Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
U velikom dugu, ali...

FOTO Evo odakle Barceloni silni milijuni za Neymara, Suareza, Rakitića...

Javier Faus, dopredsjednik Barcelone i glavni čovjek za financijska pitanja katalonskog kluba, u financijskom izvještaju za prošlu sezonu otkrio je kako je Barcelona ostvarila drugi najveći profit u povijesti kluba…

Iako su Barcelonu u posljednjih godinu dobrano uzdrmale afere oko Neymarova ugovora i Messijevih problema s poreznim vlastima te rezultatski neuspjesi, Barcelona je ipak zaključila sezonu 2013/14. s rekordnim prihodom od 530 milijuna eura.

Barcelonina čarolija u Zagrebu: Prosinečki traži novog Messija, Xavija, Iniestu...

Prvi put u povijesti njezin prihod probio je 500 milijuna eura, po čemu je odmah uz bok Real Madridu, a neto profit dosegao je 41 milijuna eura, što je drugi najveći profit kluba u povijesti, osam milijuna manje nego rekordne 2011/12.

Profit od 113 milijuna eura u četiri godine

U četiri posljednje sezone otkako je na čelo kluba došla nova uprava pod ravnanjem Sandra Rosella, koji u međuvremenu podnio ostavku zbog „slučaja Neymar“, Barcelona je akumulirala profit od 113 milijuna eura, što je prosjek od 28 milijuna eura po sezoni.

Nikada u povijesti Barcelona nije tako uspješno poslovala u četiri sezone zaredom. U ovim podacima djelomično leži odgovor kako to da su španjolske banke odobravale već dobrano zaduženoj Barceloni ogromne kredite kojima su dovođena spektakularna pojačanja, od Neymara do Luisa Suareza, i odakle novci za ogromnu Messijevu plaću koju Barcu stoji bruto 50 milijuna eura godišnje.

Dug Barcelone 287 milijuna eura

Faus tvrdi kako je prošle sezone dug Barcelone smanjen za nova 44 milijuna eura te sada iznosi 287 milijuna, dok je prije četiri godine iznosio 431 milijun. Istakao je kako je Barcelona od šezdesetak milijuna eura minusa na računu došla na pedesetak milijuna plusa u samo četiri godine.

Nije to izrijekom rekao, ali očigledno je da se Faus referirao na Joana Laportu, bivšeg predsjednika Barcelona s kojim nova uprava vodi permanentan medijski rat optužujući ga da je klub ostavio u velikim dugovima i financijskim problemima.

Novi sponzorski ugovori

Dopredsjednik Barcelone kaže kako je Barcelona u posljednje vrijeme potpisala nove sponzorske ugovore koje su dodatno ojačale njezinu financijsku moć.
„Mnogo smo snažniji i mnogo prisutniji diljem svijeta nego prije četiri godine“, tvrdi Faus te dodaje kako su sljedeće mete tržišta Brazila i Rusije, gdje Barcelona u ovom trenutku nema poslovne partnere.

“Messijevo ime bi mogao biti iskorišten na ruskom, a Neymarovo na brazilskom tržištu“, poručuje Faus te ponosno ističe kako se Barcelona na Forbesovoj listi najvrjednijih klubova u posljednje četiri godine popela sa 24. na 2. mjesto. Barca je na toj listi za petama svojem vječnom rivalu Real Madridu.

Upitna transparentnost poslovanja

Faus izrijekom nije spomenuo veliku aferu koja je pogodila Barcelonu oko „slučaja Neymar“, odnosno optužbi za prikrivanje pravog iznosa transfera, a zbog čega je s mjesta predsjednika odstupio Rosell.

No ipak je izrekao rečenicu u kojoj su aluzije na taj slučaj više nego jasne.
„Računica je odraz imovine kluba, a rezultati koje smo postigli jasan su pokazatelj transparentnosti našeg poslovanja“, zaključio je Faus. Neki se možda ipak neće složiti...
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider