Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Granica nebo (i ozljede)

Frane Zolja - 'zvijer' koju je Hajduk oteo Dinamu ispred nosa

Od anonimne prinove iz druge lige do statusa božanstva u manje od godinu dana.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Četiri gola i jedna asistencija za 157 minuta provedenih na terenu nevjerojatan je učinak kojeg je Franck Ohandza ostvario na startu nove sezone.

Na krilima ovog fenomenalnog napadača Hajduk niže odlične rezultate, a oko kluba se zakotrljala euforija koja bi tek mogla doseći svoj vrhunac jer pred Splićanima su tri utakmice koje će na Poljud privući 70-80 tisuća navijača. U četvrtak je uzvrat trećeg pretkola Europa lige protiv ukrajinske Oleksandrije, potom u nedjelju Istra i onda veliki derbi protiv Dinama, inače dvoboj drugog kola HNL-a koji je odgođen za 10. kolovoza.

Ako postoji situacija u kojoj iznad momčadi treba izdvojiti jednog pojedinca onda je to svakako aktualni Hajdukov trenutak.

Eliminirao Rumunje i ubio svaku nadu Ukrajincima

Ohandza je igrač koji je najzaslužniji za ulazak u sezonu kakvom se nisu nadali ni najveći optimisti iz navijačke vojske Bijelih. Tek što je ušao u igru u Rumunjskoj je zapaprio Iasiju, prvenstveno gostovanje u Vinkovcima je preskočio, ali je nakon toga u 90. minuti zabio za pobjede protiv Iasija na Poljudu i Splita u Parku mladeži te u međuvremenu u Ukrajini pečatirao vizu Bijelih za četvrto pretkolo Europa lige.

Kamerunac koji će 28. rujna proslaviti 25. rođendan pakleni je igrač, to je jasno svakome tko ga je samo jednom gledao. Nažalost, ozljede su mu gotovo uništile karijeru jer da nije bilo njih danas bi, u najmanju ruku, bio prvi napadač nekog osrednjeg kluba iz liga petice. No, zbog učestalih problema imao je prilično neobičan nogometni put.

Karijera isprepletena ozljedama

Iz Kameruna se prvi put otisnuo 2010. kada je kao 19-godišnjak krenuo na probu u švedski Fredrikstad gdje je zabio dva gola i ozlijedio se. Vratio se u domovinu i 2011. potpisao za tajlandski Buriram United. U 27 utakmica zabio je 19 golova. Godinu kasnije Greuther Fürth ga dovodi na posudbu, ali zbog teške ozljede (lom fibule) nije odigrao nijednu utakmicu za njemačkog drugoligaša. To ga ipak nije pokolebalo te je nakon godinu dana neigranja sreću potražio u grčkom drugoligašku Iraklisu Psachni. Tu je skupio 20 nastupa, ali uglavnom s klupe i pritom postigao dva gola.

Krajem rujna 2014. kao slobodan igrač stiže na probu u Sesvete. U zimskom prijelaznom roku 2015. dogodili su se administrativni driblinzi - registiran je klub Golden Stars iz Gane pa je potpisao za Dinamo koji ga je poslao natrag u Sesvete gdje je na proljeće zabio 10 golova.

Dinamo ga htio poslati u Lokomotivu ili Inter

Njegove partije uočili su Hajdukovi zagrebački skauti koji su ga preporučili tadašnjem sportskom direktoru Bijelih Goranu Vučeviću. Kako je sam Ohandza otkrio po dolasku u Split, Dinamo je htio potpisati novi ugovor s njim i poslati ga na posudbu u Lokomotivu ili Inter Zaprešić, ali njemu se tamo nije išlo - tražio je veći izazov i pronašao ga u Hajduku s kojim je potpisao dvogodišnji ugovor, do 30. lipnja 2017.

Zdravko Mamić bio je bijesan na svoje suradnike nakon što je shvatio da je Ohandza sve dogovorio s Hajdukom. U prvom kolu prošle sezone Kamerunac je izneredio obranu Modrih na Maksimiru što je dodatno povećalo razočaranje u taboru Modrih koji su tada spoznali kakvog igrača im je oteo najveći rival.

Ohandza se ozlijedio u poljudskom derbiju kojeg je obilježio Bruno Marić i izbivao više od pola godine. Vratio se tek na proljeće, u kasnoj fazi sezone kad je nekoliko puta ušao u igru u zadnjim minutama. Poslije te njegove ozljede bio je nemali broj onih koji su tvrdili kako ga je Dinamo zapravo odbacio jer je "imao uvid u njegovo zdravstveno stanje", a najveći 'odvjetnik' Modrih bila je mlađa sestra Lokomotiva.

'Ništa me ne boli, bit ću još bolji'

Dolaskom Marijana Pušnika na mjesto trenera brigu o kondicijskoj pripremi prve momčadi preuzela je jedna slovenska tvrtka po čijim se uputama Ohandza liječio dok je prva momčad bila na ljetnim pripremama u Sloveniji i Austriji. Brže od najoptimističnijih očekivanja Kamerunac se oporavio i bio je spreman za jedno poluvrijeme već u prvoj službenoj utakmici. Po ulasku u igru nešto više od dvije minute bile su mu potrebne da vrati Hajduk u život nakon lošeg poluvremena u Rumunjskoj.

Tim golom dobio je na samopouzdanju i igra sve bolje, a nakon što je donio pobjedu u gradskom derbiju dodatno je potpalio euforiju kod Hajdukovih navijača.

"Osjećam se dobro, ništa me ne boli. Nisam u fantastičnoj formi, kroz sljedećih nekoliko tjedana bit ću još bolji", poručio je Frane Zolja, kako Ohandzu zovu u Splitu.

Bude li zaista tako, Hajduku se nakon dugo vremena smiješi jedna lijepa sezona.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider