Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Na pola puta

Evo kako stoje stvari za Euro: Od 'sigurnih' putnika do totalne gužve

Prošlo je pola kvalifikacija za EP u Francuskoj 2016. Donosimo pregled stanja po skupinama...

Nedjeljnim dvobojima u skupinama D, F i I kompletirano je peto kolo kvalifikacija za Euro. U igri je još 15 bodova, a dok se jedni nadaju kako bi još uvijek mogli promijeniti tijek zbivanja u svojim skupinama, drugi, među kojima je i hrvatska reprezentacija, bezbrižno čekaju završnih pet rundi.

Velika većina čitatelja GOL.hr-a se slaže s izbornikom Kovačem

Nezadrživo prema Euru: Vatreni na pobjedničkom kursu

Srbi u nevjerici: 'Zar nam je UEFA oduzela još bodova?'

Na Euro će izravno po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake skupine i najbolji treći, dok će preostalih osam selekcija ići u dodatne kvalifikacije iz kojih ćemo saznati imena još četiri putnika za Francusku.

Nevolje za Oranje, Island sanja

Pregršt neočekivanih rezultata donijela je skupina A. Po četiri pobjede imaju i Češka i Island, Nizozemska dvije, a Turska jednu jedinu. Nakon sjajnog nastupa na Svjetskom prvenstvu u Brazilu prvi favoriti grupe Nizozemci se muče, a nastavak kvalifikacija bi čekali na četvrtoj poziciji da ih u subotnjem ogledu s Turcima nije u sudačkoj nadoknadi spasio Wesley Sneijder. Česi se, pak, šepure na vrhu skupine s bodom više od Islanda koji se nada da će zadržati +5 i konačno se plasirati na veliko natjecanje, tim više što im i raspored ide na ruku (još će triput igrati na domaćem terenu, protiv Češke, Latvije i Kazahstana).

1. Češka           13
2. Island            12
3. Nizozemska  7
4. Turska             5
5. Latvija             3
6. Kazahstan     1

BiH samo serija pobjeda vodi u play-off

Skupina B zanimljiva nam je zbog naših susjeda, Bosne i Hercegovine, koja se nalazi u nezavidnom položaju. Džeko i društvo tek su u ovom kolu stigli do prve pobjede, a premda razlike među reprezentacijama nisu male, BiH u najboljem slučaju, i to uz seriju pobjeda, može do trećeg mjesta i doigravanja. Sa zdravim i motiviranim Garethom Baleom Wales juri prema prvom velikom natjecanju nakon 1958., a o šansama Izraela da pomrsi račune Belgijancima mnogo više ćemo moći reći nakon što sutra odigraju zaostalu utakmicu prvog kola.

1. Wales   11
2. Izrael     9
3. Belgija  8
4. Cipar     6
5. BiH        5
6. Andora  0

Slovaci hit kvalifikacija

Najveći hit kvalifikacija je Slovačka, koja je uz Englesku jedina stopostotna reprezentacija. Slovaci su u skupini C na vrhu ispred Španjolske koju su svojedobno nokautirali u Bratislavi. Ovdje je naizgled sve čisto - Ukrajina će teško prekočiti Španjolce za izravan plasman, ali i propustiti veliku prednost (pet bodova) u odnosu na Bjeloruse, pa je najizglednije da će u doigravanje.

1. Slovačka     15
2. Španjolska 12
3. Ukrajina        9
4. Bjelorusija     4
5. Makedonija   3
6. Luksemburg 1

Ludnica u skupini D

Aktualni svjetski prvaci Nijemci neočekivano se muče u skupini D, gdje primat zasad drži Poljska koja je svladala Elf na domaćem terenu, a imala bi i komotniju situaciju da na sinoćnjem gostovanju u Irskoj nije pobjedu ispustila u sudačkoj nadoknadi. Ovako vlada neviđena gužva, četiri reprezentacije su smještene unutar tri boda i svaki bi gol do kraja mogao biti od presudne važnosti. Poljake i Irce čekaju tri domaće utakmice, a Nijemce i Škote tri gostovanja, što također nije nebitno.

1. Poljska       11
2. Njemačka 10
3. Škotska     10
4. Irska             8
5. Gruzija         3
6. Gibraltar      0

Može li Slovenija zaobići doigravanje?

Engleska u skupini E krupnim koracima grabi prema Euru s pet pobjeda i šest bodova viška u odnosu na Sloveniju i Švicarsku koje će u međusobnom odlučiti o drugom mjestu. Slovenci su se probudili nakon dolaska Srečka Kataneca, doma su porazili Švicarce, a u lipnju ćemo vidjeti mogu li uzeti još jedan skalp, jer u Stožice im stiže Gordi Albion. Što se ostalih reprezentacija tiče, one ne mogu računati niti na play-off i tu su da pomrse račune nekoj od kvalitetnijih selekcija, baš kao što je to Estonija učinila Sloveniji na startu kvalifikacija.

1. Engleska   15
2. Slovenija      9
3. Švicarska     9
4. Litva              6
5. Estonija        4
6. San Marino  1

Katastrofa Grka

U skupini F stanje je dosta sličnom iz skupine A. I ovdje su se s po četiri pobjede odvojile dvije reprezentacije, jedna očekivano (Rumunjska), druga neočekivano (Sjeverna Irska), a razlika je u tome što za razliku od Nizozemaca ovdje nositelj skupine (Grčka) stoji katastrofalno i samo joj još teorija igra da bi se mogla plasirati, makar i u play-off. Do tek drugog boda Grci su stigli ove nedjelje u Mađarskoj, koja drži treće mjesto sa šest bodova viška u odnosu na prvake Europe iz 2004. Relativno nepovoljan raspored i tri nezgodna gostovanja koja Mađarima slijede do kraja skupine Rumunje i S. Irsku guraju u dobitnu poziciju.

1. Rumunjska      13
2. Sjeverna Irska 12
3. Mađarska           8
4. Finska                4
5. Farski Otoci       3
6. Grčka                  2

Austrija u velikom naletu

Nakon što ih na europskoj smotri nije bilo otkako su bili domaćini 2008., Austrija predvođena Davidom Alabom gura sjajno i trenutno ima četiri boda viška ispred Švedske, a do kraja kvalifikacija čekaju je, između ostalog, domaće utakmice s Lihtenštajnom i Moldavijom. Uefa će vjerojatno prekinutu utakmicu Crna Gora - Rusija registirati s 0:3 u korist Rusa što će ih dovesti na samo bod zaostatka za Ibrahimovićem i društvom. Sve računice upućuju na to da će 20 bodova biti dovoljno za drugo mjesto i izravni plasman na Euro, što dodatno jača poziciju Austrijanaca.

1. Austrija      13
2. Švedska      9
3. Rusija          5
4. Crna Gora   5
5. Lihtenštajn  4
6. Moldavija     1

Vatreni u dobitnoj poziciji

Srećom, hrvatska skupina (H) jedna je od onih s malo nepoznanica. Vatreni su zahvaljujući kiksu Talijana usamljeni na vrhu skupine i ne bi smjeli prokockati bodovnu prednost u odnosu na Norvešku (+4). Italija također drži sve u svojim rukama jer će u zadnjem kolu na svom terenu dočekati Norvešku u utakmici koja može, ali i ne mora biti odlučujuća. Bugarima je remi s Italijom jako puno značio, izbornik Ivajlo Petev nakon debitanske utakmice veliki je optimist i otvoreno su najavili lov na Norvešku i treću poziciju.

Oproštaj Srbije

Jedina skupina s pet reprezentacija je I, a i tu je dosta toga jasno nakon rezultata ovog vikenda. Tri reprezentacije (Portugal 9, Danska 7, Albanija 7) su se odvojile, a Srbija i Armenija su na samo jednom bodu i vjerojatno će im za treće mjesto trebati sve četiri pobjede u preostalim utakmicama, što se čini kao nemoguća misija.

1. Portugal  9
2. Danska   7
3. Albanija   7
4. Srbija       1
5. Armenija 1

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider