Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Glasna tišina iz UEFA-e

Hrvatski nogometni suci su loši. I da, trebaju nam stranci

Po tko zna koji put dogodila se u prvoligaškoj konkurenciji odluka koja je izazvala zgražanje ljubitelja nogometa.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U HNL-u ništa novo. I ovo kolo svjedočili smo teškom sudačkom previdu. Marijo Strahonja iz Zaprešića poklonio je jedanaesterac Hajduku protiv Zagreba kojim su Splićani uzeli sva tri boda čime se ponovno aktualiziralo pitanje sudačke problematike.

Samo u nastavku sezone, u šest odigranih prvenstvenih kola u kalendarskoj 2016. suci su napravili nekoliko katastrofalnih pogrešaka koje su izravno utjecale na rezultat i (s)krojile ljestvicu.

Prvo je Dalibor Mlakar (iz Zagreba) izmislio penal za Dinamovu pobjedu kod Zagreba, potom je na istom travnjaku u idućem kolu Tihomir Pejin (iz Donjeg Miholjca) zajedno sa svojim pomoćnicima prvo propustio isključiti Jerka Leku, a potom i dosuditi jedanaesterac za Hajduk u 90. minuti.

Četvorica sankcionirana za greške u nastavku sezone

Kulminiralo je u ovom kolu sa Strahonjim penalom za Hajduk, ali to nije sve - Komisija nogometnih sudaca na redovnoj sjednici prošli je tjedan sankcionirala, uz već spomenute Mlakara i Pejina, i Andreja Burila (iz Osijeka) te Frana Jovića (iz Zagreba). Oni u idućem periodu neće biti delegirani od strane povjerenika suđenje.

Što bi se time moglo promijeniti? Povijest sugerira - ništa. Zbog ovog naputka Komisije navedeni suci neko će vrijeme, možda i do kraja sezone, biti na hlađenju. Onda slijedi uobičajena procedura, s jednom do dvije utakmice odsuđene u nižem rangu i povratak dijeljenju pravde prvoligašima. I tako u krug, začarani krug.

Izljevi patetike neće donijeti ništa dobroga

Kad je Hajduk uputio Hrvatskom nogometnom savezu prijedlog za angažiranje stranih sudaca za polufinale i finale Kupa, kako bi se barem u tom natjecanju zadržala regularnost, dobili su glatku odbijenicu uz obrazloženje kako su "hrvatski suci i više nego dovoljno kvalitetni suditi ključne utakmice Kupa i HNL-a". No, je li to baš tako?

Poučeni dosadašnjim iskustvima cinično bismo se mogli složiti i reći: "Da, kvalitetni su, kako kome i kako kad."

U argumentima onih koji su protiv stranih sudaca nerijetko su strši izjava "kako bismo mogli pogledati našim sucima u oči ukoliko bismo doveli strance da nam sude" što je zapravo čista patetika i guranje problema pod tepih.

HNS sa stranim sucima može itekako profitirati

Situacija je zapravo takva da bi HNS hrvatskim sucima, ali i sebi, učinio uslugu ukoliko bi, primjerice, za međusobne prvenstvene utakmice Dinama, Hajduka i Rijeke te za polufinale i Kupa doveo strane suce. Prvo, skinuli bi teret odgovornosti sa svojih i sudačkih leđa. Drugo, ukoliko bi stranci počinili kakvu veliku pogrešku koja bi utjecala na rezultat u HNS-a bi dobili pravog asa u rukavu.

"Hvala, ali strance više nećemo angažirati", mogli bi u tom trenutku poentirati Davor Šuker i društvo. I nitko im ništa ne bi mogao prigovoriti.

Dok se to ne dogodi, medijska izvješća i komentare umjesto nogometa i dalje će pratiti razne teorije. One o namjernom oštećivanju praktički je nemoguće dokazati, a koliki je postotak kardinalnih pogrešaka učinjen s namjerom, a u kojoj mjeri je to plod sudačke nestručnosti i neznanja - procijenite sami.

Glasna tišina iz UEFA-e

O samoj kvaliteti hrvatskih sudaca i načinu na koji dijele pravdu najviše je 'rekla' UEFA. Među onima koji će suditi na Europskom prvenstvu u Francuskoj nema Hrvata, ali tu su Srbi (glavni u postavi je Milorad Mažić), Slovenci (Damir Skomina), Mađari (Viktor Kassai), Rumunji (Ovidiu Hategan)...

Dok iz HNS-a tvrde kako su hrvatski suci i više nego dovoljno kvalitetni za najteže izazove u društvu najboljih ih nema. Ako to nije dovoljna poruka, onda ne znamo što jest.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider