gdje god da stigne eto i Mourinha koji ga javno ne voli. Kada ga je potjerao iz Chelseaja ovaj je stigao na Old Trafford kao tada najskuplje pojačanje u povijesti kluba (44.5 milijuna eura). No, dvije i pol godine kasnije sprema mu se isti scenarij. Ukoliko ne bude htio ići čeka ga U-21 momčad.

Osim njega, još su trojica sigurnih na listi za odlazak. Nisu samo oni označeni kao višak, ali engleski mediji najčešće uz Matu spominju i Van Gaalove miljenike Marcosa Roja i Daleyja Blinda. Argentincu su već sugerirali da nađe novi klub, a pustit će ga za samo 12 milijuna eura. To je osam manje nego kad je stigao prije dvije godine kao prvo pojačanje LVG-a.

Malo iznenađuje otpisivanje Daleyja Blinda koji je igrao prošle sezone najviše uz Chrisa Smallinga, ali očito Mourinho ne želi Van Gaalov odani kadar i to pogotovo onaj koji je na kraju prošle sezone 'plakao' za bivšim šefom.

I na kraju, Jose se vrlo logično rješava igrača koji već dugo ne izgleda kao svjetski prvak. Riječ je o njemačkom tragičaru s Eura Bastianu Schweinsteigeru koji se nedavno oženio s jednom od najljepših tenisačica svijeta Anom Ivanović. Kad ga je Guardiola prodao za 9 milijuna eura, a vjerojatno i puno manje, mnogi su ustali na noge, ali se to pokazalo kao pun pogodak.

Schweini više nije igrač top svjetske klase, znao je to Guardiola, zna to i Mourinho, ali što je dovraga bilo Van Gaalu i posebno Joachimu Löwu…

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider