Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ipak neke "promjene"

HNS ipak popustio pod pritiskom Janice!

Održana je Skupština Hrvatskog nogometnog saveza na kojoj su u fokusu bile dvije teme.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Na kraju Skupštine Hrvatskog nogometnog saveza izvršni direktor Damir Vrbanović osvrnuo se na mišljenje Središnjeg državnog ureda za sport, koje potpisuje državna tajnica za sport Janica Kostelić, u kojem između ostalog stoji kako HNS mora poštovati Zakon o sportu.

Čini se kako je HNS ipak morao popustiti pod pritiskom proslavljene skijašice koja predstavlja Vladu RH.

"Uvjereni smo da je tumačenje kakvo smo imali već neko vrijeme ispravno, ali ovakvim mišljenjem Središnjeg državnog ureda za sport stvari se mijenjaju. Kroz razgovor s premijerom dobivali smo drukčije signale, a ti signali su bili da se spremaju izmjene i dopune Zakona o sportu što smo očekivali", rekao je Vrbanović i otkrio što HNS konkretno misli poduzeti kako bi uskladio svoje djelovanje sa Zakonom o sportu.

Vrbanović poručio: "Ništa se bitno neće promijeniti"

"Županijski savezi će u idućih 48 sati dobiti odgovarajuće upute kako djelovati, a mi otvaramo proceduru funkcioniranja u tom smjeru."

Što to točno znači, imat ćemo priliku vidjeti u nadolazećim tjednima.

Vrbanović nije bio najsretniji dopisom Središnjeg državnog ureda za sport.

"Jasno nam je zašto baš sad se ovo događa, stižu lokalni izbori. Što se tiče Zakona o sportu, on ide na sramotu onih koji su ga donijeli, ali nije bilo niti će biti ikakve drame. Ništa se bitno u sportu neće promijeniti."

Novi izbor skupštinara = manje prostora za manipulacije

Od svih promjena koje moraju napraviti, na tapetu su prve one vezane za skupštine županijskih saveza i Skupštinu HNS-a. Pojednostavnjeno, klubovi koji su nositelji kvalitete imat će i veći utjecaj na izbor skupštinara pa se više neće moći događati da jednako vrijedi glas šestoligaša i prvoligaša što je dosad otvaralo prostor raznim manipulacijama.

Izmjene se odnose na sve Saveze koji u najvišem stupnju natjecanja imaju barem 50 posto profesionalnih sportskih klubova, u HNL-u to jest tako, ali su se iz Hrvatskog nogometnog saveza pravdali kako se to na njih odnosi jer su pod njihovim okriljem i ženski nogomet, futsal te nogomet na pijesku. Međutim, Janica je napravila jasnu distinkciju naglasivši kako je HNL najveći rang HNS-a te se ne mogu zbirno računati svi klubovi što je prilično jasna poruka.

Urednica sportske redakcije Nove TV Ana-Marija Vuković javila se nakon Skupštine.

"I dalje misle kako je tumačenje Središnjeg državnog ureda za sport krivo. Odaslat će pravne korake županijskim nogometnim savezima i krenuti u proceduru reustroja. Ono što je još napomenuo kao točku koja može donijeti preokret je ustavna tužba Hrvatskog olimpijskog odbora i tri Saveza, među kojima je i nogometni, a u kojoj se osporava Zakon o sportu na Ustavnom sudu. Ta procedura je u tijeku, ali ona ne odgađa mišljenje", napomenula je Ana-Marija Vuković.

Mišković ostaje u HNS-u

Od ostalih stvari sa Skupštine, na kojoj je bilo nazočno 44 od 49 skupštinara, izdvajamo prihvaćanje ostavke predsjednika Rijeke Damira Miškovića na mjesto dopredsjednika HNS-a.

On će ostati član Izvršnog odbora HNS-a, a novi potpredsjednik postaje Marijan Kustić. Nakon što je Kustić imenovan na dužnost, tri od četiri potpredsjednika Hrvatskog nogometnog saveza dolaze iz redova HDZ-a što je u potpunoj suprotnosti s onim što je govorio premijer Andrej Plenković prilikom nedavne posjete Davora Šukera i delegacije HNS-a.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider