Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ključna karika

Enrique nije oka sklopio zbog Rakitića: Barca 'bezglava' bez Hrvata

Još se jednom pokazalo da je Ivan Rakitić jedan od ključnih igrača Barcelone...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Barcelona je za putovanje u Japan koristila zrakoplov s krevetima kako bi se njezini nogometaši odmorili pred okršaje na klupskom Svjetskom prvenstvu, no Luis Enrique cijelo putovanje nije oka sklopio, pišu katalonski mediji.

Treneru Barcelone iz glavne nije izlazio „kiks“ s Deportivom u posljednjem kolu Primere. Barcelona je iznenađujuće remizirala (2:2), može se reći da je izgubila dva boda jer je petnaestak minuta prije kraja utakmice vodila s 2:0 i činilo se da će upisati još jednu rutinsku pobjedu.

Međutim, uslijedio je gotovo senzacionalan preokret, Deportivo je uspio iskoristiti opuštanje Katalonaca i odnijeti bod s Camp Noua. Enrique je u zrakoplovu non-stop vrtio primljene golove i analizirao kako ih se moglo spriječiti. No, glavni razlog zašto nije spavao bio je osjećaj krivice. Odmah nakon utakmice priznao je da možda nije trebao napraviti izmjene.

Rakitić igra 'najodgovorniji nogomet' u Barceloni

Prvo je izvukao Sandra, a potom i Ivana Rakitića, strijelca drugog gola Barcelone i ponajboljeg igrača utakmice, a na kraju i Jordija Albu. Minutu kasnije, u 77. minuti, Deportivo je preko Pereza smanjio na 2:1, a u 86. minuti je izjednačio na 2:2 i u posljednjim trenucima utakmice, dok su igrači Barcelone ošamućeno glavinjali po travnjkau, još je imao šansu napraviti totalni preokret.

Mnogi su mišljenja da Barcelona vjerojatno ne bi pokleknula da je Rakitić ostao na travnjaku. Uz Sergija Busquetsa hrvatski veznjak igra "najodgovorniji nogomet" u današnjoj momčadi Barcelone. Rakitić daje balans Barci u njezinoj totalno ofenzivnoj koncepciji, posebice u utakmicama s „malima“, kada često bezglavo jurcaju prema naprijed i malo tko mari za obranu.

Stoga nije slučajno što je često igrač s najviše pretrčanih kilometara na utakmici. Nije to bezglavo jurcanje, nego pametno pokrivanje terena, odnosno leđa uglavnom ofenzivno orijentiranim suigračima. Rakitić je izrastao u taktički iznimno potkovanog nogometaša, koji možda nije posebno hitar, no prilično je izdržljiv i može dosta trčati, ali što je još važnije, posjeduje zavidnu nogometnu inteligenciju, odlično čita igra i postavlja se na terenu. Upravo je to nedostajalo Barceloni u završnici utakmice s Deportivom, kada se kompletna momčad opustila i nije se previše marilo na obranu.

I kada Enrique uprska, tu je uvijek Benitez da ga oraspoloži

I prije no što je došao u Barcelonu znale su se Rakitićeve tehničke sposobnosti, no mnoge je iznenadio taktičkom inteligencijom i sposobnošću da se prilagodi posve drugačijim zahtjevima u igri. Podjednako dobro je odgovorio kako na tehničke tako i taktičke standardne Barcelone.

Iako su mnogi sumnjali da je Rakitić igrač za Barcelonu, Enrique je dobro znao što mu donosi i ciljano je inzistirao na njegovu dolasku. Već sada se može reći da je s Rakitićem pogodio „u sridu“. „Raketa“ mu je donio baš ono što je htio, najviše zrelost i odgovornost u igri, nećemo pretjerati ako kažemo da je postao jedan od ključnih igrača Barce, pa upravo zbog toga još više čudi što je Enrique napravio pogrešku i izvukao ga prerano iz igre na utakmici s Deportivom.

Kako god, Enrique je ponovio gradivo da u nogometu nikada nije gotovo dok nije gotovo. Ovaj put dva izgubljena boda ne čine se tako tragičnim, ali tko zna, možda se pokažu bitnim na kraju sezone. Enriqueu se vjerojatno razdanilo kada je doznao rezultat s El Madrigala. I kada uprska i kada se čini da ne može gore, uvijek je tu Rafael Benitez da ga oraspoloži.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider